Czekoladowy crème brûlée
Crème brûlée to wyjątkowy deser, którego urok tkwi w prostocie i połączeniu gładkiego kremu z chrupkością karmelowej skorupki. 💚
Tym razem do podstawowego przepisu dodałam kakao i w ten sposób powstał czekoladowy crème brûlée. Taki w sam raz - nie za słodki i nie za gorzki.
Chciałam, aby ten przepis był uniwersalny, dlatego zamiennie możesz dodawać kakao lub czekoladę. Z czekoladą deser będzie ciut jaśniejszy i bardziej zwarty. 🍫
Jeśli akurat nie masz kakao, dodaj 100 g gorzkiej czekolady. Wówczas zagotuj śmietankę z cukrem i pastą waniliową, zdejmij z palnika i rozpuść w niej kawałki czekolady. Dalej postępuj zgodnie z przepisem na wersję z kakao.
A jeśli masz chęć na klasyczną wersję, to zajrzyj do przepisu na podstawowy crème brûlée.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie czekoladowego crème brûlée:
-
Krok 1
Żółtka wymieszaj w misce.
Piekarnik nagrzej do temperatury 110°C. Przygotuj głęboką blachę z wyposażenia piekarnika i postaw na niej kokilki do zapiekania (4 większe lub 6 mniejszych).
-
Krok 2
Śmietankę umieść w rondelku razem z cukrem, pastą waniliową i ciemnym kakao.
Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie zagotuj. Odstaw do przestudznia.
-
Krok 3
Przestudzoną kakaową śmietankę wlej przez sitko do żółtek i ostrożnie wymieszaj do połączenia składników.
Uważaj, aby zbytnio nie napowietrzyć masy czekoladowej.
-
Krok 4
Gotową masę rozlej do kokilek i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Na blachę wlej gorącą wodę i piecz czekoladowy crème brûlée w kąpieli wodnej przez około 60 minut.
-
Krok 5
Po upieczeniu kokilki wyjmij ostożnie z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Następnie crème brûlée wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
-
Może się przydać
Dzięki równomiernemu dopływowi powietrza kratka do studzenia ciast i ciasteczek sprawia, że wypieki szybko stygną i nie zaparzają się. Świetnie sprawdzi się również przy dekorowaniu lukrem lub płynną czekoladą.
-
Krok 6
Wierzch schłodzonego crème brûlée osusz ręcznikiem papierowym.
Następnie posyp równomiernie cukrem i skarmelizuj, używając palnika cukierniczego lub wstaw na kilkanaście sekund pod mocno rozgrzany grill w piekarniku (nie dłużej, aby nie podgrzać deseru).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/czekoladowy-creme-brulee |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze