Piernikowa kostka karmelowa

Piernikowa kostka karmelowa to przepis idealny na święta Bożego Narodzenia. Bez pieczenia, szybki i prosty. Do masy dodaj mak, żurawinę, przyprawę korzenną i gotowe!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Foremkę o wymiarach 21x21cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Cukier przesyp do miski, dodaj przyprawę korzenną. Odmierz pozostałe składniki.
-
Krok 3
Z podanej proporcji cukru odmierz 200 g i wsyp do garnka z grubszym dnem.
-
Krok 4
Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru.
-
Krok 5
Następnie dodaj pozostałą część cukru, śmietankę, masło i sól morską. Podgrzewaj na średniej mocy co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści, a cała masa lekko zgęstnieje i po nabraniu na łyżkę będzie lekko ciągnąca (jeśli masz termometr elektroniczny podgrzewaj do temperatury 118°C).
-
Krok 6
Zdejmij garnek z palnika i miksuj całość mikserem przez ok. 10 min, aż masa nieco się rozjaśni i zgęstnieje.
-
Krok 7
Na końcu wmiksuj mak i dodaj żurawiny.
-
Krok 8
Masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprósz solą morską, nieco ją dociskając.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze