1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Czekoladowa tarta bez pieczenia

Czekoladowa tarta bez pieczenia

Marta Dmochowska - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Czekoladowa tarta bez pieczenia to moja propozycja na Dzie艅 Czekolady :) Tarta jest intensywnie czekoladowa, kremowa i po prostu przepyszna! Kruchy spód z ciasteczek idealnie podkre艣la jedwabist膮 konsystencj臋 nadzienia. To idealna propozycja dla czekoladoholików. :) Polecam j膮 nie tylko z okazji 艣wi臋ta czekolady :)  


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sp贸d:

  • Krok 1

    Herbatniki i kakao umie艣膰 w malakserze i pokrusz.

    Herbatniki i kakao umieszczone w melakserze
  • Krok 2

    Mas艂o rozpu艣膰, dodaj je do pokruszonych herbatników i dok艂adnie wymieszaj.

    Mas艂o dodane do pokruszonych herbatnik贸w i kakao
  • Krok 3

    Mas臋 ciasteczkow膮 przesyp na spód formy, doci艣nij do brzegów i spodu i wyrównaj. Odstaw do lodówki do zastygni臋cia spodu.

    Sp贸d do formy wy艂o偶ony mas膮 ciasteczkow膮

Nadzienie czekoladowe:

  • Krok 4

    Czekolad臋 gorzk膮 i bia艂膮 drobno posiekaj. Dodaj do niej cukier puder.

    Gorzka czekolada i bia艂a z cukrem pudrem
  • Krok 5

    呕elatyn臋 namocz w zimnej wodzie.

    呕elatyna w listkach namoczona w wodzie
  • Krok 6

    艢mietank臋 zagotuj i odstaw. 呕elatyn臋 ods膮cz w d艂oni, dodaj do gor膮cej 艣mietanki i wymieszaj.

    艢mietanka i 偶elatyna w listkach
  • Krok 7

    艢mietank膮 zalej czekolad臋. Delikatnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

    Czekolada zalana 艣mietank膮
  • Krok 8

    Ser mascarpone prze艂ó偶 do miski. Ci膮gle mieszaj膮c cienkim strumieniem dodawaj czekoladow膮 mas臋 do serka mascarpone.

    Czekolada ze 艣mietank膮 dodana do serka mascarpone
  • Krok 9

    Kiedy spód do tarty zastygnie, wype艂nij go kremem czekoladowym.

    Sp贸d ciasteczkowy do tarty wype艂niony kremem czekoladowym
  • Krok 10

    Czekolad臋 mleczn膮 i 艣mietank臋 prze艂ó偶 do miski. Rozpu艣膰 w misce nad garnkiem z gotuj膮c膮 si臋 wod膮.

    Czekolada i 艣mietanka rozpuszczone w k膮pieli wodnej
  • Krok 11

    Mas臋 wylej równomiernie na krem czekoladowy. Drewnianym patyczkiem do pieczenia zataczaj okr臋gi, 偶eby wymiesza膰 obie masy i uzyska膰 nietypowy wzór. Tart臋 dobrze sch艂ód藕.

    Polewa czekoladowa po艂o偶ona na kremie czekoladowym

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej