Czekoladowe ciasteczka na Halloween - Przepis
Ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka na Halloween

Ozdobione ciasteczka na halloween.

Czekoladowe ciasteczka na Halloween

  • 02:00
  • 25
  • Średni
02:00
25
Średni

Przedstawiamy przepis na cały zestaw różnie udekorowanych ciastek, wśród których każdy znajdzie swojego faworyta.

Składniki

Ciasteczka:
  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 160 g masła
  • 170 g cukru drobnego
  • 1 jajko
  • 1/2 Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
Dekorowanie:
  • 4 Lukry gotowe Dr. Oetkera
  • Barwnik zielony Dr. Oetkera
  • Barwnik czerwony
  • Barwnik żółty Dr. Oetkera
  • Pisaki cukrowe Dr. Oetkera
  • Barwnik niebieski Dr. Oetkera
  • Perełki cukrowe Dr. Oetkera
  • Posypka czekoladowa Dr. Oetkera
  • Krem dekoracyjny biały Dr. Oetkera
Wskazówki

Ciasteczka:

Krok 1

Składniki na ciastka dokładnie zagnieć, po czym zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 60 minut do schłodzenia.

Krok 2

Następnie około 1/3 ciasta rozwałkuj pomiędzy papierem do pieczenia, a folią spożywczą, na grubość około 3-4 mm. Resztę zostaw w lodówce na czas przygotowywania pierwszej partii ciastek.

Krok 3

Następnie zdejmij folię i wykrawaj ciasteczka*, które układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem można jeszcze przez chwilę schłodzić wycięte kształty, żeby uniknąć ewentualnego rozpłynięcia w piekarniku.

Krok 4

Ciasteczka piecz około 15 minut w 180°C. Po wypieczeniu i ostudzeniu ciasteczek udekoruj je zabarwionym lukrem.

Dekorowanie - dynie:

Krok 5

Do rozgrzanego lukru dodaj prawie cały barwnik żółty (zostaw dosłownie odrobinę na późniejsze połączenie z kolorem zielonym) i 2-3 krople barwnika czerwonego.

Krok 6

Przygotowany lukier przelej do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o malutkim otworze i wyciśnij lukier na ciasteczka. Aby uzyskać charakterystyczne dla dyni pionowe wybrzuszenia, wystarczy wyciskać na ciastku paski od góry do dołu, robiąc pomiędzy nimi przerwy.

Krok 7

Gdy lekko wyschną, przerwy należy uzupełnić kolejną porcją lukru i tak powstaje trójwymiarowy dyniowy efekt.

Krok 8

Po udekorowaniu ciastek lukrem pomarańczowym, czas przygotować lukier zielony. Rozgrzej opakowanie lukru klasycznego, przelej je do miseczki i wymieszaj z barwnikiem zielonym i kilkoma kroplami barwnika żółtego, nieco przestudź, by lukier lekko zgęstniał. Przełóż go do woreczka z bardzo cienką końcówką (do robienia konturów) i wykończ dynię zielonymi łodygami.

Dekorowanie - nietoperze:

Krok 9

Nietoperze wytnij z ciasta wg instrukcji na zdjęciu. Aby miały zarysy skrzydeł, najpierw na ciastku zrób kontury, a dopiero później je wypełnij. Po wypełnieniu środkowej części, należy chwilę odczekać, aż lukier nieco zastygnie, aby nam się wszystko nie zlało (w międzyczasie dekoruj kolejne ciastka).

Krok 10

Następnie wypełnij lukrem skrzydła (można też wypełnić od razu całe ciastko i poczekać, aż lukier z wierzchu zastygnie). Przy pomocy tego samego lukru zrób zarysy tułowia i skrzydeł. UWAGA! Perełki na oczka należy nałożyć zanim lukier zastygnie.

Dekorowanie - czaszki:

Krok 11

Na okrągłe ciastka wylej lukier i odczekaj, aż wyschnie. Następnie maluj oczy i zarys uśmiechu. Przed wyschnięciem lukru na uśmiech przyczep patyczki czekoladowej posypki.

Dekorowanie - stworki:

Krok 12

Rozgrzane lukry wyciśnij do miseczek i zabarw. Odczekaj chwilę, by lukry przestygły i zgęstniały (ale nie wyschły). Następnie przełóż lukry do rękawów cukierniczych, odetnij minimalnie końcówkę i zrób zygzaki na ciastkach.

Krok 13

Gdy lukier przeschnie, za pomocą kremu dekoracyjnego (odetnij końcówkę tubki, nie nakładaj tylki) wyciśnij oczy. Źrenice zrób tym samym lukrem co nietoperze (można również użyć czekolady).

Dekorowanie - ciastka z napisami:

Krok 14

Rozgrzany lukier klasyczny wylej na ciastka. Jeśli chcesz mieć napis z perełek, ułóż go jeszcze przed zastygnięciem lukru. W przypadku użycia pisaków musisz poczekać, aż lukier na ciastku zastygnie.

Krok 15

Napis z perełek dodatkowo wypełnij lukrem zabarwionym na pomarańczowo, a brzeg ciastka wykończ pomarańczowymi kropeczkami.

Składniki
Ciasteczka:
  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 160 g masła
  • 170 g cukru drobnego
  • 1 jajko
  • 1/2 Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
Dekorowanie:
  • 4 Lukry gotowe Dr. Oetkera
  • Barwnik zielony Dr. Oetkera
  • Barwnik czerwony
  • Barwnik żółty Dr. Oetkera
  • Pisaki cukrowe Dr. Oetkera
  • Barwnik niebieski Dr. Oetkera
  • Perełki cukrowe Dr. Oetkera
  • Posypka czekoladowa Dr. Oetkera
  • Krem dekoracyjny biały Dr. Oetkera
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka

Dr. Oetker poleca
00:30
21
Łatwy
Florentynki