Faworki pomarańczowe
Faworki pomarańczowe - znane jako chruściki, chrust, a także mniej popularne kreple. Pyszna alternatywa dla pączków podczas świętowania tłustego czwartku. Masz na nie ochotę? Koniecznie wypróbuj ten przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie faworków pomarańczowych:
-
Krok 1
Mąkę, cukier i cukier ze skórką pomarańczową wymieszaj. Dodaj żółtka, jajko, rozpuszczone masło, spirytus i mleko. Całość staranie wyrób do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Olej rozgrzej w garnku do temperatury 170-180°C.
-
Może się przydać
Cukier ze skórką pomarańczową, który nada intensywny smak i aromat Twoim wypiekom!
-
Krok 2
W tym czasie zabierz się za wycinanie faworków. Ciasto rozwałkuj najcieniej jak jest to możliwe, następnie potnij je na paski.
-
Krok 3
Każdy pasek natnij pośrodku, a potem przełóż jednym końcem przez nacięty otwór.
-
Krok 4
Faworki wrzuć na rozgrzany tłuszcz partiami i smaż z obu stron na złoty kolor. Przekładaj je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki pomarańczowe delikatnie oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/faworki-pomaranczowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze