1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie
  4. New york rollsy z kremem pistacjowym

New york rollsy z kremem pistacjowym

New york rollsy z kremem pistacjowym, oblane gorzką czekoladą i posypane pistacjami.
New york rollsy z kremem pistacjowym, oblane gorzką czekoladą i posypane pistacjami.
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jeśli marzysz o modnym, ale też pysznym deserze, który przyciągnie spojrzenia i zachwyci smakiem, te New York rollsy z kremem pistacjowym są strzałem w dziesiątkę! Delikatne, listkujące się ciasto francuskie skrywa krem pistacjowy, który zaskakuje wyrazistym smakiem. Całość dopełnia warstwa lśniącej czekoladowej polewy i chrupiące, siekane pistacje💚

To połączenie klasyki i nowoczesności, inspirowane kultowymi deserami, które można znaleźć w najbardziej modnych cukierniach na całym świecie.

Wykonanie tych pysznych rollsów w domowym zaciszu to nic trudnego – z gotowego ciasta francuskiego przygotujesz je szybko i bez stresu, a efekt będzie spektakularny! Idealne na przyjęcia, spotkania z przyjaciółmi, czy po prostu na osłodzenie dnia. Czas wprowadzić kawałek nowojorskiej mody na talerz – w prosty sposób i bez wychodzenia z domu🗽

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ganache pistacjowy:

  • Krok 1

    Podgrzej śmietankę ze szczyptą soli i pastą pistacjową.

    W garnku śmietanka. Obok w miseczce pasta pistacjowa.
  • Krok 2

    Do gorącej masy dodaj białą czekoladę i wymieszaj.

    W garnku masa pistacjowa. Obok biała czekolada w kaletkach.

Ciasto:

  • Krok 3

    Rozwiń opakowanie ciasta francuskiego i potnij ja na paski o szerokości rantu cukierniczego. Zwiń rollsa z dwóch pasków ciasta i ułóż do w środku foremki (z 1 ciasta uzyskałam 6 rollsów).

    Jeżeli nie masz rantu cukierniczego możesz przygotować rollsy bez niego, ale wtedy nie będą trzymały kształtu (jednak dalej bedą pyszne!).

    Na blacie kuchennym radełko. Obok zwinięte rollsy z gotowego ciasta francuskiego.
  • Krok 4

    Roztrzep jajko razem z mlekiem, a następnie posmaruj mieszanką rollsy.

    Jajko z mlekiem w miseczce. Obok rollsy na papierze do pieczenia i w rancie.
  • Krok 5

    Przykryj rollsy papierem i najlepiej drugą formą (obciążamy ciasto po to, żeby nie urosło nam w górę.

    Wstaw do piekarnika z funkcją góra-dół rozgrzanego do 220°C i piecz przez 25 minut.

    Następnie ściągnij obciążenie i zmniejsz temperaturę do 200°C.  Piecz jeszcze 15 minut.

    Uwaga: jeżeli zdecydujesz się nie obciążać ciasta z góry, będzie trzeba skrócić czas pieczenia.

    Rollsy przykryte papierem do pieczenia.
  • Krok 6

    Upieczone rollsy wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone rollsy na kratce do studzenia.
  • Krok 7

    Wystudzone rollsy nadziewaj ganache pistacjowym.

    Upieczone rollsy z ciasta francuskiego oraz ganache pistacjowy w rękawie cukierniczym.

Polewa:

  • Krok 8

    Czekoladę rozpuść i zanurzaj w niej rollsy. Posyp posiekanymi pistacjami i pozostaw do zastygnięcia czekolady.

    Na blacie kuchennym czekolada oraz gotowe rollsy.

*Używam tyle czekolady, aby wygodnie móc zamaczać rollsy. Resztę czekolady wylewam na papier do pieczenia i pozostawiam do całkowitego zastygnięcia. Potem łamię ją na mniejsze kawałki i odkładam do ponownego użycia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/new-york-rollsy-z-kremem-pistacjowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej