Ciasteczka

Rogaliki z budyniem i śliwkami

Rogaliki z budyniem i śliwkami

  • 01:00
  • 6
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:00
6
Łatwy

Przedstawiamy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z nadzieniem budyniowo-śliwkowym. Delikatne, kruche, kremowe z nutką kwaśnej śliwki, posypane chrupiącymi płatkami migdałowymi.

Składniki

Składniki:
  • 400 ml mleka
  • 1 Budyń śmietankowy Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g śliwek
  • 1 ciasto francuskie XXL
  • 1 jajko
  • 50 g płatków migdałów
Wskazówki

Rogaliki z budyniem i śliwkami

Krok 1
Szklankę mleka przelej do garnka, doprowadź do wrzenia i wlej rozrobiony budyń z cukrem. Mieszaj rózgą do momentu aż budyń zgęstnieje, ściągnij z palnika i przykryj folią, tak, by stykała się z budyniem, by uniknąć obeschnięcia budyniu.
Krok 2
Śliwki umyj, usuń pestki, pokrój na małe kawałki.
Krok 3
Piekarnik rozgrzej do 200˚C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 4
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 dużych trójkątów. Na każdy trójkąt (od strony podstawy) nakładaj porcję budyniu i kilka kawałków śliwek. Zawijaj na kształt rogalika i układaj na blaszce. Każdy rogalik posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp płatkami migdałów.
Krok 5
Rogaliki piecz do zrumienienia - około 35 minut.
Składniki
Składniki:
  • 400 ml mleka
  • 1 Budyń śmietankowy Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g śliwek
  • 1 ciasto francuskie XXL
  • 1 jajko
  • 50 g płatków migdałów
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka