1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Mus czekoladowy z waniliową kruszonką i malinami

Mus czekoladowy z waniliową kruszonką i malinami

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Mus czekoladowy 🍫z waniliową kruszonką i malinami to deser, który uda się każdemu. Szybki i prosty w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się jako propozycja na wizytę gości czy słodki podwieczorek dla całej rodziny👨‍👩‍👧‍👦

Sekret tego deseru tkwi w feerii smaków i struktur. Aksamitny, lekki jak chmurka czekoladowy mus, chrupiąca i pełna waniliowego aromatu kruszonka, i lekko kwaskowate owoce. Czy może być przyjemniej?🥰

Do kruszonki warto dodać cukier z dodatkiem wanilii Bourbon Dr. Oetkera, pełen aromatycznych ziarenek tej najszlachetniejszej ze wszystkich przypraw👑


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Mus czekoladowy:

  • Krok 1

    Śmietankę przelej do garnka. Podgrzej z kakao i cynamonem.

    garnek ze śmietanką, obok kakao ciemne i cynamon
  • Krok 2

    Gorącym płynem zalej pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę.

    posiekana czekolada w miseczce, w garnuszku na palniku śmietanka z kakao
  • Krok 3

    Dodaj masło, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

    roztopiona czekolada w szklanej miseczce z silikonową łopatką
  • Krok 4

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszaj delikatnie z czekoladą, dodając partiami bitą śmietanę.

    w szklanej miseczce roztopiona czekolada z częścią ubitej śmietany, obok misa miksera z ubitą na sztywno śmietaną
  • Krok 5

    Przełóż mus czekoladowy do pojemniczków i przełóż do lodówki.

    pucharki wypełnione czekoladowym musem
  • Może się przydać

    Rękawem cukierniczym z łatwością napełnisz pucharki kremem, równomiernie go rozprowadzając. Jednorazowe rękawy cukiernicze do dekoracji Wilton są idealne do mas, kremów, bitej śmietany i bezy.

Kruszonka do musu czekoladowego:

  • Krok 6

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Wszystkie składniki zagnieć razem na kruszonkę.

    cukier waniliowy, miseczka z mąką, miseczka z cukrem, miseczka z pokrojonym w kostkę masłem
  • Krok 7

    Wyłóż kruszonkę na blachę do pieczenia.

    kruszonka na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia
  • Krok 8

    Piecz przez około 8 minut. Następnie pozostaw do wystudzenia.

    upieczona kruszonka na blaszce z piekarnika
  • Krok 9

    Czekoladowy mus udekoruj kruszonką i świeżymi owocami.

    pucharki z musem czekoladowym, posypane kruszonką i ozdobione malinami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/mus-czekoladowy-z-waniliowa-kruszonka-i-malinami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej