1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Czekoladowy krem bawarski z wiśniami

Czekoladowy krem bawarski z wiśniami

Czekoladowy krem bawarski z wiśniami
Czekoladowy krem bawarski z wiśniami
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🍫Czekoladowy krem bawarski z wiśniami  🍒to mój pomysł na wykwintny deser do kawy ☕ Jego wyjątkowość tkwi w smaku aksamitnej, gorzkiej czekolady przełamanej kwaskowatością wiśni. Tak wyrafinowany, a zarazem tak prosty w przygotowaniu… Daj się skusić! 😍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód z biszkoptów:

Przepis na bawarski krem czekoladowy:

  • Krok 2

    Czekoladę umieść w misce. Mleko zagotuj, zalej nim czekoladę, odczekaj chwilę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Czekolada w miseczce i mleko w garnuszku
  • Krok 3

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

    Listki żelatyny przed namoczeniem
  • Krok 4

    Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.

    Żółtka utarte z cukrem
  • Krok 5

    Do utartych żółtek wlej powoli masę czekoladową i wymieszaj.
    Ustaw miskę nad parą wodną na średniej mocy palnika, podgrzewaj (nie gotuj!) ciągle mieszając, aż masa nieco zgęstnieje. Gotowy krem nie będzie bardzo gęsty, ale też nie zupełnie wodnisty. Żelatynę odsącz w dłoni i dodaj do ciepłej masy, dokładnie wymieszaj i odstaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia.

    Masa czekoladowa w żółtkami i żelatyną podgrzewana nad parą wodną
  • Krok 6

    Gdy masa czekoladowa wystygnie, ale nadal będzie płynna ubij schłodzoną śmietankę na sztywno. Dodaj bitą śmietanę do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.

    Masa czekoladowa z ubitą na sztywno śmietanką
  • Krok 7

    Wylej masę do formy. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

    Masa czekoladowa przelana na biszkopty w tortownicy
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Przygotowanie galaretki z wiśniami:

  • Krok 8

    Wiśnie umyj i wydryluj. Umieść połowę wiśni w niedużym garnku, dodaj wodę, sok z cytryny, cukier i podgrzewaj. 

    Wiśnie z cukrem w garnku.
  • Krok 9

    Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody.

    Mąka ziemniaczana w miseczce.
  • Krok 10

    Dodaj do wiśni, wymieszaj i podgrzewaj do zagotowania, aż sok się zagęści. Dodaj odłożoną część wiśni i wymieszaj.

    Zagotowane wiśnie z garnku.
  • Krok 11

    Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Następnie odsącz ją w dłoni i dodaj do jeszcze gorących owoców, wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia, a potem wstaw do lodówki, aby całość nieco zgęstniała.

    Żelatyna w listkach.
  • Krok 12

    Gdy krem bawarski trochę stężeje, wyłóż wiśnie z gęstym sosem na wierzch i pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia.

  • Natalia poleca

    Żelatyna w listkach to produkt, który ułatwi Ci pracę w kuchni. Bardzo łatwo rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach, nie pozostawiając grudek. Wyróżnia ją doskonała klarowność i łatwość przygotowania.

    Natalia poleca

Porada:

⭐ Jeśli chcesz dodać do ciasta trochę chrupkości, stwórz dodatkową warstwę z użyciem prażynek Callebaut 🛒.
Wymieszaj z roztopioną czekoladą (ilość wedle pożądanej chrupkości) i wylej na biszkopty.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/czekoladowy-krem-bawarski-z-wisniami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej