1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez jajek
  4. Ciasto kokosowe a'la Bounty

Ciasto kokosowe a'la Bounty

Ciasto kokosowe a'la Bounty bez mleka i jajek na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 7 ocen

Wyglądem przypomina nieco klasyczną wuzetkę lub kremowy torcik na kakaowym biszkopcie, jednak w smaku… czekoladowo-kokosowe ciasto bez mleka i jajek, przebija wszystko i jest niczym rozpływający się w ustach batonik bounty.

Czekoladowy spód jest miękki, wilgotny i bardzo aromatyczny. To wszystko dzięki dodatkowi ciemnego kakao, charakteryzującego się intensywnym i bogatym smakiem. Biszkopt to jednak dopiero preludium dla kokosowego kremu, stanowiącego serce ciasta. Nie zawiera jajek oraz mleka krowiego, co ucieszy osoby na diecie bezlaktozowej. 😊 Do jego przygotowania potrzebujesz kokosa razy TRZY. W postaci wiórek kokosowych, kokosowego oleju oraz bazy, którą stanowi mleczko kokosowe.

Jeszcze tylko czekoladowa polewa z gorzkiej czekolady i… pyszne ciasto kokosowe gotowe! 🥥 Poznaj sprawdzony przepis na ciasto kokosowe a'la Bounty!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto czekoladowe bez mleka i jajek:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    W misce wymieszaj cukier z mąką pszenną, kakao, proszkiem do pieczenia i solą.

    W szklanej misie mąka pszenna, cukier i sól. Obok proszek do pieczenia Dr. Oetkera i Ciemne Kakao Dr. Oetkera.
  • Krok 3

    Do wymieszanych suchych składników dodaj napój sojowy i olej.

    W szklanej misie wymieszane suche składniki na czekoladowe ciasto wegańskie. Obok napój sojowy i olej rzepakowy.
  • Krok 4

    Wymieszaj składniki za pomocą rózgi kuchennej. Uwaga: mieszaj tylko do połączenia składników.

    Wymieszane w misie wegańskie ciasto czekoladowe.
  • Krok 5

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.

    Upieczone wegańskie ciasto czekoladowe.

Krem kokosowy:

  • Krok 6

    Do garnka przełóż wiórki kokosowe, mleczko kokosowe, olej kokosowy i cukier. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, do momentu aż olej kokosowy się rozpuści.

    W garnku wiórki kokosowe, obok olej kokosowy, mleczko kokosowe i cukier.
  • Krok 7

    Masę kokosową przełóż na wystudzone czekoladowe ciasto i delikatnie wyrównaj. Odstaw do lodówki na godzinę.

    Masa kokosowa rozłożona na czekoladowym cieście.

Polewa z mleczka kokosowego i czekolady:

  • Krok 8

    Do garnka dodaj posiekaną gorzką czekoladę i mleczko kokosowe. Podgrzewaj na małej mocy palnika, mieszając, do momentu, aż czekolada w pełni się rozpuści.

    Czekolada gorzka i mleczko kokosowe w garnku.
  • Krok 9

    Jeszcze ciepłą polewę przełóż na schłodzone ciasto kokosowe.

    W garnku polewa czekoladowa z mleczkiem kokosowym. Obok masa kokosowa.
  • Krok 10

    Odstaw na minimum godzinę do lodówki.

    Polewa czekoladowo-kokosowa wyłożona na krem kokosowy.
  • Krok 11

    Schłodzone ciasto wyciągnij z foremki. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać je wiórkami kokosowymi.

    Gotowe ciasto kokosowe a'la bounty.

Jeśli chcesz żeby przepis był bezglutenowy zamiast mąki pszennej do ciasta czekoladowego dodaj: 40 g mąki owsianej, 30 g skrobi ziemniaczanej i 30 g mąki kukurydzianej.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej