1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Czekoladowy torcik bezglutenowy

Czekoladowy torcik bezglutenowy

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa ani spędzać w kuchni całego dnia aby samodzielnie upiec tort! Do przygotowania blatów czekoladowego torciku nie potrzebujesz mąki, zaś sam deser zaskoczy Cię fantastycznym połączeniem czekoladowej słodyczy i kwaskowatych pestek granatu.

Nie czujesz się mocny w zdobieniu tortów? Spokojnie! 😊 Czekoladowy torcik jest perfekcyjnie nieperfekcyjny, a doskonały smak broni się sam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekoladowe blaty:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170˚C. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    tortownice o średnicy 20cm Retro
  • Krok 2

    Czekoladę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.

    gorzka czekolada 64%
  • Krok 3

    Żółtka utrzyj z połową porcji cukru (90g) i łyżeczką cukru z wanilią na jasną, puszystą masę a następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.

    kogel mogel z cukrem z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera, robot kuchenny Bosch OptiMUM  MUM9BX5S65
  • Krok 4

    Białka ubij z drugą połową porcji cukru na sztywną pianę.

    piana z białek z cukrem, obot kuchenny Bosch OptiMUM  MUM9BX5S65
  • Krok 5

    Pianę z białek dodaj w dwóch partiach do masy czekoladowej i wymieszaj dokładnie. Na początku masa będzie dość gęsta, ale dodana piana ją rozluźni.

    Na koniec wsyp budyń czekoladowy i dokładnie wymieszaj.

    ciasto na blaty czekoladowe, budyń czekoladowy bez glutenu Dr. Oetker
  • Krok 6

    Gotowe ciasto czekoladowe rozłóż równomiernie w formach. Wstaw do piekarnika i piecz ok 20 min.

    masa czekoladowa w tortownicach Retro
  • Krok 7

    Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia

    gotowe blaty czekoladowe w tortownicach Retro

Krem:

  • Krok 8

    Schłodzoną śmietankę ubijaj na najwyższych obrotach miksera. W połowie ubijania dodaj kakao, zmiksuj, a następnie dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i cukrem z wanilią.

    cukier puder, schłodzona śmietanka 30%, cukier z wanilią bez glutenu Dr. Oetker, śmietan-fix Dr. Oetker, ciemne kakao Dr. Oetker, blat czekoladowego ciasta
  • Krok 9

    Jeden blat czekoladowy ułóż na paterze lub płaskim talerzu, wyłóż większość czekoladowego kremu, posyp ziarenkami granatu, dociśnij je i przykryj drugim blatem. 

    przekładanie czekoladowych blatów kremem kakaowym, owoc granatu
  • Krok 10

    Z pozostałego kremu udekoruj dowolnie wierzch tortu. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posyp kakao i ziarenkami granatu.

    torcik czekoladowy z granatem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej