Ciasta czekoladowe

Mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami

ciasto czekoladowe ze śliwkami na talerzyku

Mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami

  • 01:00
  • 12
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:00
12
Łatwy

Mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami jest prostym i bardzo smacznym ciastem z wrześniowymi owocami. Odeszłam od klasyki i zamiast tradycyjnego placka ze śliwkami, postanowiłam upiec mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami i brązowym cukrem! Bardzo lubię ciasta czekoladowe, w których kawałeczki czekolady są wyczuwalne - dlatego zdecydowałam się posiekać, a nie roztopić czekoladę. Wierzch gorącego jeszcze ciasta obsypuję czekoladą, co również pozwala na zachowanie maleńkich kawałeczków czekolady. Zapraszam wszystkich na moje mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami. 

Składniki

Składniki:
  • 350 g śliwek
  • 175 g miękkiego masła
  • 150 g cukru brązowego + 2 łyżki cukru brązowego do posypania ciasta
  • 3 jajka
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka pieczenia Dr. Oetkera
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej, posiekanej
Wskazówki

Czekoladowe ciasto:

Krok 1

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.

Krok 2

Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.

Krok 3

Masło utarzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej i stopniowo dodawaj do utartego z cukrem masła. Wymieszaj do połączenia składników.

Krok 5

50 g posiekanej czekolady wmieszaj do ciasta i przełóż je do tortownicy.

Krok 6

 Na górze poukładaj śliwki delikatnie je wciskając. Posyp je brązowym cukrem.

Krok 7

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. Jeszcze gorące ciasto posyp resztą gorzkiej czekolady i odstaw do wystudzenia.

Składniki
Składniki:
  • 350 g śliwek
  • 175 g miękkiego masła
  • 150 g cukru brązowego + 2 łyżki cukru brązowego do posypania ciasta
  • 3 jajka
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka pieczenia Dr. Oetkera
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej, posiekanej
Ciasta czekoladowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta czekoladowe