Mazurek czekoladowy z sezamkami



Mazurek czekoladowy na kruchym cie艣cie to wielkanocny wypiek, który nigdy si臋 nie nudzi. Istnieje bardzo wiele wariacji na temat tego tradycyjnego ciasta. Z suszonymi owocami, orzechami lub w opcjach wega艅skich. Je艣li nale偶ysz do wielbicieli nieco orientalnych smaków i od czasu do czasu lubisz pochrupa膰 sezamki, ten mazurek b臋dzie dla Ciebie doskona艂y! Chrupi膮cy, niezbyt gruby spód, a do tego kajmakowa masa, prze艂amana gorycz膮 wytrawnej czekolady, która w po艂膮czeniu z kremem sezamkowym i tworzy fantastycznie zgrane trio.
Poznaj sprawdzony przepis na mazurek czekoladowy z sezamkami!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruchy sp贸d mazurka:
-
Krok 1
Wszyskie sk艂adniki na spód mazurka umie艣膰 w misie i zagnie膰.
-
Krok 2
Z ciasta uformuj kulk臋, owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lodówki.
-
Krok 3
Sch艂odzone ciasto podziel na dwie cz臋艣ci w proporcji 3/4 - 1/4.
-
Krok 4
Ciasto rozwa艂kuj podsypuj膮c nieco m膮k膮, prz艂ó偶 na form臋 25 x 35 cm, nak艂uwaj膮c je widecem. Z mniejszej porcji ciasta utocz wa艂eczki. Ponacinaj je pod k膮tem ostr膮 ko艅cówk膮.
-
Krok 5
Ciasto piecz w w rozgrzanym piekarniku do 190°C oko艂o 15 minut, do zrumienienia.
-
Magda poleca
R臋kawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera jest modnym dodatkiem w kuchni. U艂atwi wyjmowanie gor膮cych potraw z piekarnika. Jest dwustonna, pasuje na obie d艂onie!
Masa do mazurka:
-
Krok 6
Mas臋 kajmakow膮 i czekolad臋 prze艂ó偶 miseczki i podgrzej w kuchence mikrofalowej. Je艣li nie masz kuchenki w osobnym garnuszku rozpu艣c sam膮 czekolad臋 i wymieszaj z kajmakiem.
-
Krok 7
Sezamki prze艂ó偶 do makasera i pokrusz na piasek.
-
Krok 8
Wmieszaj do masy czekoladowo kajmakowej.
-
Krok 9
Mas臋 prze艂ó偶 na wystudzony spód i odstaw do lodówki do st臋偶enia nadzienia.
Do dekoracji:
-
Krok 10
Przed podaniem posyp pokruszonymi kawa艂kami sezamkó i jadalnymi kwiatami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-czekoladowy-z-sezamkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze