1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Proteinowe ciasto czekoladowe

Proteinowe ciasto czekoladowe

Proteinowe ciasto czekoladowe z keksówki - przepis Wszystkiego Słodkiego
Proteinowe ciasto czekoladowe z keksówki - przepis Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Proteinowe ciasto czekoladowe z bananami – zdrowa słodycz bez wyrzutów sumienia 🍫🍌

Szukasz przepisu na pyszne, czekoladowe ciasto, które jest jednocześnie źródłem białka? Proteinowe ciasto czekoladowe z dodatkiem odżywki białkowej i bananów to idealne rozwiązanie! Banany częściowo zastępują cukier, nadając słodycz naturalnym smakiem owoców, a dodatkowa porcja białka sprawia, że ciasto jest sycące i idealne po treningu lub jako zdrowy deser.

To ciasto jest wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe🍌🍫 W moim przepisie krok po kroku dowiesz się:

  • jakie są idealne proporcje bananów i odżywki białkowej, by ciasto było miękkie i wilgotne,

  • jak uzyskać idealną konsystencję czekoladowego ciasta bez dodatku zwykłego cukru,

  • co sprawi, że ciasto ładnie urośnie i pozostanie puszyste.

Proteinowe ciasto czekoladowe z bananami to propozycja dla każdego, kto chce połączyć przyjemność jedzenia słodkiego deseru z troską o zdrowie i sylwetkę. Idealne jako przekąska po treningu, zdrowy deser lub szybkie śniadanie na słodko!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker, Bosch, Barry Callebaut oraz Mąka Polka.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Proteinowe ciasto czekoladowe:

  • Krok 1

    Wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę pszenną i owsianą, kakao, odżywkę białkową, sól, proszek do pieczenia i erytrytol.

    Na blacie kuchennym suche składniki do przygotowania proteinowego ciasta czekoladowego - mąka pszenna, mąka owsiana, proszek do pieczenia, sól, kakao, odżywka białkowa i erytrytol.
  • Krok 2

    Rozgnieć banany za pomocą widelca.

    Dodaj do nich kawę, mleko oraz olej. Dokładnie wymieszaj.

    Rozgniecione banany w miseczce. Obok mleko, olej oraz espresso.
  • Krok 3

    Połącz składniki suche z mokrymi.

    Odważ czekoladę w kaletkach lub pokrój czekoladę na mniejsze kawałki.

    Opakowanie czekolady na blacie kuchennym
  • Krok 4

    Ubij białka w misie. Do czekoladowej masy dodaj czekoladę (zostaw trochę czekolady do posypania na wierzch) i wymieszaj.

    Ubijanie białek w robocie kuchennym. Obok wymieszane ciasto oraz czekoladowe kaletki.
  • Krok 5

    Następnie delikatnie wmieszaj ubite białka. Dodatek białek sprawi, że ciasto będzie puszyste i delikatne.

    Dodawanie białek do ciasta.
  • Krok 6

    Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Przełóż ciasto do keksówki i posyp czekoladą.

    Przełożenie ciasta do keksówki.
  • Krok 7

    Piecz w temperaturze 180°C przez 60 minut w trybie góra-dół.

    Upieczone ciasto wyciągnij z formy po około 20 minutach i pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone proteinowe czekoladowe ciasto.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/proteinowe-ciasto-czekoladowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej