Gofry z ciasta parzonego
Gofry z ciasta parzonego są chrupiące i leciutkie jak chmurka, mimo że w ich składzie próżno szukać dodatku proszku do pieczenia! Dodaj do nich cynamon i poczuj się jak w hiszpańskiej kawiarni! Obtoczone w cukrze i cynamonie smakują nieziemsko. Smacznego! 🧇 ☕
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie gofrów z ciasta parzonego:
-
Krok 1
Do garnka dodaj wodę, mleko, masło, sól, pastę waniliową i cukier trzcinowy. Całość zagotuj.
-
Krok 2
Do gotującego się płynu wsyp mąkę i ucieraj drewnianą łyżką przez ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając. Gotowa masa powinna odchodzić od ścian garnka.
-
Krok 3
Odstaw ją na kilka minut do przestudzenia, a następnie miksuj dodając kolejno po jednym jajku.
-
Krok 4
Rozgrzej gofrownicę, następnie nabieraj łyżką sporą kulkę ciasta (wielkości piłeczki pingpongowej) i piecz gofry około 4 minut aż zrobią się chrupiące.
-
Krok 5
Cukier wymieszaj z cynamonem. Jeszcze ciepłe gofry smaruj cienko z jednej strony roztopionym masłem i obtocz w cukrze z cynamonem. Podawaj od razu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/gofry-z-ciasta-parzonego-z-cukrem-cynamonowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze