1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Chrust (faworki)

Chrust (faworki)

najlepsze faworki, delikatne, cieniutkie , chrupiące
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Chrust zwany też faworkami, bez proszku do pieczenia. Smażony w tradycyjny sposób, na smalcu, a nie na oleju, ma wyjątkowy smak. Jego największy sekret tkwi w starannym wyrabianiu i napowietrzeniu ciasta oraz bardzo cienkim rozwałkowaniu. Zapraszam po przepis.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Faworki:

  • Krok 1

    Przesiej mąkę na stolnicę. Uformuj z niej kopczyk i w jego środku zrób wgłębienie. 

  • Krok 2

    W wgłębienie wlej żółtka, sól, śmietanę i spirytus. 

  • Krok 3

    Teraz całość wyrób bardzo dokładnie, na gładkie, elastyczne ciasto.

  • Krok 4

    Kiedy ciasto będzie już idealnie wyrobione, zostaw je na blacie i przykryj miseczką, żeby nie obsychało. W tym czasie rozgrzej na głębokiej patelni tłuszcz do temperatury 175-180°C.

  • Krok 5

    Teraz zabierz się za wycinanie faworków. Przygotuj je partiami, odcinając kawałek ciasta na jedną porcję, podczas kiedy reszta ciasta nadal pozostanie przykryta. Rozwałkuj kawałek ciasta najcieniej, jak tylko się da. Czasami trudno jest dobrze rozwałkować ciasto na środku, wówczas po prostu podnieś placek z jednej strony i naciągnij go rękami. Wtedy masz pewność, że faworki wyjdą cieniutkie i delikatne.

  • Krok 6

    Dobrze rozwałkowane ciasto potnij na paski i każdy z pasków natnij pośrodku, a potem każdy pasek przełóż jednym końcem przez nacięty otwór.

  • Krok 7

    Przygotowaną porcję faworków partiami wrzucaj na gorący tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor – dosłownie po kilkanaście sekund z każdej strony. Po zdjęciu z patelni przełóż każdą porcję na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. 

  • Krok 8

    Cukier puder przesiej razem z cukrem wanilinowym. Gotowe faworki oprósz delikatnie waniliowym cukrem pudrem.

Ciasto na faworki potrzebuje szczególnego traktowania, aby później pięknie rosło z bąbelkami. Już na etapie przygotowania ciasta możesz zobaczyć w nim pęcherzyki powietrza, co jest całkowicie naturalnym efektem wyrabiania. Dlatego nie szczędź mu rozciągania, składania i uderzeń wałka, im więcej tym lepiej. Możesz ułatwić sobie pracę i zamiast uderzać wałkiem, weź ciasto do ręki za jeden koniec i uderzaj nim o blat. W czasie uderzania możesz przy okazji sprawdzić, czy już jest dobrze wyrobione.  Ciasto powinno być elastyczne i rozciągać się, przy uderzeniach nie powinniśmy zostać z kawałkiem ciasta w ręku, podczas gdy drugi kawałek zostanie na blacie (to znak, że jest za mało wyrobione lub potrzebuje jeszcze odrobiny śmietany). 


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej