1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Palmiery

Palmiery

palmiery na talerzyku - wszystkiego słodkiego
palmiery na talerzyku - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Nagły „głód na słodkie”, niespodziewana wizyta gości czy domownicy domagający się deseru? W takich sytuacjach ratuje mnie przepis na palmiery, czyli słodką przekąskę francuskiego pochodzenia, której nazwa pochodzi od słowa palmier oznaczającego palmę. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka wyglądem mają przypominać liście tego egzotycznego drzewa. 🌴

Doceniam proste i efektowne rozwiązania, dlatego w lodówce zawsze mam zapas kilku arkuszy ciasta francuskiego, a z nich można wyczarować naprawdę ekspresowe cuda, które zasmakują nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Ciasto francuskie to przecież spora ilość masełka, a niech pierwszy rzuci palmierem ten, kto masełka w wypiekach nie docenia. 😉

Pozostałe składniki na pewno także znajdą się w Waszych kuchennych szafkach. Oryginalnie palmiery przesypuje się cukrem – ja wymieszałam go z cynamonem - obłędny zapach rozchodzący się po całym domu podczas pieczenia natychmiast uruchamia ślinianki. 😋

Zostawiam Was z przepisem na cynamonowe palmiery - polecam je w towarzystwie popołudniowej kawy. 😉

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie palmierów:

  • Krok 1

    Cukier z cynamonem rozsmaruj na blacie.

    na blacie kuchennym rozsypany cukier z cynamonem, obok dwa arkusze ciasta francuskiego na palmiery, opakowanie cynamonu mielonego dr. oetkera oraz miseczka z cukrem wymieszanym z cynamonem
  • Krok 2

    Pierwszy arkusz ciasta francuskiego rozwiń na blacie posypanym cynamonowym cukrem, a następnie posyp go warstwą cukru z cynamonem.

    arkusz ciasta francuskiego posypany cukrem z cynamonem
  • Krok 3

    Przykryj drugim arkuszem i złóż całość na pół.

    złożony arkusz ciasta francuskiego przesypany cukrem z cynamonem
  • Krok 4

    Złożone blaty rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 20 cm.

    na blacie rozwałkowane ciasto francuskie posypane cukrem z cynamonem, obok opakowanie cynamonu Dr. Oetkera oraz miseczka z cukrem i cynamonem
  • Krok 5

    Ponownie złóż na pół i rozwałkuj.

    rozwałkowany kawałek ciasta przesypany cukrem z cynamonem
  • Krok 6

    Przytnij brzegi krótszego boku, żeby je wyrównać, po czy zwiń w rulon do wewnątrz z obu stron.

    na stole drewniany wałek, miseczka po cynamonie Dr. Oetkera obok ciasto francuskie na palmiery
  • Krok 7

    Przełóż na papier do pieczenia i ułóż w naczyniu tak by ciasto się nie rozwijało. Odstaw do lodówki do schłodzenia ciasta.

    ciasto na ciasteczka palmiery w szklanej formie do pieczenia
  • Krok 8

    Po schłodzeniu pokrój na centymetrowe plastry.

    pokrojone ciasto na ciasteczka palmiery z cynamonem
  • Krok 9

    Ciasteczka ułóż na blaszce do pieczenia.

    palmiery z cukrem i cynamonem ułożone na papierze do pieczenia na blasze przed upieczeniem
  • Może się przydać

    Blacha wentylowana do pieczenia marki Wilton wykonana została w systemie Recipe Right Air, dzięki któremu ciepło równomiernie rozprowadza się po blaszce, a to wszystko bez przywierania. Z blachą wentylowaną Wilton pieczenie ciasteczek jest bajecznie proste!

  • Krok 10

    Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut do momentu, aż palmiery zarumienią się.

    na blaszce upieczone palmiery z cynamonem

Porada:

⭐ Ciasto francuskie na palmiery możesz przygotować od podstaw – zachęcam do wypróbowania przepisu znajdującego się tutaj.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/palmiery

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej