Ciasto z truskawkami bez mleka i jajek
Chcąc upiec letnie wegańskie ciasto z truskawkami nie potrzebujesz wielu składników.🍓 Ciasto jest niezwykle proste, wystarczy, że suche składniki wymieszasz z mokrymi. Smakowo przypomina tradycyjne ciasto ucierane z truskawkami. Zamiast jajek użyłam tutaj aquafaby, czyli wody po gotowaniu ciecierzycy. Ciecierzycę, która zostanie możesz użyć do przygotowania sałatki lub ciasteczek!
Gotową masę przelej do okrągłej formy do pieczenia , dodaj truskawki i posyp płatkami migdałów. Prawda, że przepis jest bajecznie prosty? 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto z truskawkami bez mleka i jajek:
-
Krok 1
Okrągłą formę o średnicy 25 cm wysmaruj olejem kokosowym i oprósz odrobiną mąki. Truskawki drobno pokrój.
-
Okrągła forma
Wysokiej jakości forma aluminiowa okrągła o średnicy 25,4 cm Wilton. Idealna do wypieku tortów i wysokich ciast. Świetnie odwzorowuje zamierzony kształt i z łatwością odchodzi od formy.
-
Krok 2
Do napoju sojowego dodaj ocet jabłkowy i wymieszaj. Odstaw na kilka minut. Napój sojowy w tym czasie powinien się ściąć i powstanie a'la maślanka.
-
Krok 3
Wymieszaj w dużej misce mąkę pszenną, z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
-
Krok 4
Do napoju sojowego z octem dodaj cukier, olej rzepakowy, aqufabę, pastę z wanilii i zmiksuj.
-
Krok 5
Do suchych składników dodaj mokre i krótko zmiksuj (tylko do połączenia składników).*
-
Krok 6
Masę przełóż do formy. Na wierzchu ułóż truskawki i posyp je płatkami migdałów.
-
Krok 7
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 50 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
* Jeżeli będziesz za długo mieszać masę, powstanie zakalec.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/ciasto-z-truskawkami-bez-mleka-i-jajek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze