1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Czekoladowa tarta bez pieczenia

Czekoladowa tarta bez pieczenia

tarta czekoladowa bez pieczenia na spodzie z herbatnik贸w, z kremem z gorzkiej i bia艂ej czekolady oraz polew膮 z mlecznej czekolady - wszystkiego s艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

馃崼馃崼 Czekoladowa tarta bez pieczenia to moja propozycja na Dzie艅 Czekolady. :) Tarta jest intensywnie czekoladowa, kremowa i po prostu przepyszna! Kruchy spód z ciasteczek idealnie podkre艣la jedwabist膮 konsystencj臋 nadzienia. To idealna propozycja dla czekoladoholików. :) Polecam j膮 nie tylko z okazji 艣wi臋ta czekolady. 馃崼馃崼


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sp贸d do tarty czekoladowej bez pieczenia:

  • Krok 1

    Herbatniki i kakao umie艣膰 w malakserze i pokrusz.

    Herbatniki i kakao umieszczone w malakserze
  • Krok 2

    Mas艂o rozpu艣膰, dodaj je do pokruszonych herbatników i dok艂adnie wymieszaj.

    Roztopione mas艂o dodane do pokruszonych herbatnik贸w z kakao
  • Krok 3

    Mas臋 ciasteczkow膮 przesyp na spód formy, doci艣nij do brzegów i spodu, wyrównaj. Odstaw do lodówki do zastygni臋cia spodu.

    Sp贸d okr膮g艂ej formy do tarty wy艂o偶ony mas膮 ciasteczkow膮
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Forma do tarty z wyjmowanym dnem u艂atwi i usprawni przygotowanie tart zar贸wno na s艂odko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mog膮 posiada膰 wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyj臋cie upieczonego ciasta, nie krusz膮c go i nie 艂ami膮c. Niezast膮piony produkt w kuchni ka偶dego mi艂o艣nika wypiek贸w.

Nadzienie czekoladowe:

  • Krok 4

    Dodaj do ciemnej i bia艂ej czekolady cukier puder.

    Posiekana czekolada gorzka i bia艂a w miseczce z dodanym cukrem pudrem
  • Krok 5

    呕elatyn臋 namocz w zimnej wodzie.

    opakowanie 偶elatyny w listkach oraz talerzyk z wod膮 i namoczonymi w niej p艂atkami 偶elatyny
  • Krok 6

    艢mietank臋 zagotuj i odstaw. 呕elatyn臋 ods膮cz w d艂oni, dodaj do gor膮cej 艣mietanki i wymieszaj.

    ods膮czona z wody 偶elatyna w listkach dodawana do garnka ze 艣mietank膮
  • Krok 7

    艢mietank膮 zalej czekolad臋. Delikatnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

    Czekolada zalana 艣mietank膮 z 偶elatyn膮 w miseczce
  • Krok 8

    Ser mascarpone prze艂ó偶 do miski. Ci膮gle mieszaj膮c cienkim, strumieniem dodawaj czekoladow膮 mas臋 do serka mascarpone.

    Czekolada ze 艣mietank膮 wlewana do serka mascarpone
  • Krok 9

    Kiedy spód do tarty zastygnie, wype艂nij go kremem czekoladowym.

    Sp贸d ciasteczkowy do tarty wype艂niony kremem czekoladowym
  • Wszystkiego S艂odkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najcz臋艣ciej u偶ywanych i preferowanych ciemnych czekolad na ca艂ym 艣wiecie. Ma mocny kakaowy smak i doskona艂膮 harmoni臋 s艂odyczy, 艣wie偶ych nut czerwonych owoc贸w i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatn膮, aksamitnie rozp艂ywaj膮c膮 si臋 w ustach konsystencj臋 i jest wykonana w 100% z mas艂a kakaowego (bez innych t艂uszcz贸w ro艣linnych).

Polewa czekoladowa:

  • Krok 10

    Czekolad臋 mleczn膮 i 艣mietank臋 prze艂ó偶 do miski. Rozpu艣膰 nad garnkiem z gotuj膮c膮 si臋 wod膮.

    Czekolada mleczna i 艣mietanka w misce nad garnkiem w k膮pieli wodnej
  • Krok 11

    Mas臋 wylej równomiernie na krem czekoladowy. Drewnianym patyczkiem do pieczenia zataczaj okr臋gi, 偶eby wymiesza膰 obie masy i uzyska膰 unikalny wzór. Tart臋 dobrze sch艂od藕.

    Polewa czekoladowa wylana na krem czekoladowy i zamieszana patyczkiem w celu stworzenia wzorku

Porada:

猸 Baw si臋 dekoracjami! Tarta b臋dzie prezentowa艂a si臋 niezwykle szykownie z Czekoladow膮 Metaliczn膮 Posypk膮 Mona Lisa 馃洅 lub kilkoma o艂ówkami 馃洅 z belgijskiej czekolady.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/czekoladowa-tarta-bez-pieczenia

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej