1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Deser bananowy z sosem toffi

Deser bananowy z sosem toffi

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ostatnio odwiedzili mnie goście, którzy zapowiedzieli się na krótko przed wizytą. Deser bananowy z sosem toffi okazał się idealny na tę okazję -  szybki i smaczny. Delikatne połączenie śmietanki, bananów i toffi zachwyci zarówno dorosłych jak również ich pociechy! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz.

  • Krok 2

    Do wysokiego naczynia wlej schłodzoną śmietankę i za pomocą miksera ubij ją na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i miksuj jeszcze przez chwilę na puszysty krem. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

  • Krok 3

    Banany obierz i pokrój na plasterki.

  • Krok 4

    Przygotuj szklane pucharki i składniki deseru układaj w nich warstwami. W pierwszej kolejności dolną część ścianki oblej polewą toffi. Potem ułożyłam warstwę pokruszonych ciastek, a następnie ułóż plasterki banana w taki sposób, aby przylegały do ścianek. Środek wypełnij przygotowaną masą śmietanową. Następnie wszystko powtórzyłam, tworząc kolejną warstwę deseru. Wierzch każdego pucharka udekorowałam czekoladowym motylkiem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej