1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szybkie ciasta to bardzo popularna kategoria deserowych przepisów. Wszak nie każdy ma czas na pojedynek z pracochłonnymi wypiekami oraz spędzanie wielu godzin w kuchni. Jeśli należysz do tej grupy, to ekspresowe ciasto jogurtowe ze świeżymi truskawkami będzie dla Ciebie! Dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego charakteryzuje się lekko wilgotną konsystencją, aksamitną miękkością i lekko mlecznym smakiem, który w towarzystwie owoców tworzy cudowny, wiosenny duet.

Ciasto jogurtowe możesz przygotować na bazie ulubionych owoców, najlepiej sezonowych! Późną wiosną sięgaj po truskawki, latem po maliny, morele i czereśnie, zaś jesień zarezerwuj dla pachnących sadem śliwek.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto jogurtowe z truskawkami:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyciągnij z lodówki jogurt i jajka najlepiej na kilka godzin przed przygotowaniem.

    Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do peiczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

    duża forma prostokątna z odpinanym dnem Dr.Oetkera
  • Krok 2

    Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.

    w robocie kuchennym bosch masa na ciasto jogurtowe
  • Krok 3

    Cienkim strumieniem przelej olej.

    na blacie robot kuchenny bosch z ubijanym ciastem obok w naczyniach olej, mąka oraz jogurt naturalny
  • Krok 4

    Dodaj jogurt naturalny.

    na stole robot kuchenny bosch z przygotowywanym ciastem obok w miseczce jogurt naturalny
  • Krok 5

    Mąkę wymeszaj z cukrem z wanilią oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy i delikatnie wmieszaj, jak najkrócej, tylko do połączenia składników.

    na blacie mąka wymieszana z cukier z wanilią oraz proszkiem do pieczenia Dr. Oetker
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Na wierzchu poukładaj przekrojone na pół truskawki.

    na blacie nieupieczone ciasto jogurtowe z truskawkami
  • Krok 7

    Ciasto piecz w 170°C przez 45 minut, do suchego patyczka. 

    Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

    w dużej formie upieczone ciasto jogurtowe z truskawkami
  • Krok 8

    Galaretkę rozpuść i odstaw do wystudzenia. 

    na blacie naczynie z galaretką krystaliczną truskawka wanilia dr. oetker
  • Krok 9

    Kiedy zacznie nabierać żelowej konsystencji, posmaruj nią ciasto.

    Glazura na cieście sprawia, że ciasto nie obsycha i dłużej pozostaje świeże i wilgotne.

    ciasto jogurtowe z truskawkami obok miseczka z galaretką krystaliczną

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej