1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Czekoladowa tarta bez pieczenia

Czekoladowa tarta bez pieczenia

tarta czekoladowa bez pieczenia na spodzie z herbatnik贸w, z kremem z gorzkiej i bia艂ej czekolady oraz polew膮 z mlecznej czekolady - wszystkiego s艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

馃崼馃崼 Czekoladowa tarta bez pieczenia to moja propozycja na Dzie艅 Czekolady. :) Tarta jest intensywnie czekoladowa, kremowa i po prostu przepyszna! Kruchy spód z ciasteczek idealnie podkre艣la jedwabist膮 konsystencj臋 nadzienia. To idealna propozycja dla czekoladoholików. :) Polecam j膮 nie tylko z okazji 艣wi臋ta czekolady. 馃崼馃崼


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sp贸d do tarty czekoladowej bez pieczenia:

  • Krok 1

    Herbatniki i kakao umie艣膰 w malakserze i pokrusz.

    Herbatniki i kakao umieszczone w malakserze
  • Krok 2

    Mas艂o rozpu艣膰, dodaj je do pokruszonych herbatników i dok艂adnie wymieszaj.

    Roztopione mas艂o dodane do pokruszonych herbatnik贸w z kakao
  • Krok 3

    Mas臋 ciasteczkow膮 przesyp na spód formy, doci艣nij do brzegów i spodu i wyrównaj. Odstaw do lodówki do zastygni臋cia spodu.

    Sp贸d okr膮g艂ej formy do tarty wy艂o偶ony mas膮 ciasteczkow膮
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Okr膮g艂a p艂aska forma z serii Tradition to 艣wietny wyb贸r do wypiekania tarty, biszkoptu oraz ciast z owocami. Jeste艣my pewni jako艣ci naszych produkt贸w, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!

Nadzienie czekoladowe:

  • Krok 4

    Czekolad臋 gorzk膮 i bia艂膮 drobno posiekaj. Dodaj do niej cukier puder.

    Posiekana czekolada gorzka i bia艂a w miseczce z dodanym cukrem pudrem
  • Krok 5

    呕elatyn臋 namocz w zimnej wodzie.

    opakowanie 偶elatyny w listkach oraz talerzyk z wod膮 i namoczonymi w niej p艂atkami 偶elatyny
  • Krok 6

    艢mietank臋 zagotuj i odstaw. 呕elatyn臋 ods膮cz w d艂oni, dodaj do gor膮cej 艣mietanki i wymieszaj.

    ods膮czona z wody 偶elatyna w listkach dodawana do garnka ze 艣mietank膮
  • 呕elatyna w listkach Dr. Oetker

    呕elatyna w listkach jest wygodna w u偶yciu - mo偶esz j膮 rozpu艣ci膰 zar贸wno za pomoc膮 mikrofali, jak i rondelka. Bardzo dobrze rozpuszcza si臋 w zimnych i ciep艂ych p艂ynach. Nie pozostawia grudek.

  • Krok 7

    艢mietank膮 zalej czekolad臋. Delikatnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

    Czekolada zalana 艣mietank膮 z 偶elatyn膮 w miseczce
  • Krok 8

    Ser mascarpone prze艂ó偶 do miski. Ci膮gle mieszaj膮c cienkim, strumieniem dodawaj czekoladow膮 mas臋 do serka mascarpone.

    Czekolada ze 艣mietank膮 wlewana do serka mascarpone
  • Krok 9

    Kiedy spód do tarty zastygnie, wype艂nij go kremem czekoladowym.

    Sp贸d ciasteczkowy do tarty wype艂niony kremem czekoladowym

Polewa czekoladowa:

  • Krok 10

    Czekolad臋 mleczn膮 i 艣mietank臋 prze艂ó偶 do miski. Rozpu艣膰 nad garnkiem z gotuj膮c膮 si臋 wod膮.

    Czekolada mleczna i 艣mietanka w misce nad garnkiem w k膮pieli wodnej
  • Krok 11

    Mas臋 wylej równomiernie na krem czekoladowy. Drewnianym patyczkiem do pieczenia zataczaj okr臋gi, 偶eby wymiesza膰 obie masy i uzyska膰 unikalny wzór. Tart臋 dobrze sch艂od藕.

    Polewa czekoladowa wylana na krem czekoladowy i zamieszana patyczkiem w celu stworzenia wzorku
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/czekoladowa-tarta-bez-pieczenia

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej