Chrust (faworki)



Chrust (zwany też faworkami lub chruścikami) - smażony w tradycyjny sposób➡️ na smalcu, a nie na oleju, ma wyjątkowy smak. Jego największy sekret tkwi w starannym wyrabianiu i napowietrzeniu ciasta oraz bardzo cienkim rozwałkowaniu. Bez proszku do pieczenia. Zapraszam po przepis! 👍
Czy wiesz, że... ciasto na faworki możesz napowietrzyć przepuszczając je przez maszynkę do mięsa na dużych "oczkach" 😉
To praktyczny sposób jeśli chcesz oszczędzić sobie długiego wyrabiania ciasta.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie faworków:
-
Krok 1
Mąkę wsyp do misy miksera, dodaj żółtka, sól, śmietanę i spirytus, a następnie zagnieć aż powstanie kula ciasta.
-
Krok 2
Wyjmij ciasto z misy i zagniataj aż zrobi się gładkie i elastyczne.
Uwaga!
To moment napowietrzania ciasta, dlatego zagniataj ciasto rozpłaszczając je i składając.
Możesz także potraktować ciasto wałkiem 😉 ale zapewniam, że nie ma takiej potrzeby.
Sprawdziłam! Bąble w faworkach będą już po zwykłym zagniataniu.
-
Krok 3
Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą aby nie wysychało.
Przygotuj w tym czasie głęboką patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz do temperatury 175-180°C
Faworki przygotowuj partiami.
Rozwałkuj kawałek ciasta najcieniej, jak się da. Czasami trudno jest dobrze rozwałkować ciasto na środku, wówczas po prostu podnieś placek z jednej strony i naciągnij go rękami. Wtedy masz pewność, że faworki wyjdą cieniutkie i delikatne.
-
Krok 4
Dobrze rozwałkowane ciasto potnij na paski i każdy z pasków natnij pośrodku, a potem przewin jeden koniec przez nacięty otwór.
Przygotowaną porcję faworków partiami wrzucaj na gorący tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor – dosłownie po kilkanaście sekund z każdej strony. Po zdjęciu chrustu z patelni przełóż go na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.
-
Krok 5
Cukier puder przesiej razem z cukrem z wanilią. Gotowe faworki oprósz delikatnie waniliowym cukrem pudrem.
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.
Porada
☆ Ciasto na faworki potrzebuje szczególnego traktowania, aby później pięknie rosło z bąbelkami. Już na etapie przygotowania ciasta możesz zobaczyć w nim pęcherzyki powietrza, co jest całkowicie naturalnym efektem wyrabiania. Dlatego nie szczędź mu rozciągania, składania i uderzeń wałka im więcej tym lepiej. Możesz ułatwić sobie pracę i zamiast uderzać wałkiem, weź ciasto do ręki za jeden koniec i uderzaj nim o blat. W czasie uderzania możesz przy okazji sprawdzić, czy już jest dobrze wyrobione.
Ciasto powinno być elastyczne i rozciągać się. Przy uderzeniach nie powinniśmy zostać z kawałkiem ciasta w ręku, podczas gdy drugi kawałek zostanie na blacie (to znak, że ciasto jest za mało wyrobione lub potrzebuje jeszcze odrobiny śmietany).
Możesz też wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa , przepuścić przez nią ciasto i po prostu połączyć. Bez wysiłku.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/chrust-faworki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze