Faworki z ciasta francuskiego



Tłusty Czwartek🍩 bez faworków? To nie może się udać! Ale co, jeśli powiemy Ci, że możesz zrobić je w mgnieniu oka, bez zabawy w czasochłonne przygotowanie ciasta od zera? Faworki z gotowego ciasta francuskiego to prawdziwy game changer! Te lekkie, chrupiące ciasteczka pieczemy w piekarniku zamiast smażenia, dzięki czemu są mniej tłuste, ale nadal zachowują idealną, złocistą kruchość. Wystarczy kilkanaście minut, a w efekcie stworzysz przepyszne, karnawałowe faworki z ciasta francuskiego, które podbiją serca Twoich gości i jednocześnie będą lekką i mniej kaloryczną alternatywą dla tradycyjnych faworków.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Krok 1
-
Krok 1
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i za pomocą ostrego noża lub radełka potnij je na paski o wymiarach mniej więcej 3 x 12 cm.
W każdym prostokącie zrób po środku nacięcie, i przełóż przez nie jeden koniec faworka, wwywijając go na zewnątrz (tak, jak przy tradycyjnych faworkach).
-
Krok 2
Faworki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Posmaruj każdy z nich roztrzepanym jajkiem.
-
Krok 3
Faworki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 12 minut, do momentu, aż się zarumienią. Wystudzone faworki z ciasta francuskiego posyp cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/faworki-z-ciasta-francuskiego |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze