1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Pudding ryżowy z karmelizowanymi śliwkami

Pudding ryżowy z karmelizowanymi śliwkami

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szukasz pomysłów na pyszne śniadanie bez pieczywa? Wypróbuj przepisu na pudding ryżowy z karmelizowanymi śliwkami. Wybierz swój ulubiony rodzaj mleka i ciesz się słodkim, pożywnym posiłkiem!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Pudding:

  • Krok 1

    Mleko umieść w garnku, dodaj ryż i podgrzewaj do zagotowania mieszając co jakiś czas.

    mleko i ryż na pudding
  • Krok 2

    Po zagotowaniu, zmniejsz moc palnika i gotuj ryż jeszcze przez około 30-35 min , aż wchłonie większość płynu a całość stanie się gęsta. Pamiętaj o częstym mieszaniu. W międzyczasie dodaj cukier i cukier z wanilią. 

    waniliowy pudding ryżowy
  • Krok 3

    Pod koniec gotowania dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników.

    masło

Karmelizowane śliwki:

  • Krok 4

    Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.

    krojone śliwki węgierki
  • Krok 5

    Na patelnię wysyp cukier i podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru.

    cukier na karmel
  • Krok 6

    Następnie dodaj śliwki, cynamon i mieszając praż krótko, aż zmiękną ale się nie rozpadną i puszczą trochę soku. 

    śliwki z cynamonem
  • Krok 7

    Jeśli chcesz uzyskać trochę więcej sosu możesz dodać niewielką ilość wody i wymieszać. Gotowe śliwki wyłóż na porcję jeszcze ciepłego puddingu ryżowego.

    karmelizowane śliwki z cynamonem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej