1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

kawalek-ciasta-z-borowkami-i-kruszonka-na-talerzyku
kawalek-ciasta-z-borowkami-i-kruszonka-na-talerzyku
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jagody powoli ustępują miejsca borówkom, które tak samo dobrze sprawdzą się jako dodatek do ciast i deserów. Ich przewagą jest to, że dostępnę są przez cały rok - a to oznacza, że pyszne ciasto z borówkami możecie przygotować kiedy tylko najdzie Was ochota na coś słodkiego!🫐

Ciasto jest niezwykle wilgotne i idealnie zachowuje świeżość - a to wszystko dzięki dodatkowi jogurtu. Ciasto z borówkami zdecydowanie zasługuje na sporą ilośc maślanej, pachnącej wanilią kruszonki😻 i odrobinę płatków migdałów, które podczas pieczenia apetycznie się zarumienią💜

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Bosch,  oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Jogurtowe ciasto z borówkami:

  • Krok 1

    Spód prostokątnej formy o wymiarach 25 cm x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem.

    Forma wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj cukier, cukier z wanilią oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć szybko na kruszonkę. Wstaw ją do lodówki na czas przygotowania pozostałej części ciasta jogurtowego.

     
    Składniki na kruszonkę na blacie.
  • Krok 3

    Zmiksuj razem jogurt, jajka, cukier oraz cukier wanilinowy.

    Na blacie kuchennym jajka, cukier z wanilią, cukier oraz jogurt.
  • Krok 4

    Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodaj suche składniki do masy jogurtowej i krótko zmiksuj. 

    W misie mąka, obok opakowanie proszku do pieczenia.
  • Krok 5

    Następnie miksuj wlewając stopniowo olej.

    Olej w szklance. Obok w misie surowe ciasto.
  • Krok 6

    Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj. Ułóż owoce.

    Forma wyłożona papierem do pieczenia. Obok w miseczce borówki i ciasto jogurtowe w misie.
  • Krok 7

    Posyp kruszonką i płatkami migdałów.

    Ciasto przełożone do formy i posypane borówkami. Obok kruszonka i płatki migdałów w opakowaniu.
  • Krok 8

    Ciasto piecz przez około 60 minut w temperaturze 170°C w trybie góra-dół.

    Upieczone ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-z-borowkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej