1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie
  4. Ciasto francuskie z serkiem ricotta i śliwkami

Ciasto francuskie z serkiem ricotta i śliwkami

Ciasto francuskie z serkiem ricotta i śliwkami oraz płatkami migdałowymi - Wszystkiego Słodkiego
Ciasto francuskie z serkiem ricotta i śliwkami oraz płatkami migdałowymi - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Dziś upiekłam ciasto francuskie z delikatną masą z serka ricotta i śliwek oraz płatkami migdałów. 🍰 Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego przepięknie pachnie i smakuje wybornie. Zachęcam do wypróbowania przepisu i koniecznie daj znać, jak smakowało! 😃


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta francuskiego z serkiem ricotta i śliwkami:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 200˚C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Ciasto rozwiń na blaszce, zawijając brzegi na zakładkę tak, aby przez wyższy brzeg nie wypływało serowe nadzienie.

  • Krok 3

    Serek ricotta przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszaj rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

    Może się przydać
  • Krok 4

    Z umytych i osuszonych śliwek usuń pestki i pokrój owoce na kawałki.

  • Krok 5

    Masę serową rozłóż równomiernie na cieście, a na niej poukładaj śliwki. Pomiędzy owoce rozsyp płatki migdałów.

  • Krok 6

    Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem.

  • Krok 7

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż do ścięcia się masy serowej i zarumienienia się ciasta.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/ciasto-francuskie-z-serkiem-ricotta-i-sliwkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej