1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie
  4. Ciasto francuskie z serkiem ricotta i śliwkami

Ciasto francuskie z serkiem ricotta i śliwkami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dziś upiekłam ciasto francuskie z delikatną masą z serków ricotta i śliwek z dodatkiem płatków migdałów. Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego przepięknie pachnie i smakuje wybornie :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 200 ˚C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Ciasto rozwiń na blaszce, zawijając brzegi na zakładkę, tak, by przez wyższy brzeg nie wypływało serowe nadzienie.

  • Krok 3

    Serki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszaj rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 4

    Z umytych i osuszonych śliwek usuń pestki, następnie śliwki pokrój na kawałki.

  • Krok 5

    Masę serową wyłóż równomiernie na cieście i poukładaj śliwki, pomiędzy które posyp płatki migdałów.

  • Krok 6

    Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem.

  • Krok 7

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut, do ścięcia się masy serowej i do zarumienienia się ciasta.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej