Creme brulee z lawendą

Creme brulee z lawendą - tradycyjny francuski deser, który wzbogaciłyśmy lawendową nutą. Delikatny deser z chrupiącym, skarmelizowanym cukrem na wierzchu. Do prostego, tradycyjnego przepisu dodałam suszoną lawendę, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem wanilii. Całość jest po prostu pyszna! <3 Kogo namówiłam? ;)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Crème brûlée:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 110°C. Śmietankę zagotuj z cukrem, ekstraktem i suszoną lawendą.
-
Krok 2
Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 3
Śmietankę przelej przez sito, aby pozbyć się lawendy. Żółtka wymieszaj rózgą, a następnie cienkim strumieniem dolewaj do nich śmietankę, ciągle delikatnie mieszając. Masa powinna być gładka, z jak najmniejszą ilością pęcherzyków powietrza.
-
Krok 4
Kremem napełnij 6 foremek do zapiekania. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim foremki, aż do przestudzenia. Wystudzony deser wstaw na kilka godzin do lodówki. Wierzch schłodzonego deseru posyp brązowym cukrem i opal go palnikiem cukierniczym. Jeżeli nie masz palnika cukierniczego możesz skarmelizować cukier włączając funkcję grilla. W tym wypadku wstaw naczynia do piekarnika i podgrzewaj przez kilkanaście sekund. Tak, aby środek deseru pozostawał zimny, a góra była skarmelizowana.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze