1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Galette z rabarbarem i migdałami

Galette z rabarbarem i migdałami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Galette z rabarbarem i migdałami – uwielbiam ten efektowny rodzaj tarty! Prosta w wykonaniu, zdecydowanie szybsza, a równie pyszna. Bohaterem mojej tarty jest dziś jeden z sezonowych przysmaków lata – rabarbar. Brzeg ciasta posypałam dodatkowo płatkami migdałowymi, które dodały chrupkości. Deser smakuje idealnie w zestawieniu z mrożoną kawką. <3 Serdecznie polecam w upalne dni!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Galette:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć, stopniowo dodając po łyżce wody.

    Masło, mąka, cukier puder i szczypta soli w miseczce, a obok szklanka z zimną wodą.
  • Krok 2

    Zagniataj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

    Zagniecione ciasto na galette oprószone mąką
  • Krok 3

    Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na placek.

    Zagniecione ciasto położone na blacie oprószonym mąką
  • Krok 4

    Rabarbar pokrój na 7 cm kawałki i poukładaj na tarcie, pozostawiając około 3 cm wolnego brzegu. Brzegi ciasta owiń dookoła.

    Rozwałkowane ciasto na galette wyłożone łodygami rabarbaru
  • Krok 5

    Rabarbar posmaruj miodem. Brzeg ciasta jajkiem i posyp płatkami migdałów. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200˚C około 40 minut do zrumienienia się ciasta. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

     

    Ciasto na galette z rabarbarem posypane płatkami migdałów, położone na blaszce do pieczenia

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej