Ciasteczka

Popękane imbirowe ciasteczka

Popękane imbirowe ciasteczka

  • 01:00
  • 40
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:00
40
Łatwy

Imbirowe ciasteczka są kruche, delikatne, wzbogacone o smaki i aromaty, które kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Polecam!

Marta

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru brązowego
  • 5 g Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 5 g Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 5 g imbiru mielonego
  • 2 g goździków
  • szczypta soli
  • 170 g masła
  • 170 g syropu klonowego
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g cukru pudru
Wskazówki

Popękane imbirowe ciasteczka

Krok 1

Wymieszaj mąkę, cukier brązowy, sodę, cynamon, imbir, goździki i sól.

Krok 2

Dodaj kawałki masła i zagnieć.

Krok 3

Stopniowo dodawaj syrop klonowy i mleko.

Krok 4

Dobrze zagnieć, a następnie wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę.

Krok 5

Utwórz z ciasta ok. 40 kulek, obtocz je w cukrze pudrze, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz ręką. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 12 minut.

Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru brązowego
  • 5 g Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 5 g Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 5 g imbiru mielonego
  • 2 g goździków
  • szczypta soli
  • 170 g masła
  • 170 g syropu klonowego
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g cukru pudru
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka