Palmiery
Nagły „głód na słodkie”, niespodziewana wizyta gości czy domownicy domagający się deseru? W takich sytuacjach ratuje mnie przepis na palmiery, czyli słodką przekąskę francuskiego pochodzenia, której nazwa pochodzi od słowa palmier oznaczającego palmę. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka wyglądem mają przypominać liście tego egzotycznego drzewa. 🌴
Doceniam proste i efektowne rozwiązania, dlatego w lodówce zawsze mam zapas kilku arkuszy ciasta francuskiego, a z nich można wyczarować naprawdę ekspresowe cuda, które zasmakują nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Ciasto francuskie to przecież spora ilość masełka, a niech pierwszy rzuci palmierem ten, kto masełka w wypiekach nie docenia. 😉
Pozostałe składniki na pewno także znajdą się w Waszych kuchennych szafkach. Oryginalnie palmiery przesypuje się cukrem – ja wymieszałam go z cynamonem - obłędny zapach rozchodzący się po całym domu podczas pieczenia natychmiast uruchamia ślinianki. 😋
Zostawiam Was z przepisem na cynamonowe palmiery - polecam je w towarzystwie popołudniowej kawy. 😉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie palmierów:
-
Krok 1
Cukier z cynamonem rozsmaruj na blacie.
-
Krok 2
Pierwszy arkusz ciasta francuskiego rozwiń na blacie posypanym cynamonowym cukrem, a następnie posyp go warstwą cukru z cynamonem.
-
Krok 3
Przykryj drugim arkuszem i złóż całość na pół.
-
Krok 4
Złożone blaty rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 20 cm.
-
Krok 5
Ponownie złóż na pół i rozwałkuj.
-
Krok 6
Przytnij brzegi krótszego boku, żeby je wyrównać, po czy zwiń w rulon do wewnątrz z obu stron.
-
Krok 7
Przełóż na papier do pieczenia i ułóż w naczyniu tak by ciasto się nie rozwijało. Odstaw do lodówki do schłodzenia ciasta.
-
Krok 8
Po schłodzeniu pokrój na centymetrowe plastry.
-
Krok 9
Ciasteczka ułóż na blaszce do pieczenia.
-
Może się przydać
Blacha wentylowana do pieczenia marki Wilton wykonana została w systemie Recipe Right Air, dzięki któremu ciepło równomiernie rozprowadza się po blaszce, a to wszystko bez przywierania. Z blachą wentylowaną Wilton pieczenie ciasteczek jest bajecznie proste!
-
Krok 10
Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut do momentu, aż palmiery zarumienią się.
Porada:
⭐ Ciasto francuskie na palmiery możesz przygotować od podstaw – zachęcam do wypróbowania przepisu znajdującego się tutaj.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/palmiery |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze