1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Budyniowy deser sułtański

Budyniowy deser sułtański

deser sułtański z budyniem czekoladowym, rodzynkami w rumie, bezami i bitą śmietaną
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Budyniowy deser sułtański, klasyka polskich deserów. Budyń zagotowałam na śmietance i dodałam do niego namoczone w rumie rodzynki. Cały deser obsypałam pokruszonymi bezikami, dzięki czemu przyjemnie chrupie. Deser ozdobiłam bitą śmietaną i startą czekoladą. Całość wygląda bardzo okazale i apetycznie. Szybki i uroczy deser :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Rodzynki zalej rumem. Odstaw je na czas przygotowania dalszej części deseru.

  • Krok 2

    W mleku rozmieszaj budyń dodając cukier.

  • Krok 3

    Śmietankę zagotuj. Do gotującej się śmietanki wlej rozmieszany proszek budyniowy z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj.

  • Krok 4

    Gotowy budyń przelej do miski i przykryj dokładnie folią, tak aby folia dotykała budyniu. Budyń odstaw do całkowitego przestudzenia.

  • Krok 5

    Na dno pucharków ułóż kilka rodzynek i pokrusz po 1 bezie.

  • Krok 6

    Przestudzony budyń rozłóż równomiernie do pucharków. Na czekoladowy budyń rozłóż nasączone rodzynki (zostawiając kilka na dekorację u góry). Po jednej stronie pucharka pokrusz beziki.

  • Krok 7

    Śmietankę ubij, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciśnij obok pokruszonych bezików.

  • Krok 8

    Kostki czekolady zetrzyj na tarce i posyp nimi desery. Ułóż na nich kilka rodzynek.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej