1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie
  4. Francuskie trójkąciki z figami

Francuskie trójkąciki z figami

Francuskie trójkąciki z ricottą i figami
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Francuskie trójkąciki z figami – wybawienie kiedy goście mają zjawić się lada moment a my chcemy poczęstować ich czymś pysznym i przygotowanym własnoręcznie. Ciasto francuskie, które możecie kupić wcześniej gotowe, kroimy w trójkąty, następnie nakładamy waniliową ricottę oraz świeżą figę. Po upieczeniu całość polewamy miodem. Prosto szybko, pysznie! :) Dajcie znać w komentarzu jak szybko trójkąciki zniknęły z Waszych talerzyków. ;)

Smacznego!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Francuskie trójkąciki:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C, blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty ok 10x10 cm i każdy z nich przetnij na skos na 2 trójkąty. Ułóż je na blasze.

    Ciasto francuskie pokrojone na kształt trójkątów
  • Krok 2

    Ricottę wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.

    Ricotta z cukrem pudrem i cukrem z wanilią w różowej miseczce
  • Krok 3

    Rozłóż na trójkątach z ciasta.

    Trójkąciki z ciasta francuskiego pokryte ricottą
  • Krok 4

    Figi umyj i pokrój na cząstki.

    Pokrojone figi na drewnianej desce
  • Krok 5

    Pokrojone figi ułóż na wierzchu. Wolne brzegi trójkątów posmaruj jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością zimnej wody. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 25 min. Podawaj polane miodem lub posypane cukrem pudrem.

    Trójkąciki z ciasta francuskiego z ricottą i figami na blaszce do pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej