1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Rogaliki z budyniem i śliwkami

Rogaliki z budyniem i śliwkami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przedstawiamy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z nadzieniem budyniowo-śliwkowym. Delikatne, kruche, kremowe z nutką kwaśnej śliwki, posypane chrupiącymi płatkami migdałowymi.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Szklankę mleka przelej do garnka, doprowadź do wrzenia i wlej rozrobiony budyń z cukrem. Mieszaj rózgą do momentu aż budyń zgęstnieje, ściągnij z palnika i przykryj folią, tak, by stykała się z budyniem, by uniknąć obeschnięcia budyniu.

  • Krok 2

    Śliwki umyj, usuń pestki, pokrój na małe kawałki.

  • Krok 3

    Piekarnik rozgrzej do 200˚C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 4

    Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 dużych trójkątów. Na każdy trójkąt (od strony podstawy) nakładaj porcję budyniu i kilka kawałków śliwek. Zawijaj na kształt rogalika i układaj na blaszce. Każdy rogalik posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp płatkami migdałów.

  • Krok 5

    Rogaliki piecz do zrumienienia - około 35 minut.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej