Ciasta francuskie i półfrancuskie

Ciasto francuskie z serkiem ricotta i śliwkami

Ciasto francuskie z serkiem ricotta i śliwkami

  • 00:50
  • 16
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:50
16
Łatwy

Dziś upiekłam ciasto francuskie z delikatną masą z serków ricotta i śliwek z dodatkiem płatków migdałów. Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego przepięknie pachnie i smakuje wybornie :)

Składniki

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 500 g serka ricotta
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 500 g śliwek
  • 50 g płatków migdałów
  • jajko do posmarowania ciasta
Wskazówki

Ciasto francuskie z serkiem ricotta i śliwkami

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 200 ˚C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Ciasto rozwiń na blaszce, zawijając brzegi na zakładkę, tak, by przez wyższy brzeg nie wypływało serowe nadzienie.

Krok 3

Serki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszaj rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 4

Z umytych i osuszonych śliwek usuń pestki, następnie śliwki pokrój na kawałki.

Krok 5

Masę serową wyłóż równomiernie na cieście i poukładaj śliwki, pomiędzy które posyp płatki migdałów.

Krok 6

Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem.

Krok 7

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut, do ścięcia się masy serowej i do zarumienienia się ciasta.

Składniki
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 500 g serka ricotta
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 500 g śliwek
  • 50 g płatków migdałów
  • jajko do posmarowania ciasta
Ciasta francuskie i półfrancuskie ->

Przepisy z kategorii Ciasta francuskie i półfrancuskie

Wszystkiego słodkiego
02:50
24
Średni
Ciasto francuskie
Wszystkiego słodkiego
01:30
12
Średni
Pasteis de nata