Francuskie trójkąciki z figami


Francuskie trójkąciki z figami – wybawienie kiedy goście mają zjawić się lada moment a my chcemy poczęstować ich czymś pysznym i przygotowanym własnoręcznie. Ciasto francuskie, które możecie kupić wcześniej gotowe, kroimy w trójkąty, następnie nakładamy waniliową ricottę oraz świeżą figę. Po upieczeniu całość polewamy miodem. Prosto szybko, pysznie! :) Dajcie znać w komentarzu jak szybko trójkąciki zniknęły z Waszych talerzyków. ;)
Smacznego!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Francuskie trójkąciki:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C, blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty ok 10x10 cm i każdy z nich przetnij na skos na 2 trójkąty. Ułóż je na blasze.
-
Krok 2
Ricottę wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
-
Krok 3
Rozłóż na trójkątach z ciasta.
-
Krok 4
Figi umyj i pokrój na cząstki.
-
Krok 5
Pokrojone figi ułóż na wierzchu. Wolne brzegi trójkątów posmaruj jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością zimnej wody. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 25 min. Podawaj polane miodem lub posypane cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze