Czekoladowy torcik bezglutenowy

Wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa ani spędzać w kuchni całego dnia aby samodzielnie upiec tort! Do przygotowania blatów czekoladowego torciku nie potrzebujesz mąki, zaś sam deser zaskoczy Cię fantastycznym połączeniem czekoladowej słodyczy i kwaskowatych pestek granatu.
Nie czujesz się mocny w zdobieniu tortów? Spokojnie! 😊 Czekoladowy torcik jest perfekcyjnie nieperfekcyjny, a doskonały smak broni się sam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Czekoladowe blaty:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 170˚C. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Czekoladę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 3
Żółtka utrzyj z połową porcji cukru (90g) i łyżeczką cukru z wanilią na jasną, puszystą masę a następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
-
Krok 4
Białka ubij z drugą połową porcji cukru na sztywną pianę.
-
Krok 5
Pianę z białek dodaj w dwóch partiach do masy czekoladowej i wymieszaj dokładnie. Na początku masa będzie dość gęsta, ale dodana piana ją rozluźni.
Na koniec wsyp budyń czekoladowy i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 6
Gotowe ciasto czekoladowe rozłóż równomiernie w formach. Wstaw do piekarnika i piecz ok 20 min.
-
Krok 7
Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia
Krem:
-
Krok 8
Schłodzoną śmietankę ubijaj na najwyższych obrotach miksera. W połowie ubijania dodaj kakao, zmiksuj, a następnie dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i cukrem z wanilią.
-
Krok 9
Jeden blat czekoladowy ułóż na paterze lub płaskim talerzu, wyłóż większość czekoladowego kremu, posyp ziarenkami granatu, dociśnij je i przykryj drugim blatem.
-
Krok 10
Z pozostałego kremu udekoruj dowolnie wierzch tortu. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posyp kakao i ziarenkami granatu.
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze