1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Galette z rabarbarem i migdałami

Galette z rabarbarem i migdałami

Galette z rabarbarem i migdałami położone na papierze do pieczenia
Galette z rabarbarem i migdałami położone na papierze do pieczenia
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Galette z rabarbarem i migdałami – uwielbiam ten efektowny rodzaj tarty!🍰 Prosta w wykonaniu, zdecydowanie szybsza, a równie pyszna. Do przygotowania rustykalnej tarty galette nie potrzebujesz żadnej specjalnej formy. Bohaterem mojej tarty jest dziś jeden z sezonowych przysmaków lata – rabarbar. Brzeg ciasta posypałam dodatkowo płatkami migdałowymi, które dodały chrupkości. Deser smakuje idealnie w zestawieniu z mrożoną kawką.☕  Serdecznie polecam w upalne dni!🌞


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie galette z rabarbarem i migdałami:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć, stopniowo dodając po łyżce wody.

    Masło, mąka, cukier puder i szczypta soli w miseczce, a obok szklanka z zimną wodą.
  • Krok 2

    Zagniataj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

    Zagniecione ciasto na galette oprószone mąką
  • Krok 3

    Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na placek.

    Zagniecione ciasto położone na blacie oprószonym mąką
  • Może się przydać

    Papier do pieczenia Jan Niezbędny to podstawowy produkt w każdej kuchni. Pasuje do każdego rodzaju blach czy tortownic, a dzięki silikonowej powłoce Twoje wypieki nie będą przywierać do formy. Papier wykorzystasz również do przykrycia wypieków, aby zapobiec ich przypalaniu.

  • Krok 4

    Rabarbar pokrój na 7 cm kawałki i poukładaj na tarcie, pozostawiając około 3 cm wolnego brzegu. Brzegi ciasta owiń dookoła.

    Rozwałkowane ciasto na galette wyłożone łodygami rabarbaru
  • Krok 5

    Rabarbar posmaruj miodem. Brzeg ciasta jajkiem i posyp płatkami migdałów. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200˚C około 40 minut do zrumienienia się ciasta. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

     

    Ciasto na galette z rabarbarem posypane płatkami migdałów, położone na blaszce do pieczenia
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/galette-z-rabarbarem-i-migdalami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej