1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kruche ciasto z wi艣niami

Kruche ciasto z wi艣niami

Kawa艂ek kruchego ciasta z wi艣niami i kruszonk膮 - Przepis
Kawa艂ek kruchego ciasta z wi艣niami i kruszonk膮 - Przepis
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Uwielbiam wi艣nie!馃崚 A kiedy dodatkowo ich smak jest podkre艣lony ma艣lanym ciastem... Mmm..馃槑

Poznaj przepis na proste kruche ciasto z wi艣niami, które stanie si臋 Twoim ulubionym deserem. 馃槷To kruche ciasto z wi艣niami zachwyca delikatn膮, ma艣lan膮 struktur膮 i soczystym, kwaskowatym nadzieniem z wi艣ni.

Idealne na ka偶d膮 okazj臋 - od popo艂udniowej kasy po spotkanie rodzinne.馃懆‍馃懇‍馃懄‍馃懄

Krok po kroku zobacz jak przygotowa膰 to ciasto. Spróbuj ju偶 dzi艣 i ciesz si臋 domowym, aromatycznym wypiekiem!

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, M膮ka Polka, Bakal oraz Kerrygold.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruchy sp贸d:

  • Krok 1

    Form臋 do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm wy艂ó偶 papierem. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Na blacie kuchennym sk艂adniki do przygotowania kruchego spodu do ciasta kruchego z wi艣niami.
  • Krok 2

    Do misy robota kuchennego dodaj m膮k臋, cukier, pokrojone w kostk臋 mas艂o, proszek do pieczenia, 偶ó艂tka, jogurt naturalny i cukier z wanili膮. Szybko zagnie膰 do uzyskania jednolitego ciasta.

    Robot kuchenny wyrabiaj膮cy ciasto kruche.
  • Krok 3

    Dno formy wy艂ó偶 ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz oko艂o 15-20 minut w temperaturze 180°C, a偶 ciasto delikatnie si臋 zarumieni. 

    Ciasto kruche wy艂o偶one w formie.
  • Krok 4

    Upieczony spód pozostaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj kruszonk臋.

    Ciasto kruche po upieczeniu w formie.

Kruszonka:

  • Krok 5

    Mas艂o, m膮k臋, cukier i cukier z wanili膮 zagnie膰 szybko do uzyskania kruszonki.

    Na blacie sk艂adniki na kruszonk臋.
  • Krok 6

    Tak przygotowan膮 kruszonk臋 wstaw do lodówki na oko艂o 30 minut.

    Zagnieciona kruszonka w misie.

Sk艂adanie ciasta:

  • Krok 7

    Cukier wymieszaj z m膮k膮 ziemniaczan膮, a nast臋pnie z wi艣niami.

    W du偶ej misie mro偶one wi艣nie. Obok w miseczce wymieszany cukier z m膮k膮 ziemniaczan膮.
  • Krok 8

    Wi艣nie roz艂ó偶 równomiernie na upieczonym spodzie.

    Upieczone ciasto kruche w formie. Obok mro偶one wi艣nie i kruszonka.
  • Krok 9

    Przykryj kruszonk膮 i posyp p艂atkami z migda艂ów.

    Ciasto kruche z wi艣niami przed upieczeniem.
  • Krok 10

    Piecz oko艂o 40 minut190°C do momentu, a偶 kruszonka si臋 zarumieni.

    Upieczone ciasto kruche z wi艣niami.

*Je偶eli u偶ywasz mro偶onych wi艣ni, nie odmra偶aj ich przed pieczeniem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/kruche-ciasto-z-wisniami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej