Faworki (chrust) - Sprawdzony Przepis
Ciasteczka

Chrust (faworki)

Chrust (faworki)

  • 05:00
  • 200
  • Średni
05:00
200
Średni

Chrust zwany też faworkami, bez proszku do pieczenia. Smażony w tradycyjny sposób, na smalcu, a nie na oleju, ma wyjątkowy smak. Jego największy sekret tkwi w starannym wyrabianiu i napowietrzeniu ciasta oraz bardzo cienkim rozwałkowaniu. Zapraszam po przepis.

Składniki

Faworki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki, jeśli mamy słabszy alkohol, np. wódka lub rum)
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 4-5 kostek smalcu do smażenia (0,8-1 kg)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 Cukry wanilinowe Dr. Oetkera

Ciasto na faworki potrzebuje szczególnego traktowania, aby później pięknie rosło z bąbelkami. Już na etapie przygotowania ciasta możesz zobaczyć w nim pęcherzyki powietrza, co jest całkowicie naturalnym efektem wyrabiania. Dlatego nie szczędź mu rozciągania, składania i uderzeń wałka, im więcej tym lepiej. Możesz ułatwić sobie pracę i zamiast uderzać wałkiem, weź ciasto do ręki za jeden koniec i uderzaj nim o blat. W czasie uderzania możesz przy okazji sprawdzić, czy już jest dobrze wyrobione.  Ciasto powinno być elastyczne i rozciągać się, przy uderzeniach nie powinniśmy zostać z kawałkiem ciasta w ręku, podczas gdy drugi kawałek zostanie na blacie (to znak, że jest za mało wyrobione lub potrzebuje jeszcze odrobiny śmietany). 

Składniki
Faworki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki, jeśli mamy słabszy alkohol, np. wódka lub rum)
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 4-5 kostek smalcu do smażenia (0,8-1 kg)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 Cukry wanilinowe Dr. Oetkera
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka