1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Czekoladowa tarta bez pieczenia

Czekoladowa tarta bez pieczenia

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Czekoladowa tarta bez pieczenia to moja propozycja na Dzień Czekolady :) Tarta jest intensywnie czekoladowa, kremowa i po prostu przepyszna! Kruchy spód z ciasteczek idealnie podkreśla jedwabistą konsystencję nadzienia. To idealna propozycja dla czekoladoholików. :) Polecam ją nie tylko z okazji święta czekolady :)  


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Herbatniki i kakao umieść w malakserze i pokrusz.

    Herbatniki i kakao umieszczone w melakserze
  • Krok 2

    Masło rozpuść, dodaj je do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszaj.

    Masło dodane do pokruszonych herbatników i kakao
  • Krok 3

    Masę ciasteczkową przesyp na spód formy, dociśnij do brzegów i spodu i wyrównaj. Odstaw do lodówki do zastygnięcia spodu.

    Spód do formy wyłożony masą ciasteczkową

Nadzienie czekoladowe:

  • Krok 4

    Czekoladę gorzką i białą drobno posiekaj. Dodaj do niej cukier puder.

    Gorzka czekolada i biała z cukrem pudrem
  • Krok 5

    Żelatynę namocz w zimnej wodzie.

    Żelatyna w listkach namoczona w wodzie
  • Krok 6

    Śmietankę zagotuj i odstaw. Żelatynę odsącz w dłoni, dodaj do gorącej śmietanki i wymieszaj.

    Śmietanka i żelatyna w listkach
  • Krok 7

    Śmietanką zalej czekoladę. Delikatnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

    Czekolada zalana śmietanką
  • Krok 8

    Ser mascarpone przełóż do miski. Ciągle mieszając cienkim strumieniem dodawaj czekoladową masę do serka mascarpone.

    Czekolada ze śmietanką dodana do serka mascarpone
  • Krok 9

    Kiedy spód do tarty zastygnie, wypełnij go kremem czekoladowym.

    Spód ciasteczkowy do tarty wypełniony kremem czekoladowym
  • Krok 10

    Czekoladę mleczną i śmietankę przełóż do miski. Rozpuść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą.

    Czekolada i śmietanka rozpuszczone w kąpieli wodnej
  • Krok 11

    Masę wylej równomiernie na krem czekoladowy. Drewnianym patyczkiem do pieczenia zataczaj okręgi, żeby wymieszać obie masy i uzyskać nietypowy wzór. Tartę dobrze schłódź.

    Polewa czekoladowa położona na kremie czekoladowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej