1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Czekoladowy crème brûlée

Czekoladowy crème brûlée

czekoladowy creme brulee z kakao - Wszystkiego Słodkiego
czekoladowy creme brulee z kakao - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Crème brûlée to wyjątkowy deser, którego urok tkwi w prostocie i połączeniu gładkiego kremu z chrupkością karmelowej skorupki. 💚

Tym razem do podstawowego przepisu dodałam kakao i w ten sposób powstał czekoladowy crème brûlée. Taki w sam raz - nie za słodki i nie za gorzki. 

Chciałam, aby ten przepis był uniwersalny, dlatego zamiennie możesz dodawać kakao lub czekoladę. Z czekoladą deser będzie ciut jaśniejszy i bardziej zwarty. 🍫

Jeśli akurat nie masz kakao, dodaj 100 g gorzkiej czekolady. Wówczas zagotuj śmietankę z cukrem i pastą waniliową, zdejmij z palnika i rozpuść w niej kawałki czekolady. Dalej postępuj zgodnie z przepisem na wersję z kakao.

A jeśli masz chęć na klasyczną wersję, to zajrzyj do przepisu na podstawowy crème brûlée.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie czekoladowego crème brûlée:

  • Krok 1

    Żółtka wymieszaj w misce.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 110°C. Przygotuj głęboką blachę z wyposażenia piekarnika i postaw na niej kokilki do zapiekania (4 większe lub 6 mniejszych).

    szklana miska z rozmieszanymi żółtkami i rózgą kuchenną
  • Krok 2

    Śmietankę umieść w rondelku razem z cukrem, pastą waniliową i ciemnym kakao.

    Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie zagotuj. Odstaw do przestudznia.

    śmietanka w rondelku na palniku kuchenki, obok cukier i kakao w osobnych miseczkach oraz opakowanie pasty waniliowej intense od dr. oetkera
  • Krok 3

    Przestudzoną kakaową śmietankę wlej przez sitko do żółtek i ostrożnie wymieszaj do połączenia składników.

    Uważaj, aby zbytnio nie napowietrzyć masy czekoladowej.

    masa czekoladowa na creme brulee w szklanej misce z rózgą kuchenną
  • Krok 4

    Gotową masę rozlej do kokilek i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Na blachę wlej gorącą wodę i piecz czekoladowy crème brûlée w kąpieli wodnej przez około 60 minut.

     

    masa czekoladowa na  crème brûlée przelana do kokilek ustawionych na głębokiej blasze z wyposażenia piekarnika
  • Krok 5

    Po upieczeniu kokilki wyjmij ostożnie z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

    Następnie crème brûlée wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

    upieczony creme brulee w kokilkach ustawionych na kratce do pieczenia
  • Może się przydać

    Dzięki równomiernemu dopływowi powietrza kratka do studzenia ciast i ciasteczek sprawia, że wypieki szybko stygną i nie zaparzają się. Świetnie sprawdzi się również przy dekorowaniu lukrem lub płynną czekoladą.

    Może się przydać
  • Krok 6

    Wierzch schłodzonego crème brûlée osusz ręcznikiem papierowym.

    Następnie posyp równomiernie cukrem i skarmelizuj, używając palnika cukierniczego lub wstaw na kilkanaście sekund pod mocno rozgrzany grill w piekarniku (nie dłużej, aby nie podgrzać deseru).

    kokilki z upieczonym czekoladowym creme brulee posypanym cukrem, z którego powstanie charakterystyczna dla deseru skarmelizowana skorupka
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/czekoladowy-creme-brulee

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej