Tarta Banoffee bez pieczenia - Przepis
Ciasta kruche i tarty

Tarta Banoffee bez pieczenia

tarta na ciemnym mspodzie z bananami, bitą śmietaną i sosem toffi

Tarta Banoffee bez pieczenia

  • 01:00
  • 12
  • Łatwy
01:00
12
Łatwy

Tarta Banoffe to proste, pyszne ciasto bez pieczenia. Połączenie bananów oraz sosu toffi komponuje się doskonale. :) Zapewniam, że tarta na imprezie szybko zniknie ze stołów.

Składniki

Spód:
  • 250 g pokruszonych ciasteczek maślanych lub herbatników
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • 150 g masła
Nadzienie:
  • 400 g masy krówkowej
  • 4 banany
  • Sok z połowy cytryny
Bita śmietana:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki
  • 2 Śmietan-fix Dr. Oetkera
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • 2 łyżki ciemnego kakao Dr. Oetkera do oprószenia
  • 1 Sos Toffi Dr. Oetkera
Wskazówki

Tarta Banoffee bez pieczenia

Krok 1

Ciasteczka umieść w kielichu blendera i pokrusz na piasek. Przesyp do miski, wymieszaj z cukrem pudrem, kakao i szczyptą soli. Masło rozpuść i przelej do mieszanki z ciastkami, po czym dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

Krok 2

Całość przesyp na formę do tarty, równomiernie rozprowadzając i wyrównując łyżką. Odstaw na 20 minut do lodówki.

Nadzienie:

Krok 3

Na spód, po wyjęciu z lodówki, wyłóż masę krówkową.

Krok 4

W międzyczasie banany pokrój na dość grube plasterki, przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj i poukładaj na masie krówkowej.

Bita śmietana:

Krok 5

Schłodzoną śmietankę krótko ubij, a w miseczce wymieszaj cukier puder ze śmietan-fixem i dodaj do śmietanki. W dalszym ciągu ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.

Krok 6

Krem przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj tartę. Wierzch oprósz kakao. Każdą porcję przed podaniem polej sosem toffi.

Składniki
Spód:
  • 250 g pokruszonych ciasteczek maślanych lub herbatników
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • 150 g masła
Nadzienie:
  • 400 g masy krówkowej
  • 4 banany
  • Sok z połowy cytryny
Bita śmietana:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki
  • 2 Śmietan-fix Dr. Oetkera
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • 2 łyżki ciemnego kakao Dr. Oetkera do oprószenia
  • 1 Sos Toffi Dr. Oetkera
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty