Jabłka w czerwonym karmelu


Jabłka w czerwonym karmelu to efektowna i smaczna propozycja, która wprowadzi Twoich gości w iście halloweenowy klimat 🍎.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Jabłka:
-
Krok 1
Jabłka umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
-
Krok 2
W każde jabłko wbij patyczek. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj odrobina oliwy.
Karmel:
-
Krok 3
Wsyp cukier do rondelka, wlej 100 ml wody i wymieszaj. Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania (możesz potrząsnąć rondelkiem), aż cukier się rozpuści i osiągnie bursztynową barwę. Zmniejsz ogień, dodaj kremówkę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmij z ognia.
-
Krok 4
Stopniowo dodawaj czerwony barwnik, cały czas mieszająć do uzyskania pożądanego koloru.
Dekorowanie:
-
Krok 5
Jabłka szybko zanurzaj w karmelu i odłuż na przygotowaną blachę. Pozostaw do wystudzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze