1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

jabłka smażone w cieście naleśnikowym, oprószone cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
jabłka smażone w cieście naleśnikowym, oprószone cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Jabłka w cieście to słodki sposób na codzienną porcję owoców. Cieniutkie plasterki jabłek otoczone delikatnym ciastem naleśnikowym i oprószone cukrem pudrem sprawdzą się o każdej porze dnia i roku! Obiecuję, że po pierwszym przygotowaniu tego przepisu będzisz do niego wracać. 🍎


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie jabłek w cieście:

  • Krok 1

    W misce zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 2

    Jabłka obierz ze skórki i pokrój na plastry o grubości około 3 mm. Z plastrów wykrój gniazda nasienne.

  • Krok 3

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.

  • Krok 4

    Plastry obtaczaj w cieście naleśnikowym. Drewnianym patyczkiem wyciągaj plasterki z miski, usuwając przy tym nadmiar ciasta (dzięki temu ciasto nie będzie spływać do środka dziurki).

  • Krok 5

    Smaż na średniej mocy palnika, do uzyskania chrupiącej skórki i lekko brązowego koloru.

  • Krok 6

    Plasterki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

  • Krok 7

    Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Cukier puder w młynku 250 g

    Cukier puder w młynku to wygoda dekorowania ciast i deserów. Wystarczy, że przekręcisz go, a słodki pył udekoruje Twoje wypieki!

    Cukier puder w młynku 250 g
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/jablka-w-ciescie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej