1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Ciastka czekoladowe z masłem orzechowym

Ciastka czekoladowe z masłem orzechowym

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciastka czekoladowe z masłem orzechowym, to idealna przekąska dla niecierpliwych łasuchów - ciasteczka są naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Połączenie czekolady, cynamonu oraz masła orzechowego nadaje im jedynego w swoim rodzaju aromatu. Serdecznie polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciastka:

  • Krok 1

    Pokrojoną czekoladę z masłem rozpuść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą.

    Gorzka i biała czekolada w kąpieli wodnej
  • Krok 2

    Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.

    Jajka i cukier w miseczce
  • Krok 3

    Cienkim strumieniem wlewaj do masy jajecznej roztopioną czekoladę z masłem, ciągle ubijając.

    Czekolada wlewana do ubitych jajek z cukrem
  • Krok 4

    Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier z cynamonem. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wstaw na około 10 minut do lodówki, aby ciasto zrobiło się gęstsze.

    Mąką i rozpuszczona czekolada w miseczkach i cynamon Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

    Blaszka wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 6

    Za pomocą łyżeczki nałóż na talerz 25 porcji masła orzechowego i włóż je do zamrażarki na czas przygotowania ciasteczek.

    Masło orzechowe wyłożone na talerzyk
  • Krok 7

    Na blachę nakładaj łyżką porcje ciasta, zachowując między nimi odstępy.

    Ciasto czekoladowe przełożone na blaszkę w formie kulek
  • Krok 8

    Ciastka piecz przez 10 minut. Na jeszcze gorące ciastka delikatnie wciśnij po porcji masła orzechowego. Odstaw je do całkowitego wystudzenia.

    Masło orzechowe położone na upieczonych ciastkach
  • Krok 9

    Mleczną czekoladę posiekaj i roztop ją w miseczce, nad garnkiem z gotującą się wodę.

    Rozpuszczona czekolada w kąpieli wodnej
  • Krok 10

    Łyżeczką nakładaj na każde ciastko odrobinę czekolady i delikatnie ją rozsmaruj, tak aby przykryć masło orzechowe. 

    Ciastka czekoladowe oblane czekoladą
  • Krok 11

    Ciastka odstaw do zastygnięcia czekolady. Z uzyskanego przepisu otrzymasz około 25 ciastek.

    Ciastka czekoladowe odłożone do ostygnięcia

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej