1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Migdałowe brownie z truskawkami

Migdałowe brownie z truskawkami

Migdałowe brownie z truskawkami
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Migdałowe brownie z truskawkami to pyszne, czekoladowe ciasto z letnim akcentem. Kruchy spód z ciasteczek idealnie zgrywa się z gorzką i mleczną czekoladą. Mielone migdały wprowadzają do brownie nowy smak, który podbija czekoladę i dodają mu słodyczy. Truskawki nie tylko wspaniale, wakacyjnie dekorują ciasto - są także świeżym, orzeźwiającym dodatkiem. Ciasto nie jest ciężkie, jest aksamitnie czekoladowe.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz na piasek i wymieszaj z roztopionym masłem i szczyptą soli.

  • Krok 3

    Wymieszaną masę ciasteczkową wyłóż równomiernie na spód tortownicy, lekko dociskając i wyrównując łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.

Ciasto:

  • Krok 4

    Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w małym garnku, dodaj masło i mieszając, podgrzej do rozpuszczenia. Kiedy składniki się połączą, dodaj cukier i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Odstaw do przestudzenia.

  • Krok 5

    W osobnej misce wymieszaj mielone migdały* z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Na koniec dodaj jajka i zmiksuj krótko do połączenia składników.

  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy. Na wierzchu poukładaj kawałki truskawek, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Ciasto po upieczeniu wystaw z piekarnika do wystudzenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej