Proteinowe ciasto czekoladowe
Proteinowe ciasto czekoladowe z bananami – zdrowa słodycz bez wyrzutów sumienia 🍫🍌
Szukasz przepisu na pyszne, czekoladowe ciasto, które jest jednocześnie źródłem białka? Proteinowe ciasto czekoladowe z dodatkiem odżywki białkowej i bananów to idealne rozwiązanie! Banany częściowo zastępują cukier, nadając słodycz naturalnym smakiem owoców, a dodatkowa porcja białka sprawia, że ciasto jest sycące i idealne po treningu lub jako zdrowy deser.
To ciasto jest wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe🍌🍫 W moim przepisie krok po kroku dowiesz się:
-
jakie są idealne proporcje bananów i odżywki białkowej, by ciasto było miękkie i wilgotne,
-
jak uzyskać idealną konsystencję czekoladowego ciasta bez dodatku zwykłego cukru,
-
co sprawi, że ciasto ładnie urośnie i pozostanie puszyste.
Proteinowe ciasto czekoladowe z bananami to propozycja dla każdego, kto chce połączyć przyjemność jedzenia słodkiego deseru z troską o zdrowie i sylwetkę. Idealne jako przekąska po treningu, zdrowy deser lub szybkie śniadanie na słodko!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker, Bosch, Barry Callebaut oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
|---|---|---|
|
|
|
|
Proteinowe ciasto czekoladowe:
-
Krok 1
Wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę pszenną i owsianą, kakao, odżywkę białkową, sól, proszek do pieczenia i erytrytol.
-
Krok 2
Rozgnieć banany za pomocą widelca.
Dodaj do nich kawę, mleko oraz olej. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3
Połącz składniki suche z mokrymi.
Odważ czekoladę w kaletkach lub pokrój czekoladę na mniejsze kawałki.
-
Krok 4
Ubij białka w misie. Do czekoladowej masy dodaj czekoladę (zostaw trochę czekolady do posypania na wierzch) i wymieszaj.
-
Krok 5
Następnie delikatnie wmieszaj ubite białka. Dodatek białek sprawi, że ciasto będzie puszyste i delikatne.
-
Krok 6
Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto do keksówki i posyp czekoladą.
-
Krok 7
Piecz w temperaturze 180°C przez 60 minut w trybie góra-dół.
Upieczone ciasto wyciągnij z formy po około 20 minutach i pozostaw do wystudzenia.
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/proteinowe-ciasto-czekoladowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze