Truskawkowe ciasto z białą czekoladą bez pieczenia

Pyszny, chrupiacy spód z białej czekolady i ryżu preparowanego, aksamitny krem truskawkowo-śmietankowy z dodatkiem serka mascarpone, herbatniki i na to ubita śmietanka. Oto przepis na udany weekend 🍓 Wielbiciele białej czekolady mogą ją dodać nie tylko do spodu, ale także do ubitej śmietanki. Mniam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Białą czekoladę połam na kawałki iprzełóż do szkladnego naczynia.
-
Krok 2
Rozpuść w mikrofalówce (lub w kapieli wodnej).
-
Krok 3
Ryż przesyp do miski i wymieszaj z białą czekoladą,
-
Krok 4
Formę 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ryż z czekoladą. Odstaw do lodówki.
Krem truskawkowy:
-
Krok 5
250 g (połowę porcji) gładkiego dżemu przełóż do miski z serkiem mascarpone.
-
Krok 6
Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 7
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, śmietankę ubij na szytywno.
-
Krok 8
Żelatynę rozpuść, lekko ją podgrzewając. Do żelatyny dodaj trochę kremu, po czym całość wraz z śmietanką szybko zmiksuj.
-
Krok 9
Krem przełóż na schłodzony spód.
-
Krok 10
Na kremie poukładaj herbatniki.
-
Krok 11
Rozsmaruj drugą porcję dżemu.
Krem śmietankowy:
-
Krok 12
Śmietankę z dodatkiem przesianego cukru pudru zmiksuj na sztywno. Możesz wmiksować opcjonalnie 100 g rozpuszczonej białej czekolady.
-
Krok 13
Krem rozsmaruj na cieście. Wstaw na kilka godzi n do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze