Ciasta kruche i tarty

Czekoladowa tarta bez pieczenia

tarta czekoladowa bez pieczenia

Czekoladowa tarta bez pieczenia

  • 04:00
  • 10
  • Średni
Zaktualizowano:
04:00
10
Średni

Czekoladowa tarta bez pieczenia to moja propozycja na Dzień Czekolady :) Tarta jest intensywnie czekoladowa, kremowa i po prostu przepyszna! Kruchy spód z ciasteczek idealnie podkreśla jedwabistą konsystencję nadzienia. To idealna propozycja dla czekoladoholików. :) Polecam ją nie tylko z okazji święta czekolady :)  

Składniki

Spód:
  • 220 g herbatników
  • 2 łyżki Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 110 g masła
Nadzienie czekoladowe:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 płatki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
Do dekoracji:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 75 ml śmietanki 30%
Wskazówki

Spód:

Krok 1

Herbatniki i kakao umieść w malakserze i pokrusz.

Krok 2

Masło rozpuść, dodaj je do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Masę ciasteczkową przesyp na spód formy, dociśnij do brzegów i spodu i wyrównaj. Odstaw do lodówki do zastygnięcia spodu.

Nadzienie czekoladowe:

Krok 4

Czekoladę gorzką i białą drobno posiekaj. Dodaj do niej cukier puder.

Krok 5

Żelatynę namocz w zimnej wodzie.

Krok 6

Śmietankę zagotuj i odstaw. Żelatynę odsącz w dłoni, dodaj do gorącej śmietanki i wymieszaj.

Krok 7

Śmietanką zalej czekoladę. Delikatnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

Krok 8

Ser mascarpone przełóż do miski. Ciągle mieszając cienkim strumieniem dodawaj czekoladową masę do serka mascarpone.

Krok 9

Kiedy spód do tarty zastygnie, wypełnij go kremem czekoladowym.

Krok 10

Czekoladę mleczną i śmietankę przełóż do miski. Rozpuść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą.

Krok 11

Masę wylej równomiernie na krem czekoladowy. Drewnianym patyczkiem do pieczenia zataczaj okręgi, żeby wymieszać obie masy i uzyskać nietypowy wzór. Tartę dobrze schłódź.

Składniki
Spód:
  • 220 g herbatników
  • 2 łyżki Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 110 g masła
Nadzienie czekoladowe:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 płatki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
Do dekoracji:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 75 ml śmietanki 30%
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty

Wszystkiego słodkiego
01:30
12
Średni
Pasteis de nata