1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek czekoladowy z sezamkami

Mazurek czekoladowy z sezamkami

mazurek czekoladowy z sezamkami wszystkiego s艂odkiego
mazurek czekoladowy z sezamkami wszystkiego s艂odkiego
Magda - zdj臋cie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Mazurek czekoladowy na kruchym cie艣cie to wielkanocny wypiek, który nigdy si臋 nie nudzi. Istnieje bardzo wiele wariacji na temat tego tradycyjnego ciasta. Z suszonymi owocami, orzechami lub w opcjach wega艅skich. Je艣li nale偶ysz do wielbicieli nieco orientalnych smaków i od czasu do czasu lubisz pochrupa膰 sezamki, ten mazurek b臋dzie dla Ciebie doskona艂y! Chrupi膮cy, niezbyt gruby spód, a do tego kajmakowa masa, prze艂amana gorycz膮 wytrawnej czekolady, która w po艂膮czeniu z kremem sezamkowym i tworzy fantastycznie zgrane trio.

Poznaj sprawdzony przepis na mazurek czekoladowy z sezamkami! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruchy sp贸d mazurka:

  • Krok 1

    Wszyskie sk艂adniki na spód mazurka umie艣膰 w misie i zagnie膰.

    Sk艂adniki na mazurek: m膮ka, cukier puder, zimne mas艂o, 偶贸艂tka i s贸l w misie melaksera
  • Krok 2

    Z ciasta uformuj kulk臋, owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lodówki.

    zagniecione w kulk臋 kruche ciasto na mazurek
  • Krok 3

    Sch艂odzone ciasto podziel na dwie cz臋艣ci w proporcji 3/4 - 1/4.

    przeci臋ta kulka ciasta na mazurek na blacie
  • Krok 4

    Ciasto rozwa艂kuj podsypuj膮c nieco m膮k膮, prz艂ó偶 na form臋 25 x 35 cm, nak艂uwaj膮c je widecem. Z mniejszej porcji ciasta utocz wa艂eczki. Ponacinaj je pod k膮tem ostr膮 ko艅cówk膮.

    nieupieczony sp贸d mazurka w formie do pieczenia
  • Krok 5

    Ciasto piecz w w rozgrzanym piekarniku do 190°C oko艂o 15 minut, do zrumienienia.

    upieczony sp贸d mazurka wielkanocnego w formie do pieczenia
  • Magda poleca

    R臋kawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera jest modnym dodatkiem w kuchni. U艂atwi wyjmowanie gor膮cych potraw z piekarnika. Jest dwustonna, pasuje na obie d艂onie!

    Magda poleca

Masa do mazurka:

  • Krok 6

    Mas臋 kajmakow膮 i czekolad臋 prze艂ó偶 miseczki i podgrzej w kuchence mikrofalowej. Je艣li nie masz kuchenki w osobnym garnuszku rozpu艣c sam膮 czekolad臋 i wymieszaj z kajmakiem.

    w miseczce masa kajmakowa z kawa艂kami czekolady obok miseczka z sezamkami
  • Krok 7

    Sezamki prze艂ó偶 do makasera i pokrusz na piasek.

    w malakserze bosch pokruszone sezamki obok r贸偶owa miseczka
  • Krok 8

    Wmieszaj do masy czekoladowo kajmakowej.

    w szklanej miseczce czekoladowe nadzienie do mazurka z sezamkami
  • Krok 9

    Mas臋 prze艂ó偶 na wystudzony spód i odstaw do lodówki do st臋偶enia nadzienia.

    upieczony mazurek z kremem czekoladowymi i sezamkami

Do dekoracji:

  • Krok 10

    Przed podaniem posyp pokruszonymi kawa艂kami sezamkó i jadalnymi kwiatami.

    na bia艂ym stole ozdobiony 艣wie偶ymi kwiatami mazurek czekoladowy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-czekoladowy-z-sezamkami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej