1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Rurki z kremem

Rurki z kremem

rurki z kremem waniliowym z cukrem, zrobione z ciasta na kwaśnej śmietanie - Wszystkiego Słodkiego
rurki z kremem waniliowym z cukrem, zrobione z ciasta na kwaśnej śmietanie - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Rurki z kremem to wspomnienie z dzieciństwa, któremu mało kto się oprze.❤️

Przepis, który przygotowałam, to wersja rurek z ciasta zrobionego na kwaśnej śmietanie. Jest elastyczne, wygodnie się z nim pracuje, a obsypane cukrem świetnie smakuje po upieczeniu.

Pamiętaj, aby ciasto nie było za grubo rozwałkowane, bo rurki będą wtedy mniej kruche.

W składnikach podaję porcję kremu na wszystkie rurki. Pamiętaj, że rurki wypełnione kremem nie mogą być długo przechowywane, bo zwyczajnie zmiękną. Wygodnie jest przygotować połowę porcji kremu waniliowego i wypełnić połowę rurek, a resztę wypełnić np. kolejnego dnia.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na rurki z kremem:

  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj masło i śmietanę i zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto.

    Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 3040 minut.

    ciasto na rurki z kremem owinięte w folię spożywczą
  • Krok 2

    Metalowe rurki posmaruj cienko olejem (ułatwi to zdejmowanie rurek z ciasta).

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C, grzanie góra-dół.

    metalowe rurki posmarowane olejem w szklanej miseczce
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm.

    Potnij je na paski o wymiarach około 30 cm x 1,5 cm.

    rozwałkowane ciasto na rurki z kremem pocięte na paski, obok radełko
  • Krok 4

    Każdy pasek ciasta nawijaj na zakładkę na metalowej rurce.

    Zostaw kawałek pustego miejsca, aby ułatwić sobie zdjemowanie upieczonych rurek.

    nawijanie pasków ciasta na metalowe rurki
  • Krok 5

    Rurki układaj na blasze, lekko posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.

    Wstaw do piekarnika i piecz przez około 1517 minut do zarumienienia.

    paski ciasta nawinięte na metalowe rurki ułożone na wentylowanej blasze do pieczenia Wilton, obok miseczka z roztrzepanym jajkiem, miseczka z cukrem oraz silikonowy czerwony pędzelek
  • Natalia poleca

    Wentylowana blacha do ciasteczek to mój hit! Dzięki specjalnej powłoce blaszki nie trzeba wykładać papierem do pieczenia. Ciasteczka nie przywierają, a upieczone same zsuwają się z blachy. Magia!

  • Krok 6

    Po upieczeniu blachę wyjmij z piekarnika, rurki odstaw do przestudzenia na kratce.

    Jeszcze ciepłe ciastka zdejmij z metalowych rurek.

    upieczone rurki z cukrem studzące się na kratce

Krem waniliowy:

  • Krok 7

    Śmietankę ubij razem z mascarpone, pastą waniliową i cukrem pudrem na gęsty krem.

    krem śmietankowy z pastą waniliową Taylor & Colledge ubity w robocie kuchennym bosch
  • Krok 8

    Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim rurki.

    upieczone rurki na kratce do studzenia, obok krem waniliowy w rękawie cukierniczym Wilton
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/rurki-z-kremem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej