1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta sernikowa z wiśniami

Tarta sernikowa z wiśniami

Tarta sernikowa z wiśniami w formie
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sernik w tarcie? Czemu nie! Połączenie sernika i wiśni komponuje się wyśmienicie, a to wszystko na kruchym spodzie.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę, owiń folią i schłodź w lodówce przez około 30-40 minut.

  • Krok 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz dokładnie mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj nieco ponad wielkość formy, podsyp lekko mąką (można rozwałkować również pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia).

  • Krok 3

    Rozwałkowane ciasto dokładnie ułóż w formie, a nadmiar wystający poza brzegi odetnij. Formę z ciastem włóż jeszcze na około 10 minut do lodówki. Po tym czasie wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min. Po upieczeniu wystudź.

Masa sernikowa:

  • Krok 4

    Żelatynę umieść w rondelku, zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. W osobnym naczyniu zmiksuj ze sobą twaróg, śmietankę i cukier puder. Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby dokładnie się rozpuściła (nie gotuj).

  • Krok 5

    Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 łyżki masy sernikowej i wymieszaj. Następnie przełóż do pozostałej masy i całość dokładnie wymieszaj.

  • Krok 6

    Gotową masę przełóż na wystudzony spód, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Warstwa wiśniowa:

  • Krok 7

    Żelatynę do przygotowania warstwy wiśniowej umieść w małym kubeczku, zalej niewielką ilością gorącej wody i odstaw do rozpuszczenia.

  • Krok 8

    Wydrylowane wiśnie umieść w garnuszku, dodaj 2 łyżki cukru, sok z cytryny i 250 ml wody (1 szklanka). Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj. Pozostałą część wody wymieszaj z kisielem i dodaj do wiśni.

  • Krok 9

    Często mieszając, doprowadź do zagotowania. Zdejmij z palnika, dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, a gdy już wystygnie - wyłóż na wierzch tarty.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej