1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Chrust (faworki)

Chrust (faworki)

najlepsze faworki, delikatne, cieniutkie, chrupiące, chrust, chruściki, posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
najlepsze faworki, delikatne, cieniutkie, chrupiące, chrust, chruściki, posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Chrust (zwany też faworkami lub chruścikami) - smażony w tradycyjny sposób➡️ na smalcu, a nie na oleju, ma wyjątkowy smak. Jego największy sekret tkwi w starannym wyrabianiu i napowietrzeniu ciasta oraz bardzo cienkim rozwałkowaniu. Bez proszku do pieczenia. Zapraszam po przepis! 👍

Czy wiesz, że... ciasto na faworki możesz napowietrzyć przepuszczając je przez maszynkę do mięsa na dużych "oczkach" 😉

To praktyczny sposób jeśli chcesz oszczędzić sobie długiego wyrabiania ciasta.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie faworków:

  • Krok 1

    Mąkę wsyp do misy miksera, dodaj żółtka, sól, śmietanę i spirytus, a następnie zagnieć aż powstanie kula ciasta.

    żółtka, mąka, śmietana, sól, spirytus na faworki, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 2

    Wyjmij ciasto z misy i zagniataj aż zrobi się gładkie i elastyczne.

    Uwaga!

    To moment napowietrzania ciasta, dlatego zagniataj ciasto rozpłaszczając je i składając.

    Możesz także potraktować ciasto wałkiem 😉 ale zapewniam, że nie ma takiej potrzeby.

    Sprawdziłam! Bąble w faworkach będą już po zwykłym zagniataniu.

     

    wyrabianie ciasta na chrust, faworki
  • Krok 3

    Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą aby nie wysychało.

    Przygotuj w tym czasie głęboką patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz do temperatury 175-180°C

    Faworki przygotowuj partiami. 

    Rozwałkuj kawałek ciasta najcieniej, jak się da. Czasami trudno jest dobrze rozwałkować ciasto na środku, wówczas po prostu podnieś placek z jednej strony i naciągnij go rękami. Wtedy masz pewność, że faworki wyjdą cieniutkie i delikatne.

    ciasto na faworki, chrust przykryte folią spożywczą
  • Krok 4

    Dobrze rozwałkowane ciasto potnij na paski i każdy z pasków natnij pośrodku, a potem przewin jeden koniec przez nacięty otwór.

    Przygotowaną porcję faworków partiami wrzucaj na gorący tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor – dosłownie po kilkanaście sekund z każdej strony. Po zdjęciu chrustu z patelni przełóż go na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. 

    chrust, faworki smażone na patelni
  • Krok 5

    Cukier puder przesiej razem z cukrem z wanilią. Gotowe faworki oprósz delikatnie waniliowym cukrem pudrem.

    chrust, faworki z waniliowym cukrem pudrem
  • Może się przydać

    Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.

    Może się przydać

Porada

Ciasto na faworki potrzebuje szczególnego traktowania, aby później pięknie rosło z bąbelkami. Już na etapie przygotowania ciasta możesz zobaczyć w nim pęcherzyki powietrza, co jest całkowicie naturalnym efektem wyrabiania. Dlatego nie szczędź mu rozciągania, składania i uderzeń wałka im więcej tym lepiej. Możesz ułatwić sobie pracę i zamiast uderzać wałkiem, weź ciasto do ręki za jeden koniec i uderzaj nim o blat. W czasie uderzania możesz przy okazji sprawdzić, czy już jest dobrze wyrobione.

Ciasto powinno być elastyczne i rozciągać się. Przy uderzeniach nie powinniśmy zostać z kawałkiem ciasta w ręku, podczas gdy drugi kawałek zostanie na blacie (to znak, że ciasto jest za mało wyrobione lub potrzebuje jeszcze odrobiny śmietany). 

Możesz też wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa , przepuścić przez nią ciasto i po prostu połączyć. Bez wysiłku.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/chrust-faworki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej