Czekoladowy krem bawarski z wiśniami
🍫Czekoladowy krem bawarski z wiśniami 🍒to mój pomysł na wykwintny deser do kawy ☕ Jego wyjątkowość tkwi w smaku aksamitnej, gorzkiej czekolady przełamanej kwaskowatością wiśni. Tak wyrafinowany, a zarazem tak prosty w przygotowaniu… Daj się skusić! 😍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód z biszkoptów:
-
Krok 1
Formę o średnicy 22 cm 🛒wyłóż papierem do pieczenia (samo dno), a następnie wyłóż spód biszkoptami.
Przepis na bawarski krem czekoladowy:
-
Krok 2
Czekoladę umieść w misce. Mleko zagotuj, zalej nim czekoladę, odczekaj chwilę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 3
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.
-
Krok 4
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
-
Krok 5
Do utartych żółtek wlej powoli masę czekoladową i wymieszaj.
Ustaw miskę nad parą wodną na średniej mocy palnika, podgrzewaj (nie gotuj!) ciągle mieszając, aż masa nieco zgęstnieje. Gotowy krem nie będzie bardzo gęsty, ale też nie zupełnie wodnisty. Żelatynę odsącz w dłoni i dodaj do ciepłej masy, dokładnie wymieszaj i odstaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia. -
Krok 6
Gdy masa czekoladowa wystygnie, ale nadal będzie płynna ubij schłodzoną śmietankę na sztywno. Dodaj bitą śmietanę do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.
-
Krok 7
Wylej masę do formy. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Przygotowanie galaretki z wiśniami:
-
Krok 8
Wiśnie umyj i wydryluj. Umieść połowę wiśni w niedużym garnku, dodaj wodę, sok z cytryny, cukier i podgrzewaj.
-
Krok 9
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody.
-
Krok 10
Dodaj do wiśni, wymieszaj i podgrzewaj do zagotowania, aż sok się zagęści. Dodaj odłożoną część wiśni i wymieszaj.
-
Krok 11
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Następnie odsącz ją w dłoni i dodaj do jeszcze gorących owoców, wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia, a potem wstaw do lodówki, aby całość nieco zgęstniała.
-
Krok 12
Gdy krem bawarski trochę stężeje, wyłóż wiśnie z gęstym sosem na wierzch i pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia.
-
Natalia poleca
Żelatyna w listkach to produkt, który ułatwi Ci pracę w kuchni. Bardzo łatwo rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach, nie pozostawiając grudek. Wyróżnia ją doskonała klarowność i łatwość przygotowania.
Porada:
⭐ Jeśli chcesz dodać do ciasta trochę chrupkości, stwórz dodatkową warstwę z użyciem prażynek Callebaut 🛒.
Wymieszaj z roztopioną czekoladą (ilość wedle pożądanej chrupkości) i wylej na biszkopty.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/czekoladowy-krem-bawarski-z-wisniami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze