Galette z rabarbarem i migdałami
Galette z rabarbarem i migdałami – uwielbiam ten efektowny rodzaj tarty!🍰 Prosta w wykonaniu, zdecydowanie szybsza, a równie pyszna. Do przygotowania rustykalnej tarty galette nie potrzebujesz żadnej specjalnej formy. Bohaterem mojej tarty jest dziś jeden z sezonowych przysmaków lata – rabarbar. Brzeg ciasta posypałam dodatkowo płatkami migdałowymi, które dodały chrupkości. Deser smakuje idealnie w zestawieniu z mrożoną kawką.☕ Serdecznie polecam w upalne dni!🌞
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie galette z rabarbarem i migdałami:
-
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć, stopniowo dodając po łyżce wody.
-
Krok 2
Zagniataj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 3
Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na placek.
-
Może się przydać
Papier do pieczenia Jan Niezbędny to podstawowy produkt w każdej kuchni. Pasuje do każdego rodzaju blach czy tortownic, a dzięki silikonowej powłoce Twoje wypieki nie będą przywierać do formy. Papier wykorzystasz również do przykrycia wypieków, aby zapobiec ich przypalaniu.
-
Krok 4
Rabarbar pokrój na 7 cm kawałki i poukładaj na tarcie, pozostawiając około 3 cm wolnego brzegu. Brzegi ciasta owiń dookoła.
-
Krok 5
Rabarbar posmaruj miodem. Brzeg ciasta jajkiem i posyp płatkami migdałów. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200˚C około 40 minut do zrumienienia się ciasta. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/galette-z-rabarbarem-i-migdalami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze