1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Podwójnie czekoladowy deser z granolą orzechową

Podwójnie czekoladowy deser z granolą orzechową

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czas wakacji to czas zimnych deserów, które wspaniale chłodzą w upalne dni. Zdrowa granola orzechowa w połączeniu z podwójnie czekoladowym budyniem to ciekawy pomysł na deser.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Budyń:

  • Krok 1

    Czekoladę rozpuść w miseczce. Z 500 ml zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki, dodając 2 łyżki cukru. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj.

  • Krok 2

    Do jeszcze gorącego budyniu dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż budyń do miski, przykryj folią spożywczą (tak by dotykała budyniu na całej powierzchni) i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 3

    Schłodzoną śmietankę ubij z przesianym cukrem pudrem na sztywno. Wyjmij z lodówki budyń czekoladowy i wymieszaj dokładnie rózgą, żeby miał mniej zwartą konsystencję i lekko spływał z rózgi.

Granola orzechowa:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 170°C. Posiekaj grubo orzechy laskowe i wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami.

  • Krok 2

    Całość rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut do zrumienienia. W polowie pieczenia obróc blachę.

  • Krok 3

    Do pucharków nakładaj granolę (pozostaw trochę do dekoracji). Następnie wyłóż na nią podwójnie czekoladowy budyń i udekoruj wierzch bitą śmietaną i udekoruj granolą.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej