1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami

ciasto z jagodami na talerzykach wszystkiego słodkiego
ciasto z jagodami na talerzykach wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 10 ocen

Jagody to niezwykle wdzięczny składnik deserów. Kuszą nie tylko słodko-kwaskowatym smakiem, ale także wyjątkowym sokiem, który zabarwia przysmaki (oraz nasze buzie! ;)) na odcień ciemnego fioletu.
Wykorzystaj tegoroczne dary lasu do przygotowania delikatnego ciasta jagodowo-serowego z polewą na bazie białej czekolady.
Moja rada? Dodatek śmietany sprawi, że nabierze ono przyjemnej konsystencji i maślanego smaku. Poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto z jagodami! 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    forma do pieczenia wilton 23 x 33 cm
  • Forma z pokrywą do pieczenia (33 x 23 cm) - Wilton

    Prostokątna forma do pieczenia z praktyczną pokrywą, dzięki której ciasto pozostaje świeże na dłużej.

  • Krok 2

    Jajka wbij do miski, przygotuj pozostałe składniki.

    w misie robota bosch jajka obok składniki na ciasto
  • Krok 3

    Dodaj cukier i ubijaj do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.

    składniki na ciasto z jagodami
  • Krok 4

    Dodaj śmietanę i olej.

    bite na puch jajka z cukrem w robocie kuchennym bosch
  • Krok 5

    Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj krótko tylko do połączenia składników.

    robot kuchenny bosch obok miska z mąką
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy.

    w formie wilton nieupieczone ciasto

Masa twarożkowa z jagodami:

  • Krok 7

    Twaróg wymieszaj z jajkiem cukrem oraz cukrem z wanilią. 

    na blacie opakowanie cukru z wanilią, w misce twarożek z jajkiem obok łyżeczka
  • Krok 8

    Zmiksuj na gładką masę.

    w foremce nieupieczone ciasto obok miseczka z twarożkiem z wanilią
  • Krok 9

    Na ciasto nałóż łyżką kleksy z twarożku.

    w formie nieupieczone ciasto z kleksami sera, w miseczce jagody
  • Krok 10

    Ciasto posyp jagodami.

    nieupieczone ciasto z jagodami w formie wilton
  • Krok 11

    Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 około 40 minut, do suchego patyczka.

    upieczone ciasto z jagodami

Polewa z białej czekolady:

  • Krok 12

    Śmietankę przelej do miseczki, dodaj połamaną czekoladę.

    w szklanej miseczce kawałki białej czekolady ze śmietanką
  • Krok 13

    Podgrzej w mikrofali lub kąpieli wodnej, mieszając co jakiś czas. Polewą polej upieczone ciasto.

    rozpuszczona biała czekolada na polewę do ciasta
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-z-jagodami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej