Bez glutenu

Czekoladowy torcik bezglutenowy

torcik czekoladowy bez glutenu do kawy na walentynki

Czekoladowy torcik bezglutenowy

  • 01:30
  • 8
  • Łatwy
01:30
8
Łatwy

Wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa ani spędzać w kuchni całego dnia aby samodzielnie upiec tort! Do przygotowania blatów czekoladowego torciku nie potrzebujesz mąki, zaś sam deser zaskoczy Cię fantastycznym połączeniem czekoladowej słodyczy i kwaskowatych pestek granatu.

Nie czujesz się mocny w zdobieniu tortów? Spokojnie! 😊 Czekoladowy torcik jest perfekcyjnie nieperfekcyjny, a doskonały smak broni się sam!

Składniki

Czekoladowe blaty:
  • 150 g czekolady gorzkiej 64%
  • 6 jajek rozmiar L (osobno białka i żółtka)
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka Cukru z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • 1 Budyń czekoladowy bez glutenu Dr. Oetkera
Krem czekoladowy:
  • 330 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 10 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 30 g cukru pudru
  • 1 Śmietan-fix bez glutenu Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Cukru z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 1 owoc granatu
Wskazówki

Czekoladowe blaty:

Krok 1

Piekarnik nagrzej do temperatury 170˚C. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

tortownice o średnicy 20cm Retro
Krok 2

Czekoladę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.

gorzka czekolada 64%
Krok 3

Żółtka utrzyj z połową porcji cukru (90g) i łyżeczką cukru z wanilią na jasną, puszystą masę a następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.

kogel mogel z cukrem z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera, robot kuchenny Bosch OptiMUM  MUM9BX5S65
Krok 4

Białka ubij z drugą połową porcji cukru na sztywną pianę.

piana z białek z cukrem, obot kuchenny Bosch OptiMUM  MUM9BX5S65
Krok 5

Pianę z białek dodaj w dwóch partiach do masy czekoladowej i wymieszaj dokładnie. Na początku masa będzie dość gęsta, ale dodana piana ją rozluźni.

Na koniec wsyp budyń czekoladowy i dokładnie wymieszaj.

ciasto na blaty czekoladowe, budyń czekoladowy bez glutenu Dr. Oetker
Krok 6

Gotowe ciasto czekoladowe rozłóż równomiernie w formach. Wstaw do piekarnika i piecz ok 20 min.

masa czekoladowa w tortownicach Retro
Krok 7

Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia

gotowe blaty czekoladowe w tortownicach Retro

Krem:

Krok 8

Schłodzoną śmietankę ubijaj na najwyższych obrotach miksera. W połowie ubijania dodaj kakao, zmiksuj, a następnie dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i cukrem z wanilią.

cukier puder, schłodzona śmietanka 30%, cukier z wanilią bez glutenu Dr. Oetker, śmietan-fix Dr. Oetker, ciemne kakao Dr. Oetker, blat czekoladowego ciasta
Krok 9

Jeden blat czekoladowy ułóż na paterze lub płaskim talerzu, wyłóż większość czekoladowego kremu, posyp ziarenkami granatu, dociśnij je i przykryj drugim blatem. 

przekładanie czekoladowych blatów kremem kakaowym, owoc granatu
Krok 10

Z pozostałego kremu udekoruj dowolnie wierzch tortu. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posyp kakao i ziarenkami granatu.

torcik czekoladowy z granatem

* Prostą dekorację tortu wykonasz za pomocą dwóch łyżeczek. Nabierz krem na jedną znich i zbierz go z pierwszej łyżeczki drugą i ponownie zbierz pierwszą łyżeczką aby uformować łezkę. 

Składniki
Czekoladowe blaty:
  • 150 g czekolady gorzkiej 64%
  • 6 jajek rozmiar L (osobno białka i żółtka)
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka Cukru z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • 1 Budyń czekoladowy bez glutenu Dr. Oetkera
Krem czekoladowy:
  • 330 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 10 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 30 g cukru pudru
  • 1 Śmietan-fix bez glutenu Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Cukru z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 1 owoc granatu
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu