1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta Banoffee bez pieczenia

Tarta Banoffee bez pieczenia

tarta na ciemnym spodzie z bananami, kajmakiem, bitą śmietaną i sosem toffi
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tarta Banoffe to proste, pyszne ciasto bez pieczenia. Połączenie bananów oraz sosu toffi komponuje się doskonale. :) Zapewniam, że tarta na imprezie szybko zniknie ze stołów. Przygotowałam ją na spodzie z ciasteczek, z nadzieniem z kajmaku i bananów. Wierzch pokryłam bitą śmietaną z kakao. Genialne ciasto dla wielbicieli kajmaku i bananów!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Ciasteczka umieść w kielichu blendera i pokrusz na piasek. Przesyp do miski, wymieszaj z cukrem pudrem, kakao i szczyptą soli. Masło rozpuść i przelej do mieszanki z ciastkami, po czym dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

  • Krok 2

    Całość przesyp na formę do tarty, równomiernie rozprowadzając i wyrównując łyżką. Odstaw na 20 minut do lodówki.

Nadzienie:

  • Krok 3

    Na spód, po wyjęciu z lodówki, wyłóż masę krówkową.

  • Krok 4

    W międzyczasie banany pokrój na dość grube plasterki, przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj i poukładaj na masie krówkowej.

Bita śmietana:

  • Krok 5

    Schłodzoną śmietankę krótko ubij, a w miseczce wymieszaj cukier puder ze śmietan-fixem i dodaj do śmietanki. W dalszym ciągu ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.

  • Krok 6

    Krem przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj tartę. Wierzch oprósz kakao. Każdą porcję przed podaniem polej sosem toffi.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej