1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Czekoladowy krem bawarski z wiśniami

Czekoladowy krem bawarski z wiśniami

Czekoladowy krem bawarski z wiśniami
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Czekoladowy krem bawarski z wiśniami to mój pomysł na wykwintny deser do kawy. Jego wyjątkowość tkwi w smaku aksamitnej, gorzkiej czekolady przełamanej kwaskowatością wiśni. Tak wyrafinowany, a zarazem tak prosty w przygotowaniu… Daj się skusić!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno), a następnie wyłóż spód biszkoptami.

    Biszkopty ułożone na dnie tortownicy

Czekoladowy krem:

  • Krok 2

    Czekoladę połam na kawałki i umieść w misce. Mleko zagotuj, zalej nim czekoladę, odczekaj chwilę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Czekolada w miseczce i mleko w garnuszku
  • Krok 3

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

    Listki żelatyny przed namoczeniem
  • Krok 4

    Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.

    Żółtka utarte z cukrem
  • Krok 5

    Do utartych żółtek wlej powoli masę czekoladową i wymieszaj.
    Ustaw miskę nad parą wodną na średniej mocy palnika, podgrzewaj (nie gotuj!) ciągle mieszając, aż masa nieco zgęstnieje. Gotowy krem nie będzie bardzo gęsty, ale też nie zupełnie wodnisty. Żelatynę odsącz w dłoni i dodaj do ciepłej masy, dokładnie wymieszaj i odstaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia.

    Masa czekoladowa w żółtkami i żelatyną podgrzewana nad parą wodną
  • Krok 6

    Gdy masa czekoladowa wystygnie, ale nadal będzie płynna ubij schłodzoną śmietankę na sztywno. Dodaj bitą śmietanę do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.

    Masa czekoladowa z ubitą na sztywno śmietanką
  • Krok 7

    Wylej masę do formy. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

    Masa czekoladowa przelana na biszkopty w tortownicy

Galaretka z wiśniami:

  • Krok 8

    Wiśnie umyj i wydryluj. Umieść połowę wiśni w niedużym garnku, dodaj wodę, sok z cytryny, cukier i podgrzewaj. 

    Wiśnie z cukrem w garnku.
  • Krok 9

    Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody.

    Mąka ziemniaczana w miseczce.
  • Krok 10

    Dodaj do wiśni, wymieszaj i podgrzewaj do zagotowania, aż sok się zagęści. Dodaj odłożoną część wiśni i wymieszaj.

    Zagotowane wiśnie z garnku.
  • Krok 11

    Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Następnie odsącz ją w dłoni i dodaj do jeszcze gorących owoców, wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia, a potem wstaw do lodówki, aby całość nieco zgęstniała.

    Żelatyna w listkach.
  • Krok 12

    Gdy krem bawarski trochę stężeje, wyłóż wiśnie z gęstym sosem na wierzch i pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej