1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Gofry z ciasta parzonego

Gofry z ciasta parzonego

gofry z ciasta parzonego z cukrem cynamonowym
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Gofry z ciasta parzonego są chrupiące i leciutkie jak chmurka, mimo że w ich składzie próżno szukać dodatku proszku do pieczenia! Dodaj do nich cynamonowy cukier i poczuj się jak w hiszpańskiej kawiarni! Obtoczone w cukrze i cynamonie smakują nieziemsko. Smacznego! 🧇 ☕


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie gofrów z ciasta parzonego:

  • Krok 1

    Do garnka dodaj wodę, mleko, masło, sól, pastę waniliową i cukier trzcinowy. Całość zagotuj.

    woda,mleko,masło,cukier,cukier z wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Do gotującego się płynu wsyp mąkę i ucieraj drewnianą łyżką przez ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając. Gotowa masa powinna odchodzić od ścian garnka.

    ciasto parzone
  • Krok 3

    Odstaw ją na kilka minut do przestudzenia, a następnie miksuj dodając kolejno po jednym jajku.

    ciasto parzone, jajka
  • Krok 4

    Rozgrzej gofrownicę, następnie nabieraj łyżką sporą kulkę ciasta (wielkości piłeczki pingpongowej) i piecz gofry około 4 minut aż zrobią się chrupiące.

    pieczenie gofrów z ciasta parzonego
  • Krok 5

    Cukier wymieszaj z cynamonem. Jeszcze ciepłe gofry smaruj cienko z jednej strony roztopionym masłem i obtocz w cukrze z cynamonem. Podawaj od razu.

    gofry z ciasta parzonego, cukier z cynamonem Dr. Oetkera

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej