Pleśniak
Pleśniak - klasyka wypieków. Łączy w sobie cztery smaki, bez których dla mnie to ciasto nie może się obejść.
Kruche ciasto z odrobiną soli, kwaśny dżem porzeczkowy, lekko gorzka warstwa z kakao i na to słodka bezowa pianka. Po prostu pycha 😊
To popularne kruche ciasto przygotujesz ze składników, które zawsze masz pod ręką. Zamiast dżemu z czarnej porzeczki możesz wykorzystać inny, kwaskowaty dżem np. z wiśni 🍒 czy malin. Raz wykorzystałam w swoim pleśniaku powidła śliwkowe, które przygotowuję z mniejszą ilością cukru.
Poznaj mój sprawdzony przepis na pleśniak!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na pleśniak - sposób przygotowania:
-
Krok 1
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) szybko zagnieć. Podziel na 3 części (2 większe i jedną małą).
-
Cukier z wanilią
Nadaje wypiekom i deserom niepowtarzalny, waniliowy smak! Zawiera aromatyczne ziarenka wanilii.
-
Krok 3
Jedną z większych części zagnieć z kakao. Wszystkie części ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 1h do schłodzenia.
-
Krok 4
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
Większą porcję jasnego ciasta zetrzyj na tarce, równomiernie na spód formy, lekko dociśnij.
Wyłóż dżem i rozsmaruj na cieście.
-
Krok 5
Następnie zetrzyj równomiernie ciemną część ciasta.
Bezowa pianka do pleśniaka:
-
Krok 6
Białko ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier.
Ubij całość na sztywną, lśniącą pianę.
-
Krok 7
Wyłóż bezową pianę na ciasto, na wierzch zetrzyj pozostałą część jasnego ciasta.
-
Krok 8
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40-45 minut.
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ciasto pleśniak do wystudzenia. Zapobiegnie to gwałtownemu opadnięciu bezy.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/plesniak |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze