1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Ciasto kokosowe z budyniem i sosem truskawkowym

Ciasto kokosowe z budyniem i sosem truskawkowym

ciasto kokosowe z budyniową i kokosową pianką z sosem truskawkowym w szklance obok - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto kokosowe z budyniem i sosem truskawkowym 🍓🍓przeniesie Cię smakiem na rajską wyspę. 🌴 Kruche, kokosowe ciasto z kremem budyniowym i kokosową pianką podaję polane sosem truskawkowym. Ciasto jest delikatne i bardzo aromatyczne! Piękny zapach, cudowny smak - czy można chcieć czegoś więcej? Zachęcam Cię do przygotowania mojego kokosowego ciasta! 😄

 🍓Przy okazji sprawdź nasz poradnik, jak zrobić idealne ciasto kruche!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta kokosowego z budyniem i sosem truskawkowym:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w misie i szybko zagnieć, aż do połączenia składników. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.

  • Krok 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę o wymiarach 24x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy. Piecz przez około 20 minut.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

    Może się przydać

Krem budyniowy:

  • Krok 3

    Śmietankę i mleko wymieszaj. Odlej ćwierć szklanki płynu i rozmieszaj w nim proszek budyniowy i cukier.

  • Budyń smak śmietankowy Dr. Oetker

    Budyń o smaku śmietankowym od Dr. Oetkera to smaczny pomysł na deser dla Twojej rodziny. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do placuszków czy sernika.

    Budyń smak śmietankowy Dr. Oetker
  • Krok 4

    Pozostałe mleko ze śmietanką zagotuj. Do gotującego się płynu wlej rozmieszany budyń i ciągle mieszając, zagotuj. Masę budyniową wylej na podpieczony spód.

Kokosowa pianka:

  • Krok 5

    Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaj wiórki kokosowe i rozpuszczone masło, delikatnie wymieszaj.

  • Krok 6

    Masę kokosową wyłóż na budyń i piecz przez około 20 minut w temperaturze 170°C, do zrumieniania kokosu.

Sos truskawkowy:

  • Krok 7

    Truskawki umyj, obierz z szypułek i zblenduj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Całość przełóż do garnuszka i podgotuj do momentu delikatnego zgęstnienia sosu. Przed podaniem ciasto polej sosem truskawkowym.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/ciasto-kokosowe-z-budyniem-i-sosem-truskawkowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej