1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Tort Sachera

Tort Sachera

Czekoladowy tort Sachera z konfiturą morelową - Wszystkiego Słodkiego
Czekoladowy tort Sachera z konfiturą morelową - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Już jeden kawałek tego ciasta wystarczy, aby przenieść się nad urokliwy Dunaj, a każdy kęs sprawi, że myślami pospacerujesz pięknymi, wiedeńskimi uliczkami.

Tort Sachera, bo o nim mowa, to jedna z najpilniej strzeżonych cukierniczych receptur. Oryginalną wersję zjesz we wiedeńskim hotelu Sacher, ale nieskromnie przyznam, że mój przepis na tort Sachera spokojnie może konkurować ze swoim pierwowzorem 🤭

Intensywnie czekoladowy biszkopt nasączony rumem i przełożony konfiturą z moreli🍑, oblany delikatną warstwą czekoladowej polewy🍫 Chociaż klasyczny i skromny w swojej formie, tort Sachera zachwyca wyjątkowym smakiem!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Callebaut oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto czekoladowe:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Białka ubij z solą dodając porcjami cukier.

    Ubijające się białka w misie miksera kuchennego. Obok w miseczce cukier.
  • Krok 2

    Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem. Po kilku minutach, gdy masa stanie się jasna, dodawaj stopniowo żółtka. Dalej ucieraj przez kilka minut.

    W miseczce żółtka. A w misie miksera utarte masło z cukrem.
  • Krok 3

    Rozpuść czekoladę i mieszając, dodawaj ją do wczesniej utartych żółtek z masłem i cukrem. Zmiksuj do powstania jednolitej masy.

    Opakowanie czekolady Callebaut i obok rozpuszczona czekolada.
  • Krok 4

    Wymieszaj dokładnie suche składniki: mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz z kakao.

    Na blacie opakowanie mąki, proszek do pieczenia oraz wymieszane suche składniki do przygotowania tortu Sachera.
  • Krok 5

    Do masy z czekoladą dodaj partiami ubite białka, a następnie suche składniki i wymieszaj tylko do połączenia.

    W jednej misie ubite białka, a w drugiej masa czekoladowa.
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy i piecz przez około 50 minut w temperaturze 180°C

    Ciasto czekoladowe przez upieczeniem.
  • Krok 7

    Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i po 10 minutach postaw formę do góry dnem na kratce do studzenia. Pozostaw je do całkowitego wystudzenia.

    Upieczone ciasto czekoladowe.

Przełożenie:

  • Krok 8

    Wystudzone ciasto czekoladowe przekrój na dwa blaty. Każdy z nich nasącz rumem.

    Ciasto czekoladowe przekrojone na dwa blaty.
  • Krok 9

    Na jednym blacie rozsmaruj dżem morelowy, pozostawiając około 3 łyżki do przesmarowania boków i wierzchu ciasta.

    Czekoladowy blat z dżemem morelowym.
  • Krok 10

    Przykryj drugim blatem ciasta. Pozostałą częścią dżemu przesmaruj boki i wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do zamrażarki na czas przygotowania polewy.

    Ciasto czekoladowe przełożone dżemem morelowym.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 11

    Do garnka przełóż cukier puder oraz wodę. Gotuj przez około 5 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj czekoladę i zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Jeżeli polewa będzie miała pęcherze powietrza przetrzyj ją szybko przez sito.

    Na blacie kuchennym składniki potrzebne do przygotowania polewy: czekolada, woda i cukier puder.
  • Krok 12

    Wylewaj polewę na mocno schłodzone ciasto zaczynając od środka ciasta. Za pomocą szpatuły rozprowadź równo polewę, również po bokach. Odstaw ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę.

    Gotowy tort Sachera udekorowany ołówkami z czekolady.

* Zamiast dżemu z moreli możesz też użyć dżemu brzoskwiniowego.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/tort-sachera

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej