1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Ciastka czekoladowe z masłem orzechowym

Ciastka czekoladowe z masłem orzechowym

ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym i polewą z mlecznej czekolady - wszystkiego słodkiego
ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym i polewą z mlecznej czekolady - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

🍫 Ciastka czekoladowe z masłem orzechowym i polewą z mlecznej czekolady to idealna przekąska dla niecierpliwych łasuchów - ciasteczka są naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Połączenie czekolady, cynamonu oraz masła orzechowego nadaje im jedynego w swoim rodzaju aromatu. Serdecznie polecam! 🍫


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciastek czekoladowych z masłem orzechowym:

  • Krok 1

    Pokrojoną czekoladę i masło umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia.

    Gorzka czekolada i masło w kąpieli wodnej
  • Krok 2

    Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.

    Jajka i cukier w miseczce ubijane mikserem
  • Krok 3

    Cienkim strumieniem wlewaj do masy jajecznej roztopioną czekoladę z masłem, ciągle ubijając.

    Czekolada wlewana do ubitych jajek z cukrem
  • Krok 4

    Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wstaw na około 10 minut do lodówki, aby zrobiło się bardziej gęste.

    Mąka i masa czekoladowa w miseczkach, cynamon Dr. Oetkera w opakowaniu
  • Cynamon mielony z Indonezji Dr. Oetker

    Cynamon mielony to intensywna, słodko-korzenna przyprawa idealna do wypieków, deserów, kawy czy grzanego wina.

  • Krok 5

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

    Blacha z wyposażenia piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, obok masa na ciasteczka czekoladowe w miseczce
  • Krok 6

    Za pomocą łyżeczki nałóż na talerz 25 porcji masła orzechowego i włóż je do zamrażarki na czas przygotowania ciasteczek.

    Masło orzechowe wyłożone na talerzyk, 25 porcji po łyżeczce
  • Krok 7

    Na blachę nakładaj łyżką porcje ciasta, zachowując między nimi odstępy.

    Ciasto czekoladowe  w formie kulek przełożone na blaszkę
  • Krok 8

    Ciastka piecz przez 10 minut. Na jeszcze gorące ciastka delikatnie wciśnij po porcji masła orzechowego. Odstaw je do całkowitego wystudzenia.

    Masło orzechowe wciśnięte na upieczonych ciastkach czekoladowych
  • Krok 9

    Mleczną czekoladę posiekaj i rozpuść w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodę.

    czekolada mleczna rozpuszczona w kąpieli wodnej
  • Krok 10

    Łyżeczką nakładaj na każde ciastko odrobinę czekolady i delikatnie ją rozsmaruj, tak aby przykryć masło orzechowe. 

    Ciastka czekoladowe z masłem orzechowym oblane mleczną czekoladą
  • Krok 11

    Ciastka odstaw do zastygnięcia czekolady. Z uzyskanego przepisu otrzymasz około 25 ciastek.

    Ciastka czekoladowe odłożone do zastygnięcia czekolady
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/ciastka-czekoladowe-maslem-orzechowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej