Tarta sernikowa z wiśniami
Tarta sernikowa z wiśniami 🍒 to połączenie kruchego spodu na tartę, masy sernikowej i pysznych wiśni zagotowanych z wiśniowym kisielem. Takie połączenie komponuje się wyśmienicie i może zaskoczyć smakiem niejedno podniebienie. To co, spróbujesz? 😉
❤️ A jeśli lubisz wszelkie tarty, to zobacz nasze wskazówki, jak zrobić idealny spód na tartę?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu na tartę sernikową z wiśniami:
-
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę, owiń folią i schładzaj w lodówce przez około 30-40 minut.
-
Krok 2
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz dokładnie mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj nieco ponad wielkość formy, podsyp lekko mąką (można rozwałkować również pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia).
-
Krok 3
Rozwałkowane ciasto dokładnie ułóż w formie, a nadmiar wystający poza brzegi odetnij. Formę z ciastem włóż jeszcze na około 10 minut do lodówki. Po tym czasie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. Po upieczeniu wystudź.
Masa sernikowa:
-
Krok 4
Żelatynę umieść w rondelku, zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. W osobnym naczyniu zmiksuj twaróg, śmietankę i cukier puder. Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby dokładnie się rozpuściła (nie gotuj!).
-
Żelatyna uniwersalna od Dr. Oetkera
Bardzo klarowna uniwersalna żelatyna od Dr. Oetkera - idealna do przygotowania deserów, ciast i galaretek, ale także dań wytrawnych - mięs, ryb i warzyw.
-
Krok 5
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 łyżki masy sernikowej i wymieszaj. Następnie przełóż do pozostałej masy i całość dokładnie wymieszaj.
-
Krok 6
Gotową masę przełóż na wystudzony spód, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Warstwa wiśniowa:
-
Krok 7
Żelatynę do przygotowania warstwy wiśniowej umieść w małym kubeczku, zalej niewielką ilością gorącej wody, wymieszaj i odstaw do rozpuszczenia.
-
Krok 8
Wydrylowane wiśnie umieść w garnuszku, dodaj 2 łyżki cukru, sok z cytryny i 250 ml wody (1 szklanka). Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj. Pozostałą część wody wymieszaj z kisielem i dodaj do wiśni.
-
Krok 9
Często mieszając, doprowadź do zagotowania. Zdejmij z palnika, dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, a następnie wyłóż na wierzch tarty.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-sernikowa-z-wisniami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze