1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Creme brulee z lawendą

Creme brulee z lawendą

Crème brûlée z lawendą
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Creme brulee z lawendą - tradycyjny francuski deser, który wzbogaciłyśmy lawendową nutą. Delikatny deser z chrupiącym, skarmelizowanym cukrem na wierzchu. Do prostego, tradycyjnego przepisu dodałam suszoną lawendę, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem wanilii. Całość jest po prostu pyszna! <3 Kogo namówiłam? ;)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Crème brûlée:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 110°C. Śmietankę zagotuj z cukrem, ekstraktem i suszoną lawendą.

  • Krok 2

    Odstaw do przestudzenia.

  • Krok 3

    Śmietankę przelej przez sito, aby pozbyć się lawendy. Żółtka wymieszaj rózgą, a następnie cienkim strumieniem dolewaj do nich śmietankę, ciągle delikatnie mieszając. Masa powinna być gładka, z jak najmniejszą ilością pęcherzyków powietrza.

  • Krok 4

    Kremem napełnij 6 foremek do zapiekania. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim foremki, aż do przestudzenia. Wystudzony deser wstaw na kilka godzin do lodówki. Wierzch schłodzonego deseru posyp brązowym cukrem i opal go palnikiem cukierniczym. Jeżeli nie masz palnika cukierniczego możesz skarmelizować cukier włączając funkcję grilla. W tym wypadku wstaw naczynia do piekarnika i podgrzewaj przez kilkanaście sekund. Tak, aby środek deseru pozostawał zimny, a góra była skarmelizowana.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/creme-brulee-z-lawenda

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej