1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Faworki pomarańczowe

Faworki pomarańczowe

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Faworki pomarańczowe - znane jako chruściki, chrust, a także mniej popularne kreple. Pyszna alternatywa dla pączków podczas świętowania tłustego czwartku. Masz na nie ochotę?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę, cukier i cukier ze skórką pomarańczową wymieszaj. Dodaj żółtka, jajko, rozpuszczone masło, spirytus i mleko. Całość staranie wyrób do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Olej rozgrzej w garnku do temperatury 170-180°C.

  • Krok 2

    W tym czasie zabierz się za wycinanie faworków. Ciasto rozwałkuj najcieniej jak jest to możliwe, następnie potnij je na paski.

  • Krok 3

    Każdy pasek natnij pośrodku, a potem przełóż jednym końcem przez nacięty otwór.

  • Krok 4

    Faworki wrzuć na rozgrzany tłuszcz partiami i smaż z obu stron na złoty kolor. Przekładaj je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki pomarańczowe delikatnie oprósz cukrem pudrem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej