1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami

Mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami jest prostym i bardzo smacznym ciastem z wrześniowymi owocami. Odeszłam od klasyki i zamiast tradycyjnego placka ze śliwkami, postanowiłam upiec mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami i brązowym cukrem! Bardzo lubię ciasta czekoladowe, w których kawałeczki czekolady są wyczuwalne - dlatego zdecydowałam się posiekać, a nie roztopić czekoladę. Wierzch gorącego jeszcze ciasta obsypuję czekoladą, co również pozwala na zachowanie maleńkich kawałeczków czekolady. Zapraszam wszystkich na moje mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekoladowe ciasto:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.

  • Krok 2

    Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.

  • Krok 3

    Masło utarzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 4

    Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej i stopniowo dodawaj do utartego z cukrem masła. Wymieszaj do połączenia składników.

  • Krok 5

    50 g posiekanej czekolady wmieszaj do ciasta i przełóż je do tortownicy.

  • Krok 6

     Na górze poukładaj śliwki delikatnie je wciskając. Posyp je brązowym cukrem.

  • Krok 7

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. Jeszcze gorące ciasto posyp resztą gorzkiej czekolady i odstaw do wystudzenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej