Pudding ryżowy z karmelizowanymi śliwkami
Szukasz pomysłów na pyszne śniadanie bez pieczywa? A może znudziły Ci się już sprawdzone dotąd smaki? Wypróbuj przepis na pudding ryżowy z karmelizowanymi śliwkami. Możesz wybrać swój ulubiony rodzaj mleka, na przykład roślinne, i ciesz się słodkim, pożywnym posiłkiem!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sposób przygotowania puddingu ryżowego:
-
Krok 1
Mleko umieść w garnku, dodaj ryż i podgrzewaj do zagotowania mieszając co jakiś czas.
-
Krok 2
Po zagotowaniu, zmniejsz moc palnika i gotuj ryż jeszcze przez około 30-35 min , aż wchłonie większość płynu a całość stanie się gęsta. Pamiętaj o częstym mieszaniu. W międzyczasie dodaj cukier i cukier z wanilią.
-
Cukier z Wanilią Bourbon (bez glutenu)
Nadaj swoim wypiekom i deserom niepowtarzalny waniliowy smak. Najbardziej ceniona na świecie wanilia Bourbon z Madagaskaru w połączeniu z delikatną konsystencją cukru doskonale nadaje się do najróżniejszych wariacji kulinarnych. Teraz również w wersji bezglutenowej!
-
Krok 3
Pod koniec gotowania dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników.
Karmelizowane śliwki:
-
Krok 4
Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
-
Krok 5
Na patelnię wysyp cukier i podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru.
-
Krok 6
Następnie dodaj śliwki, cynamon i mieszając praż krótko, aż zmiękną ale się nie rozpadną i puszczą trochę soku.
-
Krok 7
Jeśli chcesz uzyskać trochę więcej sosu możesz dodać niewielką ilość wody i wymieszać. Gotowe śliwki wyłóż na porcję jeszcze ciepłego puddingu ryżowego.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/pudding-ryzowy-z-karmelizowanymi-sliwkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze