1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Czekoladowe ciasteczka na Halloween

Czekoladowe ciasteczka na Halloween

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przedstawiamy przepis na cały zestaw różnie udekorowanych ciastek, wśród których każdy znajdzie swojego faworyta.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasteczka:

  • Krok 1

    Składniki na ciastka dokładnie zagnieć, po czym zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 60 minut do schłodzenia.

  • Krok 2

    Następnie około 1/3 ciasta rozwałkuj pomiędzy papierem do pieczenia, a folią spożywczą, na grubość około 3-4 mm. Resztę zostaw w lodówce na czas przygotowywania pierwszej partii ciastek.

  • Krok 3

    Następnie zdejmij folię i wykrawaj ciasteczka*, które układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem można jeszcze przez chwilę schłodzić wycięte kształty, żeby uniknąć ewentualnego rozpłynięcia w piekarniku.

  • Krok 4

    Ciasteczka piecz około 15 minut w 180°C. Po wypieczeniu i ostudzeniu ciasteczek udekoruj je zabarwionym lukrem.

Dekorowanie - dynie:

  • Krok 5

    Do rozgrzanego lukru dodaj prawie cały barwnik żółty (zostaw dosłownie odrobinę na późniejsze połączenie z kolorem zielonym) i 2-3 krople barwnika czerwonego.

  • Krok 6

    Przygotowany lukier przelej do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o malutkim otworze i wyciśnij lukier na ciasteczka. Aby uzyskać charakterystyczne dla dyni pionowe wybrzuszenia, wystarczy wyciskać na ciastku paski od góry do dołu, robiąc pomiędzy nimi przerwy.

  • Krok 7

    Gdy lekko wyschną, przerwy należy uzupełnić kolejną porcją lukru i tak powstaje trójwymiarowy dyniowy efekt.

  • Krok 8

    Po udekorowaniu ciastek lukrem pomarańczowym, czas przygotować lukier zielony. Rozgrzej opakowanie lukru klasycznego, przelej je do miseczki i wymieszaj z barwnikiem zielonym i kilkoma kroplami barwnika żółtego, nieco przestudź, by lukier lekko zgęstniał. Przełóż go do woreczka z bardzo cienką końcówką (do robienia konturów) i wykończ dynię zielonymi łodygami.

Dekorowanie - nietoperze:

  • Krok 9

    Nietoperze wytnij z ciasta wg instrukcji na zdjęciu. Aby miały zarysy skrzydeł, najpierw na ciastku zrób kontury, a dopiero później je wypełnij. Po wypełnieniu środkowej części, należy chwilę odczekać, aż lukier nieco zastygnie, aby nam się wszystko nie zlało (w międzyczasie dekoruj kolejne ciastka).

  • Krok 10

    Następnie wypełnij lukrem skrzydła (można też wypełnić od razu całe ciastko i poczekać, aż lukier z wierzchu zastygnie). Przy pomocy tego samego lukru zrób zarysy tułowia i skrzydeł. UWAGA! Perełki na oczka należy nałożyć zanim lukier zastygnie.

Dekorowanie - czaszki:

  • Krok 11

    Na okrągłe ciastka wylej lukier i odczekaj, aż wyschnie. Następnie maluj oczy i zarys uśmiechu. Przed wyschnięciem lukru na uśmiech przyczep patyczki czekoladowej posypki.

Dekorowanie - stworki:

  • Krok 12

    Rozgrzane lukry wyciśnij do miseczek i zabarw. Odczekaj chwilę, by lukry przestygły i zgęstniały (ale nie wyschły). Następnie przełóż lukry do rękawów cukierniczych, odetnij minimalnie końcówkę i zrób zygzaki na ciastkach.

  • Krok 13

    Gdy lukier przeschnie, za pomocą kremu dekoracyjnego (odetnij końcówkę tubki, nie nakładaj tylki) wyciśnij oczy. Źrenice zrób tym samym lukrem co nietoperze (można również użyć czekolady).

Dekorowanie - ciastka z napisami:

  • Krok 14

    Rozgrzany lukier klasyczny wylej na ciastka. Jeśli chcesz mieć napis z perełek, ułóż go jeszcze przed zastygnięciem lukru. W przypadku użycia pisaków musisz poczekać, aż lukier na ciastku zastygnie.

  • Krok 15

    Napis z perełek dodatkowo wypełnij lukrem zabarwionym na pomarańczowo, a brzeg ciastka wykończ pomarańczowymi kropeczkami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej