1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Puszyste pancakes

Puszyste pancakes

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.82/5 44 oceny

Puszyste pancakes to delikatne placuszki o smaku i zapachu wanilii. Pankejki są zdecydowanie mniejsze i bardziej puszyste od tradycyjnych naleśników i właśnie na tym polega ich urok.😄 Nie znam osoby, która nie skusi się na takiego słodkiego placuszka. Lubię podawać pancakes z domowymi przetworami czy świeżymi owocami, chociaż smakują świetnie również z syropem klonowym lub miodem. Polecam! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie puszystych pancakes (pankejków):

  • Krok 1

    Wymieszaj razem mokre składniki: mleko, jajka i olej.

    W trzech miseczkach: jajka, olej i mleko.
  • Marta poleca..

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

    Marta poleca..
  • Krok 2

    Do płynnej masy dodaj cukier z wanilią, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj za pomocą blendera, do uzyskania jednolitej masy. 

    jajka wymieszane z mlekiem i olejem w misce, mąka w drugiej misce, opakowanie cukru z wanilią, opakowanie proszku do pieczenia dr. oetker
  • Krok 3

    Ciasto przykryj i najlepiej odstaw na 30 minut.

    ciasto na pankejki przed zblendowaniem, blender ręczny firmy Bosch.
  • Może się przydać

    Wysokowydajny, elegancki blender z silnikiem o mocy 1200 W gwarantyjący doskonałe rezultaty pracy nawet w przypadku przetwarzania twardych składników

    Może się przydać
  • Krok 4

    Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżkę ciasta i smaż do czasu, aż na jednej stronie placuszków pojawią się bąble (przez około minutę). Wtedy obróć na drugą stronę i smaż do zrumienienia.

     

     

    pancakes na patelni, usmażone pancakes na talerzyku, ciasto na puszyste pankejki w naczyniu z łyżką
  • Krok 5

    Gotowe placuszki układaj na ręczniku papierowym. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem lub polej syropem klonowym i podawaj ze świeżymi owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.

    Usmażone puszyste pancakes na talerzyku

Jeżeli chcesz, żeby pancakes były bardziej lekkie możesz ubić osobno białka. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/puszyste-pancakes

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej