Desery

Czekoladowy krem bawarski z wiśniami

Czekoladowy krem bawarski z wiśniami

Czekoladowy krem bawarski z wiśniami

  • 01:40
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
01:40
12
Średni

Czekoladowy krem bawarski z wiśniami to mój pomysł na wykwintny deser do kawy. Jego wyjątkowość tkwi w smaku aksamitnej, gorzkiej czekolady przełamanej kwaskowatością wiśni. Tak wyrafinowany, a zarazem tak prosty w przygotowaniu… Daj się skusić!

Składniki

Czekoladowy krem bawarski:
  • 250 g czekolady gorzkiej 64%
  • 300 ml mleka 3,2 %
  • 4 żółtka
  • 80 g drobnego cukru
  • 3 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
Galaretka z wiśniami:
  • ok. 800 g wiśni
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 6 listków Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 100 g biszkoptów okrągłych
Wskazówki

Spód:

Krok 1

Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno), a następnie wyłóż spód biszkoptami.

Biszkopty ułożone na dnie tortownicy

Czekoladowy krem:

Krok 2

Czekoladę połam na kawałki i umieść w misce. Mleko zagotuj, zalej nim czekoladę, odczekaj chwilę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Czekolada w miseczce i mleko w garnuszku
Krok 3

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

Listki żelatyny przed namoczeniem
Krok 4

Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.

Żółtka utarte z cukrem
Krok 5

Do utartych żółtek wlej powoli masę czekoladową i wymieszaj.
Ustaw miskę nad parą wodną na średniej mocy palnika, podgrzewaj (nie gotuj!) ciągle mieszając, aż masa nieco zgęstnieje. Gotowy krem nie będzie bardzo gęsty, ale też nie zupełnie wodnisty. Żelatynę odsącz w dłoni i dodaj do ciepłej masy, dokładnie wymieszaj i odstaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia.

Masa czekoladowa w żółtkami i żelatyną podgrzewana nad parą wodną
Krok 6

Gdy masa czekoladowa wystygnie, ale nadal będzie płynna ubij schłodzoną śmietankę na sztywno. Dodaj bitą śmietanę do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.

Masa czekoladowa z ubitą na sztywno śmietanką
Krok 7

Wylej masę do formy. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Masa czekoladowa przelana na biszkopty w tortownicy

Galaretka z wiśniami:

Krok 8

Wiśnie umyj i wydryluj. Umieść połowę wiśni w niedużym garnku, dodaj wodę, sok z cytryny, cukier i podgrzewaj. 

Wiśnie z cukrem w garnku.
Krok 9

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody.

Mąka ziemniaczana w miseczce.
Krok 10

Dodaj do wiśni, wymieszaj i podgrzewaj do zagotowania, aż sok się zagęści. Dodaj odłożoną część wiśni i wymieszaj.

Zagotowane wiśnie z garnku.
Krok 11

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Następnie odsącz ją w dłoni i dodaj do jeszcze gorących owoców, wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia, a potem wstaw do lodówki, aby całość nieco zgęstniała.

Żelatyna w listkach.
Krok 12

Gdy krem bawarski trochę stężeje, wyłóż wiśnie z gęstym sosem na wierzch i pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia.

Składniki
Czekoladowy krem bawarski:
  • 250 g czekolady gorzkiej 64%
  • 300 ml mleka 3,2 %
  • 4 żółtka
  • 80 g drobnego cukru
  • 3 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
Galaretka z wiśniami:
  • ok. 800 g wiśni
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 6 listków Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 100 g biszkoptów okrągłych
Desery ->

Przepisy z kategorii Desery

Wszystkiego słodkiego
00:25
6
Średni
Fondant czekoladowy
Wszystkiego słodkiego
00:30
25
Średni
Sezamki z owocami
Wszystkiego słodkiego
00:30
4
Łatwy
Czekoladowe fondue