Migdałowe brownie z truskawkami
Migdałowe brownie z truskawkami to pyszne, czekoladowe ciasto z letnim akcentem. Kruchy spód z ciasteczek idealnie zgrywa się z gorzką i mleczną czekoladą. Mielone migdały wprowadzają do brownie nowy smak, który podbija czekoladę i dodają mu słodyczy. Truskawki nie tylko wspaniale, wakacyjnie dekorują ciasto - są także świeżym, orzeźwiającym dodatkiem. Ciasto nie jest ciężkie, jest aksamitnie czekoladowe.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu do brownie:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Tortownica 20 cm w stylu Retro w pięknym, różowym kolorze.
-
Krok 2
Herbatniki pokrusz na piasek i wymieszaj z roztopionym masłem i szczyptą soli.
-
Krok 3
Wymieszaną masę ciasteczkową wyłóż równomiernie na spód tortownicy, lekko dociskając i wyrównując łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.
Ciasto na brownie:
-
Krok 4
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w małym garnku, dodaj masło i mieszając, podgrzej do rozpuszczenia. Kiedy składniki się połączą, dodaj cukier i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 5
W osobnej misce wymieszaj mielone migdały* z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Na koniec dodaj jajka i zmiksuj krótko do połączenia składników.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do formy. Na wierzchu poukładaj kawałki truskawek, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Ciasto po upieczeniu wystaw z piekarnika do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/migdalowe-brownie-z-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze