1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek czekoladowy z sezamkami

Mazurek czekoladowy z sezamkami

mazurek czekoladowy z sezamkami wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Mazurek na kruchym cieście to wielkanocny wypiek, który nigdy się nie nudzi. Istnieje bardzo wiele wariacji na temat tego tradycyjnego ciasta. Z suszonymi owocami, orzechami lub w opcjach wegańskich. Jeśli należysz do wielbicieli nieco orientalnych smaków i od czasu do czasu lubisz pochrupać sezamki, ten mazurek będzie dla Ciebie doskonały! Chrupiący, niezbyt gruby spód, a do tego kajmakowa masa, przełamana goryczą wytrawnej czekolady, która w połączeniu z kremem sezamkowym i tworzy fantastycznie zgrane trio.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruchy spód mazurka:

  • Krok 1

    Wszyskie składniki na spód mazurka umieść w misie i zagnieć.

  • Krok 2

    Z ciasta uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.

    zagniecione w kulkę kruche ciasto
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto podziel na dwie części w proporcji 3/4 - 1/4.

    przecięta kulka ciasta na blacie
  • Krok 4

    Ciasto rozwałkuj podsypując nieco mąką, przłóż na formę 25 x 35 cm, nakłuwając je widecem. Z mniejszej porcji ciasta utocz wałeczki. Ponacinaj je pod kątem ostrą końcówką.

    nieupieczony spód mazurka w formie do pieczenia
  • Krok 5

    Ciasto piecz w w rozgrznym piekarniku do 190°C około 15 minut, do zrumienienia.

    upieczony spód mazurka wielkanocnego w formie do pieczenia

Masa do mazurka:

  • Krok 6

    Masę kajmakową i czekoladę przełóż miseczki i podgrzej w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz kuchenki w osobnym garnuszku rozpuśc samą czekoladę i wymieszaj z kajmakiem.

    w miseczce masa kajmakowa z kawałkami czekolady obok miseczka z sezamkami
  • Krok 7

    Sezamki przełóż do makasera i pokrusz na piasek.

    w malakserze bosch pokruszone sezamki obok różowa miseczka
  • Krok 8

    Wmieszaj do masy czekoladowo kajmakowej.

    w szklanej miseczce czekoladowe nadzienie do mazurka z sezamkami
  • Krok 9

    Masę przełóż na wystudzony spód i odstaw do lodówki do stężenia nadzienia.

    upieczony mazurek z kremem czekoladowymi i sezamkami

Do dekoracji:

  • Krok 10

    Przed podaniem posyp pokruszonymi kawałkami sezamkó i jadalnymi kwiatami.

    na białym stole ozdobiony świeżymi kwiatami mazurek czekoladowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej