1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Czekolada anielska

Czekolada anielska

Przełamana czekolada anielska z różowym pismaniye - przepis Wszystkiego Słodkiego
Przełamana czekolada anielska z różowym pismaniye - przepis Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czekolada Anielska z Pişmaniye (Angel Chocolate) to wyjątkowy 🍰 deser, który łączy delikatność orientalnych słodkości z intensywnym smakiem czekolady 🍫.

Pişmaniye – turecka wata cukrowa przypominająca jedwabiste nitki 🧵 – rozpływa się w ustach 😍 i doskonale komponuje się z kremową, rozpływającą się czekoladą 🤎. To niecodzienne, ale niezwykle efektowne połączenie smaków i tekstur, które zachwyci każdego miłośnika słodkości 💫.

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Callebaut.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekolada anielska z pismaniye:

  • Krok 1

    Białą czekoladę, pastę pistacjową oraz sól przełóż do garnka. 

    Podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do przestudzenia.

    Na blacie kuchennym opakowanie białej czekolady oraz pasta pistacjowa i garnek.
  • Krok 2

    Aby Twoja czekolada były błyszcząca i miała odpowiednią łamliwość, warto ją zatemperować. Do tego przyda Ci się termometr cukierniczy.

    Jak zatemperować czekoladę przeczytasz tutaj. Ja użyłam sposobu z użyciem kaletek, który wydaje mi się najprostszy (w stosunku 210 g rozpuszczonej czekolady do 90 g kaletek). 

    Dwie miseczki z białą czekoladą oraz termometr cukierniczy.
  • Krok 3

    Wylej cienką warstwę czekolady na brzegi i dno formy. Możesz zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego (pamiętaj, żeby dobrze pokryć brzegi). Tak przygotowany korpus pozostaw na minimum około godzinę do skrystalizowania czekolady. 

    Czekoladę, która została, użyjesz do przykrycia tabliczki.

    Wypełniona białą czekoladą forma.
  • Krok 4

    Do zastygniętego korpusu wyłóż cienką warstwę ganache pistacjowego.

    Forma do czekolady z wyłożonym ganache pistacjowym.
  • Krok 5

    Następnie wyłóż pismaniye i delikatnie dociśnij.

    Forma do czekolady wyłożona pismaniye.
  • Krok 6

    Podgrzej ponownie białą czekoladę, która Ci została i wylej ja na pismaniye. Delikatnie wyrównaj. Posyp liofilizowanymi malinami i cukrową posypką. Odstaw tabliczki najlepiej na całą noc do krystalizacji.

    Gotowe tabliczki czekolady posypane liofilizowanymi malinami oraz posypką cukrową.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/czekolada-anielska

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej