1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Truskawkowe ciasto z  białą czekoladą bez pieczenia

Truskawkowe ciasto z  białą czekoladą bez pieczenia

Truskawkowe ciasto z  białą czekoladą bez pieczenia wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pyszny, chrupiacy spód z białej czekolady i ryżu preparowanego, aksamitny krem truskawkowo-śmietankowy z dodatkiem serka mascarpone, herbatniki i na to ubita śmietanka. Oto przepis na udany weekend 🍓 Wielbiciele białej czekolady mogą ją dodać nie tylko do spodu, ale także do ubitej śmietanki. Mniam! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Białą czekoladę połam na kawałki iprzełóż do szkladnego naczynia. 

    w szklance na blacie kawałki białej czekolady
  • Krok 2

    Rozpuść w mikrofalówce (lub w kapieli wodnej).

     

     

     

     

     

    w szklance na blacie rozpuszczona biała czekolada
  • Krok 3

    Ryż przesyp do miski i wymieszaj z białą czekoladą,

    w misce wymieszany ryż preparowany z białą czekoladą
  • Krok 4

    Formę 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ryż z czekoladą. Odstaw do lodówki.

Krem truskawkowy:

  • Krok 5

    250 g (połowę porcji) gładkiego dżemu przełóż do miski z serkiem mascarpone.

    w misce na blacie gładki dzem truskawkowy obok mikser bosh
  • Krok 6

    Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    w misce ubity truskawkowy krem z mascarpone
  • Krok 7

    Żelatynę namocz w zimnej wodzie, śmietankę ubij na szytywno.

    w miseczce namoczona żelatyna
  • Krok 8

    Żelatynę rozpuść, lekko ją podgrzewając. Do żelatyny  dodaj trochę kremu, po czym całość wraz z śmietanką szybko zmiksuj.

    na blacie rozpuszczona żelatyna obok w misce krem truskawkowy
  • Krok 9

    Krem przełóż na schłodzony spód.

    w dużej formie truskawkowe ciasto bez pieczenia
  • Krok 10

    Na kremie poukładaj herbatniki.

    w dużej formie ciasto bez pieczenia z warstwą herbatników
  • Krok 11

    Rozsmaruj drugą porcję dżemu.

    w dużej formie ciasto bez pieczenia z warstwą herbatników i dżemem truskawkowym

Krem śmietankowy:

  • Krok 12

    Śmietankę z dodatkiem przesianego cukru pudru zmiksuj na sztywno. Możesz wmiksować opcjonalnie 100 g rozpuszczonej białej czekolady.

    w misce ubity krem śmietankowy
  • Krok 13

    Krem rozsmaruj na cieście. Wstaw na kilka godzi n do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami.

    w dużej formie ciasto bez pieczenia z kremem śmietankowym na wierzchu

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej