Ciastka czekoladowe z masłem orzechowym

Ciastka czekoladowe z masłem orzechowym, to idealna przekąska dla niecierpliwych łasuchów - ciasteczka są naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Połączenie czekolady, cynamonu oraz masła orzechowego nadaje im jedynego w swoim rodzaju aromatu. Serdecznie polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciastka:
-
Krok 1
Pokrojoną czekoladę z masłem rozpuść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą.
-
Krok 2
Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.
-
Krok 3
Cienkim strumieniem wlewaj do masy jajecznej roztopioną czekoladę z masłem, ciągle ubijając.
-
Krok 4
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier z cynamonem. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wstaw na około 10 minut do lodówki, aby ciasto zrobiło się gęstsze.
-
Krok 5
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 6
Za pomocą łyżeczki nałóż na talerz 25 porcji masła orzechowego i włóż je do zamrażarki na czas przygotowania ciasteczek.
-
Krok 7
Na blachę nakładaj łyżką porcje ciasta, zachowując między nimi odstępy.
-
Krok 8
Ciastka piecz przez 10 minut. Na jeszcze gorące ciastka delikatnie wciśnij po porcji masła orzechowego. Odstaw je do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 9
Mleczną czekoladę posiekaj i roztop ją w miseczce, nad garnkiem z gotującą się wodę.
-
Krok 10
Łyżeczką nakładaj na każde ciastko odrobinę czekolady i delikatnie ją rozsmaruj, tak aby przykryć masło orzechowe.
-
Krok 11
Ciastka odstaw do zastygnięcia czekolady. Z uzyskanego przepisu otrzymasz około 25 ciastek.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze