1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Pudding chia

Pudding chia

pudding chia na mleczku kokosowym z sosem z wiśni, podany z borówkami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Śniadanie to MUST HAVE wśród posiłków, jednak o poranku nie zawsze mamy czas, aby je przygotować. Dla wszystkich, którzy lubią wylegiwać się w łóżku jak najdłużej, a przy tym przywitać dzień w pysznej formie mamy coś specjalnego! Jak zrobić wegański pudding z chia? Najprościej przygotowujesz go wieczorem, zalewając odżywcze ziarna, zaliczane to grona tzw. superfoods, ulubionym rodzajem mleka (np. mleczkiem kokosowym lub innym wegańskim) z dodatkiem ekstraktu z wanilii. Wymieszaj, sprawdź czy wszystkie ziarenka są dokładnie zanurzone w mleczku, po czym przykryj miseczkę i wstaw do lodówki na całą noc. Przez kilka godzin w chłodnej temperaturze nasiona chia pęcznieją, podwajając swoją objętość i tworząc delikatny, kremowy deser. Fantastycznie komponuje się on z owocami. Możesz spotkać wersję z musem z mango lub truskawki, lecz warto sięgnąć także po wiśnie oraz borówki amerykańskie.

Podano do stołu! Wegańskie śniadanie na słodko w postaci puddingu chia z mleczkiem kokosowym czeka! 😊 Koniecznie wypróbuj ten przepis! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Pudding chia z mleczkiem kokosowym:

  • Krok 1

    Mleczko kokosowe przełóż do miski i wymieszaj z nasionami chia i ekstraktem z wanilii. Mieszaj przez około minutę. 

    W misce mleczko kokosowe, obok nasionka chia i ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon Dr. Oetkera.
  • Krok 2

    Następnie odstaw na 10 minut i ponownie przemieszaj.

    Wymieszane w mleczku kokosowym nasionka chia.

Sos wiśniowy:

  • Krok 3

    Mrożone wiśnie przełóż do garnka i podgrzewaj na małej mocy palnika, do całkowitego rozmrożenia owoców.

    Mrożone wiśnie w garnku.
  • Krok 4

    Zblenduj rozmrożone wiśnie. Dodaj do nich nasionka chia i mieszaj przez około minutę.*

    Podgrzane i zblendowane wiśnie z nasionkami chia.

Pudding chia:

  • Krok 5

    W małych słoiczkach lub szklaneczkach układaj na przemian masę kokosową z chia i sos wiśniowy. 

    Napełnianie szklanych naczynek naprzemiennie sosem wiśniowym i mleczkiem kokosowym z nasionkami chia.
  • Krok 6

    Górę udekoruj świeżymi borówkami.

    Gotowy deser chia z borówkami.

  • Jeżeli wolisz słodszy deser, możesz dodatkowo dosłodzić wiśnie dodając łyżeczkę cukru, cukru kokosowego czy ksylitolu.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej