Ciasto z borówkami
Jagody powoli ustępują miejsca borówkom, które tak samo dobrze sprawdzą się jako dodatek do ciast i deserów. Ich przewagą jest to, że dostępnę są przez cały rok - a to oznacza, że pyszne ciasto z borówkami możecie przygotować kiedy tylko najdzie Was ochota na coś słodkiego!🫐
Ciasto jest niezwykle wilgotne i idealnie zachowuje świeżość - a to wszystko dzięki dodatkowi jogurtu. Ciasto z borówkami zdecydowanie zasługuje na sporą ilośc maślanej, pachnącej wanilią kruszonki😻 i odrobinę płatków migdałów, które podczas pieczenia apetycznie się zarumienią💜
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Bosch, oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Jogurtowe ciasto z borówkami:
-
Krok 1
Spód prostokątnej formy o wymiarach 25 cm x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem.
-
Krok 2
Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj cukier, cukier z wanilią oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć szybko na kruszonkę. Wstaw ją do lodówki na czas przygotowania pozostałej części ciasta jogurtowego.
-
Krok 3
Zmiksuj razem jogurt, jajka, cukier oraz cukier wanilinowy.
-
Krok 4
Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodaj suche składniki do masy jogurtowej i krótko zmiksuj.
-
Krok 5
Następnie miksuj wlewając stopniowo olej.
-
Krok 6
Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj. Ułóż owoce.
-
Krok 7
Posyp kruszonką i płatkami migdałów.
-
Krok 8
Ciasto piecz przez około 60 minut w temperaturze 170°C w trybie góra-dół.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-z-borowkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze