Czekoladowa tarta bez pieczenia
 
                 
    🍫🍫 Czekoladowa tarta bez pieczenia to moja propozycja na Dzień Czekolady. :) Tarta jest intensywnie czekoladowa, kremowa i po prostu przepyszna! Kruchy spód z ciasteczek idealnie podkreśla jedwabistą konsystencję nadzienia. To idealna propozycja dla czekoladoholików. :) Polecam ją nie tylko z okazji święta czekolady. 🍫🍫
Psssst! Sprawdź również, jak zrobić idealny spób do tarty?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Spód do tarty czekoladowej bez pieczenia:
- 
    
    
    
    Krok 1Herbatniki i kakao umieść w malakserze i pokrusz. ![Herbatniki i kakao umieszczone w malakserze]()  
- 
    
    
    
    Krok 2Masło rozpuść, dodaj je do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszaj. ![Roztopione masło dodane do pokruszonych herbatników z kakao]()  
- 
    
    
    
    Krok 3Masę ciasteczkową przesyp na spód formy, dociśnij do brzegów i spodu, wyrównaj. Odstaw do lodówki do zastygnięcia spodu. ![Spód okrągłej formy do tarty wyłożony masą ciasteczkową]()  
- 
    
        Może się przydaćForma do tarty z wyjmowanym dnem ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mogą posiadać wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc. Niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.  
Nadzienie czekoladowe:
- 
    
    
    
    Krok 4Dodaj do ciemnej i białej czekolady cukier puder. ![Posiekana czekolada gorzka i biała w miseczce z dodanym cukrem pudrem]()  
- 
    
    
    
    Krok 5Żelatynę namocz w zimnej wodzie. ![opakowanie żelatyny w listkach oraz talerzyk z wodą i namoczonymi w niej płatkami żelatyny]()  
- 
    
    
    
    Krok 6Śmietankę zagotuj i odstaw. Żelatynę odsącz w dłoni, dodaj do gorącej śmietanki i wymieszaj. ![odsączona z wody żelatyna w listkach dodawana do garnka ze śmietanką]()  
- 
    
    
    
    Krok 7Śmietanką zalej czekoladę. Delikatnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. ![Czekolada zalana śmietanką z żelatyną w miseczce]()  
- 
    
    
    
    Krok 8Ser mascarpone przełóż do miski. Ciągle mieszając cienkim, strumieniem dodawaj czekoladową masę do serka mascarpone. ![Czekolada ze śmietanką wlewana do serka mascarpone]()  
- 
    
    
    
    Krok 9Kiedy spód do tarty zastygnie, wypełnij go kremem czekoladowym. ![Spód ciasteczkowy do tarty wypełniony kremem czekoladowym]()  
- 
    
        Wszystkiego Słodkiego polecaCzekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).  
Polewa czekoladowa:
- 
    
    
    
    Krok 10Czekoladę mleczną i śmietankę przełóż do miski. Rozpuść nad garnkiem z gotującą się wodą. ![Czekolada mleczna i śmietanka w misce nad garnkiem w kąpieli wodnej]()  
- 
    
    
    
    Krok 11Masę wylej równomiernie na krem czekoladowy. Drewnianym patyczkiem do pieczenia zataczaj okręgi, żeby wymieszać obie masy i uzyskać unikalny wzór. Tartę dobrze schłodź. ![Polewa czekoladowa wylana na krem czekoladowy i zamieszana patyczkiem w celu stworzenia wzorku]()  
        
            
        
        Porada:
    
    ⭐ Baw się dekoracjami! Tarta będzie prezentowała się niezwykle szykownie z Czekoladową Metaliczną Posypką Mona Lisa 🛒 lub kilkoma ołówkami 🛒 z belgijskiej czekolady.
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/czekoladowa-tarta-bez-pieczenia | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
 
                 
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                                                 
                    
                                                                                                 
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                
                                    
Komentarze