Francuskie trójkąciki z figami
Francuskie trójkąciki z figami – wybawienie kiedy goście mają zjawić się lada moment a my chcemy poczęstować ich czymś pysznym i przygotowanym własnoręcznie. Ciasto francuskie, które możecie kupić wcześniej gotowe, kroimy w trójkąty, następnie nakładamy waniliową ricottę oraz świeżą figę. Po upieczeniu całość polewamy miodem🍯Prosto szybko, pysznie! Dajcie znać w komentarzu jak szybko trójkąciki zniknęły z Waszych talerzyków. 😋
Smacznego!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Trójkąciki z ciasta francuskiego:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C, blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty ok 10x10 cm i każdy z nich przetnij na skos na 2 trójkąty. Ułóż je na blasze.
-
Może się przydać
Blacha do ciasteczek marki Wilton sprawi, że Twoje ciasteczka będą idealnie i równo wypieczone. Dzięki niewielkim rantom łatwo chwycić formę i przełożyć ją do piekarnika. Wysokiej jakości materiał pozwoli Ci cieszyć się blaszką przez długie lata!
-
Krok 2
Ricottę wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
-
Krok 3
Rozłóż na trójkątach z ciasta.
-
Krok 4
Figi umyj i pokrój na cząstki.
-
Krok 5
Pokrojone figi ułóż na wierzchu. Wolne brzegi trójkątów posmaruj jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością zimnej wody. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 25 min. Francuskie trójkąciki podawaj polane miodem lub posypane cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/francuskie-trojkaciki-z-figami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze