Czekoladowy krem bawarski z wiśniami


Czekoladowy krem bawarski z wiśniami to mój pomysł na wykwintny deser do kawy. Jego wyjątkowość tkwi w smaku aksamitnej, gorzkiej czekolady przełamanej kwaskowatością wiśni. Tak wyrafinowany, a zarazem tak prosty w przygotowaniu… Daj się skusić!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno), a następnie wyłóż spód biszkoptami.
Czekoladowy krem:
-
Krok 2
Czekoladę połam na kawałki i umieść w misce. Mleko zagotuj, zalej nim czekoladę, odczekaj chwilę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 3
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.
-
Krok 4
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
-
Krok 5
Do utartych żółtek wlej powoli masę czekoladową i wymieszaj.
Ustaw miskę nad parą wodną na średniej mocy palnika, podgrzewaj (nie gotuj!) ciągle mieszając, aż masa nieco zgęstnieje. Gotowy krem nie będzie bardzo gęsty, ale też nie zupełnie wodnisty. Żelatynę odsącz w dłoni i dodaj do ciepłej masy, dokładnie wymieszaj i odstaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia. -
Krok 6
Gdy masa czekoladowa wystygnie, ale nadal będzie płynna ubij schłodzoną śmietankę na sztywno. Dodaj bitą śmietanę do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.
-
Krok 7
Wylej masę do formy. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Galaretka z wiśniami:
-
Krok 8
Wiśnie umyj i wydryluj. Umieść połowę wiśni w niedużym garnku, dodaj wodę, sok z cytryny, cukier i podgrzewaj.
-
Krok 9
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody.
-
Krok 10
Dodaj do wiśni, wymieszaj i podgrzewaj do zagotowania, aż sok się zagęści. Dodaj odłożoną część wiśni i wymieszaj.
-
Krok 11
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Następnie odsącz ją w dłoni i dodaj do jeszcze gorących owoców, wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia, a potem wstaw do lodówki, aby całość nieco zgęstniała.
-
Krok 12
Gdy krem bawarski trochę stężeje, wyłóż wiśnie z gęstym sosem na wierzch i pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze