1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Popękane imbirowe ciasteczka

Popękane imbirowe ciasteczka

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Imbirowe ciasteczka są kruche, delikatne, wzbogacone o smaki i aromaty, które kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Polecam!

Marta


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Wymieszaj mąkę, cukier brązowy, sodę, cynamon, imbir, goździki i sól.

    mąka, cukier brązowy, soda, cynamon, imbir, goździki i sól w miseczkach
  • Krok 2

    Dodaj kawałki masła i zagnieć.

    mieszanka z mąki i masło
  • Krok 3

    Stopniowo dodawaj syrop klonowy i mleko.

    syrop klonowy i mleko w miseczkach
  • Krok 4

    Dobrze zagnieć, a następnie wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę.

    zagniecione ciasto
  • Krok 5

    Utwórz z ciasta ok. 40 kulek, obtocz je w cukrze pudrze, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz ręką. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 12 minut.

    kulki ciasta obtoczone w cukrze pudrze

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej