Lżejsze/zdrowsze

Tofurnik z bananem i czereśniami

Tofurnik z bananem i czereśniami

  • 01:50
  • 10
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:50
10
Łatwy

Tofurnik z bananem i czereśniami – wegańskie, wiosenne ciacho z najpyszniejszymi sezonowym akcentem. Spód z orzechów, daktyli i wiórków kokosowych przykrywa masa na bazie kaszy jaglanej, tofu, banana i mleka kokosowego. Smak dopełnia gorzka czekolada i czereśnie. Ciasto bez jajek i cukru. :) Sprawdźcie przepis, spróbujcie i zakochajcie się już po pierwszym kęsie!

Składniki

Spód:
  • 100 g daktyli
  • 130 g orzechów nerkowca
  • 70 g wiórków kokosowych
Masa tofurnikowa:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 150 ml wody
  • 2 kostki tofu (po 180 g)
  • 150 g daktyli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 banan
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki Ekstraktu waniliowego Dr. Oetkera
Dekorowanie:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czereśni
Wskazówki

Spód:

Krok 1

Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie odsącz.

Krok 2

Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 °C.

Krok 3

Do malaksera przełóż namoczone wcześniej daktyle, orzechy nerkowca i wiórki kokosowe. Miel pulsacyjnie do momentu dokładnego połączenia składników.

Krok 4

Masą wyłóż spód tortownicy i dociśnij za pomocą łyżki.

Masa tofurnikowa:

Krok 5

Kaszę jaglaną przepłucz pod gorącą wodą. Przesyp ją do garnka z gotującą się wodą i ugotuj do miękkości. Pokrój kostki tofu. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut do napęcznienia.

Krok 6

Kaszę jaglaną, tofu, daktyle, mąkę ziemniaczaną, banana, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli umieść w misie blendera. Dokładnie zblenduj. Na koniec dodaj mleko kokosowe i ponownie dobrze zblenduj.

Krok 7

Masę przełóż do formy. Wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut.

Krok 8

Upieczony tofurnik wyciągnij z piekarnika. Wystudź, a następnie schłodź go w lodówce.

Dekorowanie:

Krok 9

Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Rozprowadź ją na górze tofurnika.

Krok 10

Na czekoladzie ułóż czereśnie.

Składniki
Spód:
  • 100 g daktyli
  • 130 g orzechów nerkowca
  • 70 g wiórków kokosowych
Masa tofurnikowa:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 150 ml wody
  • 2 kostki tofu (po 180 g)
  • 150 g daktyli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 banan
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki Ekstraktu waniliowego Dr. Oetkera
Dekorowanie:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czereśni
Może się przydać
Zobacz więcej
Lżejsze/zdrowsze ->

Przepisy z kategorii Lżejsze/zdrowsze