Czekoladowe tiramisu z wiśniami


Sezon na wiśnie powoli dobiega końca, dlatego postanowiłam w tych ostatnich dniach się nimi nacieszyć. Tiramisu z wiśniami - przygotowałam go w nieco odmiennej, czekoladowej wersji. Dodanie nutelli podkreśliło słodycz, która idealnie przełamała się z nasączonymi kawą i alkoholem biszkoptami oraz lekko kwaskowatymi wiśniami. Koniecznie musicie wypróbować tego połączenia. Gorąco polecam ten przepis na końcówkę wakacji :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Nasączenie:
-
Krok 1
Zaparz kawę, a następnie dodaj do niej likier i cukier wanilinowy. Odstaw do przestudzenia.
Krem:
-
Krok 2
Sparz jajka. Żółtka oddziel od białek. Cukier puder przesiej do miski i ucieraj z żółtkami na gęstą, gładką masę - około 5-8 minut.
-
Krok 3
Cały czas miksując, dodawaj stopniowo serek mascarpone i nutellę. Ubijaj do połączenia się składników.
Przełożenie:
-
Krok 4
Biszkopty maczaj w kawie z likierem i układaj na dno pucharków. Przesiej kakao i wyłóż na krem.
-
Krok 5
Na krem ułóż wiśnie, po czym przykryj kolejną warstwą biszkoptów, którą również oprósz kakao.
-
Krok 6
Nałóż kolejną porcję kremu, kilka wiśni, które przykryj kremem. Owiń folią spożywczą i odstaw na 6 godzin do lodówki.
-
Krok 7
Przed podaniem posyp kakao.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze