Podwójnie czekoladowy deser z granolą orzechową
Czas wakacji to czas zimnych deserów, które wspaniale chłodzą w upalne dni. Aksamitna, zdrowa granola orzechowa w połączeniu z podwójnie czekoladowym, aksamitnym budyniem to ciekawy i pyszny pomysł na deser, który zasmakuje każdemu łasuchowi. Pięknie prezentuje się w lodowych pucharkach, w których widać każdą warstwę osobno. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie deseru czekoladowego z granolą:
-
Krok 1
Czekoladę rozpuść w miseczce. Z 500 ml zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki, dodając 2 łyżki cukru. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj.
-
Krok 2
Do jeszcze gorącego budyniu dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż budyń do miski, przykryj folią spożywczą (tak by dotykała budyniu na całej powierzchni) i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 3
Schłodzoną śmietankę ubij z przesianym cukrem pudrem na sztywno. Wyjmij z lodówki budyń czekoladowy i wymieszaj dokładnie rózgą, żeby miał mniej zwartą konsystencję i lekko spływał z rózgi.
Granola orzechowa:
-
Krok 4
Piekarnik rozgrzej do 170°C. Posiekaj grubo orzechy laskowe i wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami.
-
Krok 5
Całość rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut do zrumienienia. W polowie pieczenia obróc blachę.
-
Krok 6
Do pucharków nakładaj granolę (pozostaw trochę do dekoracji). Następnie wyłóż na nią podwójnie czekoladowy budyń i udekoruj wierzch bitą śmietaną i udekoruj granolą.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/podwojnie-czekoladowy-deser-z-granola-orzechowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze