Ciasto z jagodami
Jagody to niezwykle wdzięczny składnik deserów. Kuszą nie tylko słodko-kwaskowatym smakiem, ale także wyjątkowym sokiem, który zabarwia przysmaki (oraz nasze buzie! ;)) na odcień ciemnego fioletu.
Wykorzystaj tegoroczne dary lasu do przygotowania delikatnego ciasta jagodowo-serowego z polewą na bazie białej czekolady.
Moja rada? Dodatek śmietany sprawi, że nabierze ono przyjemnej konsystencji i maślanego smaku. Poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto z jagodami!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta:
-
Krok 1
Formę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Forma z pokrywą do pieczenia (33 x 23 cm) - Wilton
Prostokątna forma do pieczenia z praktyczną pokrywą, dzięki której ciasto pozostaje świeże na dłużej.
-
Krok 2
Jajka wbij do miski, przygotuj pozostałe składniki.
-
Krok 3
Dodaj cukier i ubijaj do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.
-
Krok 4
Dodaj śmietanę i olej.
-
Krok 5
Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj krótko tylko do połączenia składników.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do formy.
Masa twarożkowa z jagodami:
-
Krok 7
Twaróg wymieszaj z jajkiem cukrem oraz cukrem z wanilią.
-
Krok 8
Zmiksuj na gładką masę.
-
Krok 9
Na ciasto nałóż łyżką kleksy z twarożku.
-
Krok 10
Ciasto posyp jagodami.
-
Krok 11
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 około 40 minut, do suchego patyczka.
Polewa z białej czekolady:
-
Krok 12
Śmietankę przelej do miseczki, dodaj połamaną czekoladę.
-
Krok 13
Podgrzej w mikrofali lub kąpieli wodnej, mieszając co jakiś czas. Polewą polej upieczone ciasto.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-z-jagodami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze