Kruche ciasto z wiśniami
Uwielbiam wiśnie!🍒 A kiedy dodatkowo ich smak jest podkreślony maślanym ciastem... Mmm..😎
Poznaj przepis na proste kruche ciasto z wiśniami, które stanie się Twoim ulubionym deserem. 😮To kruche ciasto z wiśniami zachwyca delikatną, maślaną strukturą i soczystym, kwaskowatym nadzieniem z wiśni.
Idealne na każdą okazję - od popołudniowej kasy po spotkanie rodzinne.👨👩👦👦
Krok po kroku zobacz jak przygotować to ciasto. Spróbuj już dziś i ciesz się domowym, aromatycznym wypiekiem!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka, Bakal oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruchy spód:
-
Krok 1
Formę do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papierem. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 2
Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, cukier, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, żółtka, jogurt naturalny i cukier z wanilią. Szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta.
-
Krok 3
Dno formy wyłóż ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto delikatnie się zarumieni.
-
Krok 4
Upieczony spód pozostaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj kruszonkę.
Kruszonka:
-
Krok 5
Masło, mąkę, cukier i cukier z wanilią zagnieć szybko do uzyskania kruszonki.
-
Krok 6
Tak przygotowaną kruszonkę wstaw do lodówki na około 30 minut.
Składanie ciasta:
-
Krok 7
Cukier wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a następnie z wiśniami.
-
Krok 8
Wiśnie rozłóż równomiernie na upieczonym spodzie.
-
Krok 9
Przykryj kruszonką i posyp płatkami z migdałów.
-
Krok 10
Piecz około 40 minut w 190°C do momentu, aż kruszonka się zarumieni.
*Jeżeli używasz mrożonych wiśni, nie odmrażaj ich przed pieczeniem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/kruche-ciasto-z-wisniami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze