1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie
  4. Faworki z ciasta francuskiego

Faworki z ciasta francuskiego

faworki z ciasta francuskiego na drewnianej desce, posypane cukrem pudrem
faworki z ciasta francuskiego na drewnianej desce, posypane cukrem pudrem
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tłusty Czwartek🍩 bez faworków? To nie może się udać! Ale co, jeśli powiemy Ci, że możesz zrobić je w mgnieniu oka, bez zabawy w czasochłonne przygotowanie ciasta od zera? Faworki z gotowego ciasta francuskiego to prawdziwy game changer! Te lekkie, chrupiące ciasteczka pieczemy w piekarniku zamiast smażenia, dzięki czemu są mniej tłuste, ale nadal zachowują idealną, złocistą kruchość. Wystarczy kilkanaście minut, a w efekcie stworzysz przepyszne, karnawałowe faworki z ciasta francuskiego, które podbiją serca Twoich gości i jednocześnie będą lekką i mniej kaloryczną alternatywą dla tradycyjnych faworków.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krok 1

  • Krok 1

    Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i za pomocą ostrego noża lub radełka potnij je na paski o wymiarach mniej więcej 3 x 12 cm.

    W każdym prostokącie zrób po środku nacięcie, i przełóż przez nie jeden koniec faworka, wwywijając go na zewnątrz (tak, jak przy tradycyjnych faworkach).

    arkusz ciasta francuskiego pocięty na prostokąty z nacięciem po środku
  • Krok 2

    Faworki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Posmaruj każdy z nich roztrzepanym jajkiem.

    na blaszce ułożone faworki posmarowane jajkiem
  • Krok 3

    Faworki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 12 minut, do momentu, aż się zarumienią. Wystudzone faworki z ciasta francuskiego posyp cukrem pudrem.

    upieczone na złoto faworki z gotowego ciasta francuskiego
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/faworki-z-ciasta-francuskiego

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej