1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

ciasto z borówkami (borówkowa chmurka) wszystkiego słodkiego
ciasto z borówkami (borówkowa chmurka) wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Lekkie ciasto z borówkami, kremem i bezą 🫐🫐🫐

Jeśli kochasz malinową chmurkę, to ta borówkowa wersja skradnie Ci serce (i podniebienie!). Kruche, kremowe, bezowe i borówkowe – to ciasto ma wszystko, czego potrzebujesz do szczęścia (plus trochę galaretki). Same najlepsze rzeczy ukryte w jednym kawałku.

To ciasto z borówkami jest idealne na lato – lekkie, owocowe i super efektowne. Świetnie sprawdzi się na imprezach, rodzinnych spotkaniach albo po prostu do kawy w ciepłe popołudnie.

Masz ochotę na proste ciasto z borówkami i bezą? Borówkowa chmurka to pyszna, letnia klasyka w nowym wydaniu!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do ciasta z borówkami

  • Krok 1

    Miękkie masło utrzyj z cukrem.

    masło kerrygold w miseczce do spodu do ciasta z borówkami
  • Krok 2

    Kolejno dodawaj żółtka.

    w miseczce żółtka do ciasta robionego w robocie bosch
  • Krok 3

    Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.

    mąka Polka w miseczce i proszek do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 4

    Dodaj do masy i krótko zmiksuj do połączenia składników.

    w misie bosch ucierane ciasto
  • Krok 5

    Ciasto wyłóż na spód formy 25 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piecz w 180°C około 15 minut do zrumienienia.

    upieczony spód do ciasta z borówkami

Beza

  • Krok 6

    Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140°C.

    Białka ubij na sztywno, do całkowitego rozpuszczenia się cukru, przełóż do formy.

    Wstaw do piekarnika i piecz 60 minut.

    ubijana beza do borówkowej chmurki

Warstwa z galaretką i borówkami

  • Krok 7

    Galaretki zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.

    w miseczce rozpuszczona krystaliczna galaretka Dr. Oetkera
  • Krok 8

    Tężejącą galaretkę wymieszaj z borówkami.

    w miseczce borówki z krystaliczną galaretką

Krem borówkowy

  • Krok 9

    Przełóż na upieczony i wystudzony spód ciasta.

    Odstaw do lodówki na czas tężenia galaretki.

    foremka z ciastem z borówkami ii galaretką
  • Krok 10

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodając masę borówkową.

    Krem wyłóż na warstwę z galaretką.

    w misie ubity krem borówkowy z masy śmietanowej borówkowej Dr. Oetkera
  • Krok 11

    Upieczoną bezę wyłóż na wierzch ciasta. Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki.

    w foremce ciasto z bezą
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-z-borowkami-1

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej