1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Nugat waniliowy z orzechami

Nugat waniliowy z orzechami

Waniliowy nugat z orzechami i żurawiną
Waniliowy nugat z orzechami i żurawiną
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Nugat waniliowy z orzechami to pyszne, słodkie kosteczki, skrywające wewnątrz same pyszności: suszoną żurawinę,  orzechy laskowe, migdały i pistacje. Nugat przygotowuje się wykorzystując białka oraz słodki syrop, do wykonania którego użyłyśmy m.in. miodu i syropu z agawy. Aby masa się udała niezbędny jest termometr cukierniczy - bez uzyskania odpowiedniej temperatury nugat nie będzie miał właściwej konsystencji. Po zmiksowaniu wszystkich składników wystarczy przełożyć je do formy i odstawić do schłodzenia.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Formę prostokątną wysmaruj masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.

    forma do pieczenia wysmarowana masłem
  • Krok 2

    W garnku umieść płynny miód, cukier, wodę i syrop z agawy.

    forma wypełniona nugatem
  • Krok 3

    Całość gotuj, mieszając do rozpuszczenia składników. W garnku umieść termometr cukierniczy i gotuj na średnim ogniu do momentu uzyskania temperatury 155°C. Będzie to trwało około 30-40 minut.

    rozpuszczony miód z wodą, cukrem i syropem z agawy w rondelku
  • Krok 4

    Białka ubij na sztywno. Gdy syrop osiągnie temperaturę 150°C, wlewaj go cienkim strumieniem cały czas miksując. Miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut, aż masa zgęstnieje i zacznie się „rwać”.

    Ubite białka, bakalie w miseczkach i cukier z Wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Zmień końcówkę robota kuchennego na mieszającą, dodaj pokrojone na większe kawałki orzechy, żurawinę i cukier z wanilią. Wymieszaj dokładnie i rozłóż masę w formie. Przykryj papierem do pieczenia i wyrównaj.

    forma wypełniona nugatem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/nugat-waniliowy-z-orzechami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej