Czekolada anielska



Czekolada Anielska z Pişmaniye (Angel Chocolate) to wyjątkowy 🍰 deser, który łączy delikatność orientalnych słodkości z intensywnym smakiem czekolady 🍫.
Pişmaniye – turecka wata cukrowa przypominająca jedwabiste nitki 🧵 – rozpływa się w ustach 😍 i doskonale komponuje się z kremową, rozpływającą się czekoladą 🤎. To niecodzienne, ale niezwykle efektowne połączenie smaków i tekstur, które zachwyci każdego miłośnika słodkości 💫.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Czekolada anielska z pismaniye:
-
Krok 1
Białą czekoladę, pastę pistacjową oraz sól przełóż do garnka.
Podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
Aby Twoja czekolada były błyszcząca i miała odpowiednią łamliwość, warto ją zatemperować. Do tego przyda Ci się termometr cukierniczy.
Jak zatemperować czekoladę przeczytasz tutaj. Ja użyłam sposobu z użyciem kaletek, który wydaje mi się najprostszy (w stosunku 210 g rozpuszczonej czekolady do 90 g kaletek).
-
Krok 3
Wylej cienką warstwę czekolady na brzegi i dno formy. Możesz zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego (pamiętaj, żeby dobrze pokryć brzegi). Tak przygotowany korpus pozostaw na minimum około godzinę do skrystalizowania czekolady.
Czekoladę, która została, użyjesz do przykrycia tabliczki.
-
Krok 4
Do zastygniętego korpusu wyłóż cienką warstwę ganache pistacjowego.
-
Krok 5
Następnie wyłóż pismaniye i delikatnie dociśnij.
-
Krok 6
Podgrzej ponownie białą czekoladę, która Ci została i wylej ja na pismaniye. Delikatnie wyrównaj. Posyp liofilizowanymi malinami i cukrową posypką. Odstaw tabliczki najlepiej na całą noc do krystalizacji.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/czekolada-anielska |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze