1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Jabłka w czerwonym karmelu

Jabłka w czerwonym karmelu

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jabłka w czerwonym karmelu to efektowna i smaczna propozycja, która wprowadzi Twoich gości w iście halloweenowy klimat 🍎.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Jabłka:

  • Krok 1

    Jabłka umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

  • Krok 2

    W każde jabłko wbij patyczek. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj odrobina oliwy. 

Karmel:

  • Krok 1

    Wsyp cukier do rondelka, wlej 100 ml wody i wymieszaj. Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania (możesz potrząsnąć rondelkiem), aż cukier się rozpuści i osiągnie bursztynową barwę. Zmniejsz ogień, dodaj kremówkę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmij z ognia.

  • Krok 2

    Stopniowo dodawaj czerwony barwnik, cały czas mieszająć do uzyskania pożądanego koloru.

Dekorowanie:

  • Krok 1

    Jabłka szybko zanurzaj w karmelu i odłuż na przygotowaną blachę. Pozostaw do wystudzenia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej